Dziś także trochę rad jak w nieskomplikowany sposób przygotować udane przyjęcie domowe. Oczywiście nie zabraknie przepisów. Kalkulując liczbę porcji staram się stosować kilka prostych zasad.
Może i Wam pomogą w przygotowaniach:
• Szacując liczbę porcji zawsze zaokrąglam w górę, a nie w dół
• Wybieram dania, które mogą cieszyć się największym wzięciem i przygotowuję ich nieco więcej niż pozostałych. Większość osób bardzo lubi właśnie śliwki w boczku i tej przekąski przygotowuję więcej.
• Im więcej różnych dań serwuję tym mniejsza liczba porcji na osobę.
• Zawsze mam w repertuarze proste przekąski, niewymagające przygotowań, którymi uzupełniam bufet, takie jak oliwki, orzechy, słone precle.
Gdy obliczam liczbę porcji orientacyjnie przygotowuję 4-6 przekąsek na osobę (różnego rodzaju) w tym także sałatki, oraz danie główne. Na koniec desery, jeżeli decyduję się ich przygotowanie. Mniej więcej 1 kawałek ciasta czy tortu na osobę. Zamiast ciast często proponuję owoce – pomarańcze, mandarynki, ananas czy winogrona.
Dobierając menu staram się nie powtarzać składników np., jeżeli mam przekąskę z krewetek to główne danie z pewnością nie będzie ich zawierać. Zwracam uwagę na kolory moich dań – powinny być różnorodne. Dania powinny mieć także różną fakturę np. chrupkie nuggetsy z dipem obok delikatnych roladek z szynki czy sałatki z warzywami.
Ciasteczka krabowe
Czas: 60 minut
Porcja dla 4 osób
Składniki:
- 1 Knorr Fix Smażony ryż po chińsku
- 200 g bułki tartej
- 1 ogórek świeży
- 300 ml oleju do smażenia
- 1 czerwona papryczka chili
- ocet
- świeża kolendra
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 40 g masła
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 100 g ugotowanego ryżu
- 40 g masła (wyjmij wcześniej z lodówki, aby było miękkie)
- 200 g mięsa z kraba, najlepiej z puszki, lub paluszki krabowe
- 3 jaja
- 2 żółtka
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso z kraba odciśnij. Jeśli używasz paluszków krabowych, drobno je posiekaj. Przełóż do miski. Dodaj miękkie masło, sos ostrygowy, posiekane chili, posiekaną kolendrę, żółtka oraz ryż. Fix Knorr wymieszaj z 50 ml wody i zagotuj. Wlej płyn do krabów i całość dokładnie wymieszaj. Powinna powstać gęsta, lekko kleista masa. Z masy formuj kulki, które następnie przełóż na tacę i wstaw do lodówki, aby dobrze się schłodziły, na co najmniej godzinę. Możesz również wstawić kulki do zamrażarki na pół godziny. Kulki panieruj w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej i smaż na głębokim oleju. Pamiętaj żeby po usmażeniu odsączyć kulki na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Krabowe ciasteczka podawaj z marynowanym ogórkiem. Ogórka pokrój w długie cienkie paski. Następnie wymieszaj go z octem, cukrem i szczyptą soli oraz pieprzu. Marynuj przez 20 minut.
Delikatne roladki z szynki
Składniki:
- 6 plastrów szynki (dużych)
- Knorr Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula
- 200 g tłustego białego sera
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
Sposób przygotowania
Utrzyj w misce biały ser z majonezem, sokiem z cytryny. Dodaj koperek, szczypiorek oraz Przyprawę w mini kostkach Knorr. Ponownie utrzyj tak, aby wszystkie składniki się połączyły. Masę wstaw na godzinę do lodówki. Nałóż na każdy plaster masę serową i zwijaj za pomocą folii. Roladki odstaw do lodówki na godzinę. Przed podaniem roladki pokrój na 2 cm kawałki.
Jak zwinąć roladki zobacz klikając w link poniżej:
https://www.przepisy.pl/przepis/roladki-z-szynki
Jeżeli właśnie planujecie menu na przyjęcie to serdecznie zapraszam na przepisy.pl. Przygotowaliśmy dla Was sekcję karnawałową z mnóstwem przepisów na rozmaite dania, przekąski i sałatki. Mamy dla Was wiele propozycji wraz ze zdjęciami ilustrującymi poszczególne etapy przygotowania. Życie domowego kucharza naprawdę może być łatwiejsze. :)
Komentarze (0)