Kanapki z rukolą i szynką parmeńską

Autor: mgr inż. Paulina Gąsiewska

ratingratingratingratingrating

2

228 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

59 osób wydrukowało

Pobierz pdf

68 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

8 łyżeczek

4 garść

8 plastrów

600 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posmaruj chleb margaryną Flora Original.

Kanapki z rukolą i szynką parmeńską - Krok 1

Krok 2

Na posmarowane pieczywo nałóż umytą i osuszoną rukolę oraz plasterki wędliny.

Kanapki z rukolą i szynką parmeńską - Krok 2

Krok 3

Pomidorki pokrój na ćwiartki i nakładaj na kanapki.

Kanapki z rukolą i szynką parmeńską - Krok 3
mgr inż. Paulina  Gąsiewska

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, żelaza, cynku, miedzi, witaminy A, witaminy E, niacyny, witaminy B6, witaminy C, folianów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kanapki z rukolą i szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kanapki z rukolą i szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kanapki z rukolą i szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kanapki z rukolą i szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kanapki z rukolą i szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kanapki z rukolą i szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kanapki z rukolą i szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kanapki z rukolą i szynką parmeńskąKanapki z rukolą i szynką parmeńską

Kanapka z szynką parmeńską i rukolą to drugie śniadanie w iście włoskiej odsłonie! Bardzo praktyczne i wyjątkowo pyszne. To jedno z tych połączeń, które jest idealne w swej prostocie – wystarczy kilka składników i odrobina czasu, by je przygotować.

Dla kogo? Przede wszystkim dla pasjonatów włoskiej kuchni, ale także dla wszystkich zapracowanych, którzy praktykują śniadania na wynos. Takie kanapki bez problemu można spakować i zabrać ze sobą do pracy lub w podróż.

Na zdrowie! Chleb żytni pełnoziarnisty dostarcza naszemu organizmowi wiele cennych składników odżywczych, wśród których znajduje się m.in. miedź, cynk, żelazo oraz niacyna i foliany, które zaliczane są do witamin z grupy B.

Czy wiesz, że? Szynka parmeńska to surowa, podsuszana szynka wieprzowa, pochodząca z Włoch. Swój łagodny smak zawdzięcza procesowi dojrzewania oraz niższej w porównaniu z innymi szynkami tego typu zawartości soli.