Kanapki z szynką parmeńską i rukolą – mini | Przepisy.pl pixel

Kanapki z rukolą i szynką parmeńską

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
708 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

272 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

503 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

50 gramów

50 gramów

5 sztuk

4 łyżki

1 opakowanie

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

W misce wymieszaj sos sałatkowy z 2 łyżkami oliwy, wodą i 1 łyżką soku z cytryny.

Kanapki z rukolą i szynką parmeńską - Krok 1

Krok 2

Kromki pieczywa skrop pozostałą oliwą i zapiecz chwilę w piekarniku z funkcją grilla.

Kanapki z rukolą i szynką parmeńską - Krok 2

Krok 3

Na gotowych grzankach układaj kolejno rukolę i plastry szynki. Polej całość sosem i udekoruj pomidorkami przekrojonymi na pół.

Kanapki z rukolą i szynką parmeńską - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • Marzena  Poreba

    Marzena Poreba , 21.12.2020

    Super przepis!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kanapki z rukolą i szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kanapki z rukolą i szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kanapki z rukolą i szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kanapki z rukolą i szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kanapki z rukolą i szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kanapki z rukolą i szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kanapki z rukolą i szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kanapki z rukolą i szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kanapki z rukolą i szynką parmeńskąKanapki z rukolą i szynką parmeńską

Myślicie, że o kanapkach wiecie już wszystko? Sprawdźcie nasz przepis na chrupiące grzanki z rukolą i szynką parmeńską. Szybko przekonacie się, że kanapki mogą zamienić się w popisowe i niezwykle szykowne danie, któremu daleko do prostej przekąski, traktowanej jako posiłek awaryjny, gdy brakuje pomysłu na śniadanie, lunch albo kolację.

Dla kogo? Eleganckie potrawy warto przygotowywać nie tylko od święta. Lubicie serwować dania smaczne i efektowne? Na widok kanapek z rukolą i szynką parmeńską podanych na ciepło, aż nabierzecie ochoty na założenie krawata i odświętnej koszuli.

Na jaką okazję? Nie musicie od razu organizować wystawnego balu, by wypróbować ten przepis. Pozwólcie sobie na stylową kolację nawet wtedy, gdy wieczór spędzacie w domu w gronie najbliższych.

Czy wiesz, że? W kulinariach zastosowanie znajdują nie tylko liście rukoli, ale również jej nasiona. To właśnie z nich produkowany jest olej jamba, który dużym uznaniem cieszy się w Azji Zachodniej.

Dla urozmaicenia: Rukolę możecie zamienić w apetyczne pesto, które równie wyśmienicie będzie pasować do kanapek. Podajcie je wtedy z dodatkiem mozzarelli lub sera brie.