Owoce pod pierzynką

1 porcja | %*w porcji** | |
---|---|---|
Energia*** | 274 Kcal / 0 kJ | 14 % |
Tłuszcz | 11.8 g | 17 % |
w tym kwasy tłuszczowe: nasycone | 4.8 g | 24 % |
Węglowodany | 42.9 g | 17 % |
w tym cukry | 5.2 g | 6 % |
Błonnik | 5.8 g | - |
Białko | 4.7 g | 9 % |
* % referencyjnej wartości spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). ** 1 porcja ok. 221 gr. Przepis pozwala na przygotowanie 4 porcji. *** 1 Kcal = 4,184 kJ |
- Krok 1Małe foremki żaroodporne wysmaruj lekko masłem.
- Krok 2Jabłka i gruszki obierz, a ze śliwek wyjmij pestki. Owoce pokrój w kostkę.
- Krok 3Zmielone płatki owsiane, migdały, masło i miód zagnieć na kruszonkę.
- Krok 4Owoce włóż do foremek i posyp przygotowaną kruszonką.
- Krok 5Gotowy deser zapiekaj około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

mgr Katarzyna Diuwe z portalu dodietetyka.pl: Dieta fit nie oznacza wcale rezygnacji z ulubionych smaków. Jest w niej również miejsce na słodkie potrawy, oczywiście w lekkiej, zdrowej wersji. Owoce pod pierzynką do bardzo dobry przykład słodkiej fit przekąski. Aby ją przygotować, potrzebujesz jabłka, gruszek oraz śliwek. Obierz je, śliwki pozbaw pestek, a następnie wszystkie owoce pokrój na kawałki podobnej wielkości. Przygotuj do nich chrupiącą kruszonkę. Zamiast klasycznej, z mąki, przygotuj zdrowszą i równie smaczną wersję. Użyj do niej zmielonych płatków owsianych i mielonych migdałów. Do ich rozdrobnienia użyć możesz mocnego blendera. Nadawać się będą także gotowe mielone migdały. Połącz je z miodem i niewielką ilością tłuszczu tak, by powstały z nich zbite grudki. Jeśli chcesz, dopraw całość cynamonem lub przyprawą do piernika. Do niewielkich, żaroodpornych foremek włóż porcje owoców i przykryj dokładnie owsiano-migdałową kruszonką. Ten fit podwieczorek przygotujesz także w jednym dużym naczyniu. Piecz kilkanaście minut, aż wierzch się zarumieni. Gotowe. Upiecz i spróbuj.