Serowy przysmak przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Serowy przysmak

Autor: Dodietetyka.pl, mgr inż. Magdalena Hermanowska

ratingratingratingratingrating

5

138 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

270 osób wydrukowało

Pobierz pdf

278 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

90 gramów

20 gramów

10 gramów

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Jabłko umyj, przekrój na pół i wytnij gniazdo nasienne. Razem ze skórą zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Morele posiekaj.

Serowy przysmak - Krok 1

Krok 2

Do serka dodaj jabłko i morele, następnie wszystko razem wymieszaj. Gotowy serek podawaj z waflami ryżowymi i zieloną herbatą.

Serowy przysmak - Krok 2
Dodietetyka.pl,  mgr inż. Magdalena Hermanowska

Dobra rada:

Możesz także zmiksować jabłko oraz morele i w postaci musu dodać je do serka. Wówczas na 10 minut włóż morele do gorącej wody, aby nieco zmiękły i łatwiej się zmiksowały.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Serowy przysmak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Serowy przysmak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Serowy przysmak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Serowy przysmak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Serowy przysmak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Serowy przysmak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Serowy przysmak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Serowy przysmak - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Serowy przysmakSerowy przysmak

Mgr inż. Magdalena Hermanowska z portalu dodietetyka.pl: W zdrowej diecie niezwykle ważna jest częstotliwość jedzenia. Pozwala unikać głodu i kontrolować liczbę spożywanych posiłków. Drugie śniadanie to ważny punkt dnia. Kiedy po śniadaniu pojawia się chęć na przekąskę, a do obiadu jeszcze daleko, dobrze zjeść coś wartościowego. Zrób serek homogenizowany z dodatkiem owoców. Homogenizacja to starcie składników na bardzo gładką masę – taki serek jest więc produktem zdrowym i naturalnym. Użyj serka bez cukru i tłuszczu. Gotowe smakowe wersje są zdecydowanie bardziej kaloryczne, więc samodzielnie wzbogać smak swojej przekąski. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj jabłko razem ze skórką, by nie traciło cennych witamin. Posiekaj bardzo drobno dwie suszone morele. Z owoców zrobisz także gładki mus, jeśli wcześniej namoczysz je w wodzie. Tak przygotowany serek podawaj z waflami ryżowymi. Wybierz te w wersji bez dodatków – będzie lekko i zdrowo. Do picia przygotuj zieloną herbatę, która wspomaga metabolizm i hamuje wchłanianie tłuszczu. Przygotuj fit przekąskę według naszego przepisu.