
Składniki
150 gramów
90 gramów
20 gramów
10 gramów
200 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Jabłko umyj, przekrój na pół i wytnij gniazdo nasienne. Razem ze skórą zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Morele posiekaj.

Krok 2
Do serka dodaj jabłko i morele, następnie wszystko razem wymieszaj. Gotowy serek podawaj z waflami ryżowymi i zieloną herbatą.


Dobra rada:
Możesz także zmiksować jabłko oraz morele i w postaci musu dodać je do serka. Wówczas na 10 minut włóż morele do gorącej wody, aby nieco zmiękły i łatwiej się zmiksowały.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Serowy przysmak
Mgr inż. Magdalena Hermanowska z portalu dodietetyka.pl: W zdrowej diecie niezwykle ważna jest częstotliwość jedzenia. Pozwala unikać głodu i kontrolować liczbę spożywanych posiłków. Drugie śniadanie to ważny punkt dnia. Kiedy po śniadaniu pojawia się chęć na przekąskę, a do obiadu jeszcze daleko, dobrze zjeść coś wartościowego. Zrób serek homogenizowany z dodatkiem owoców. Homogenizacja to starcie składników na bardzo gładką masę – taki serek jest więc produktem zdrowym i naturalnym. Użyj serka bez cukru i tłuszczu. Gotowe smakowe wersje są zdecydowanie bardziej kaloryczne, więc samodzielnie wzbogać smak swojej przekąski. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj jabłko razem ze skórką, by nie traciło cennych witamin. Posiekaj bardzo drobno dwie suszone morele. Z owoców zrobisz także gładki mus, jeśli wcześniej namoczysz je w wodzie. Tak przygotowany serek podawaj z waflami ryżowymi. Wybierz te w wersji bez dodatków – będzie lekko i zdrowo. Do picia przygotuj zieloną herbatę, która wspomaga metabolizm i hamuje wchłanianie tłuszczu. Przygotuj fit przekąskę według naszego przepisu.


































