
Składniki
150 gramów
90 gramów
20 gramów
10 gramów
200 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Jabłko umyj, przekrój na pół i wytnij gniazdo nasienne. Razem ze skórą zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Morele posiekaj.

Krok 2
Do serka dodaj jabłko i morele, następnie wszystko razem wymieszaj. Gotowy serek podawaj z waflami ryżowymi i zieloną herbatą.


Dobra rada:
Możesz także zmiksować jabłko oraz morele i w postaci musu dodać je do serka. Wówczas na 10 minut włóż morele do gorącej wody, aby nieco zmiękły i łatwiej się zmiksowały.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Serowy przysmak
Mgr inż. Magdalena Hermanowska z portalu dodietetyka.pl: W zdrowej diecie niezwykle ważna jest częstotliwość jedzenia. Pozwala unikać głodu i kontrolować liczbę spożywanych posiłków. Drugie śniadanie to ważny punkt dnia. Kiedy po śniadaniu pojawia się chęć na przekąskę, a do obiadu jeszcze daleko, dobrze zjeść coś wartościowego. Zrób serek homogenizowany z dodatkiem owoców. Homogenizacja to starcie składników na bardzo gładką masę – taki serek jest więc produktem zdrowym i naturalnym. Użyj serka bez cukru i tłuszczu. Gotowe smakowe wersje są zdecydowanie bardziej kaloryczne, więc samodzielnie wzbogać smak swojej przekąski. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj jabłko razem ze skórką, by nie traciło cennych witamin. Posiekaj bardzo drobno dwie suszone morele. Z owoców zrobisz także gładki mus, jeśli wcześniej namoczysz je w wodzie. Tak przygotowany serek podawaj z waflami ryżowymi. Wybierz te w wersji bez dodatków – będzie lekko i zdrowo. Do picia przygotuj zieloną herbatę, która wspomaga metabolizm i hamuje wchłanianie tłuszczu. Przygotuj fit przekąskę według naszego przepisu.