
Składniki
1 sztuka
3 sztuki
1 sztuka
70 gramów
30 gramów
30 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Małe foremki żaroodporne wysmaruj lekko masłem.

Krok 2
Jabłka i gruszki obierz, a ze śliwek wyjmij pestki. Owoce pokrój w kostkę.

Krok 3
Zmielone płatki owsiane, migdały, masło i miód zagnieć na kruszonkę.

Krok 4
Owoce włóż do foremek i posyp przygotowaną kruszonką.

Krok 5
Gotowy deser zapiekaj około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Owoce pod pierzynką
mgr Katarzyna Diuwe z portalu dodietetyka.pl: Dieta fit nie oznacza wcale rezygnacji z ulubionych smaków. Jest w niej również miejsce na słodkie potrawy, oczywiście w lekkiej, zdrowej wersji. Owoce pod pierzynką do bardzo dobry przykład słodkiej fit przekąski. Aby ją przygotować, potrzebujesz jabłka, gruszek oraz śliwek. Obierz je, śliwki pozbaw pestek, a następnie wszystkie owoce pokrój na kawałki podobnej wielkości. Przygotuj do nich chrupiącą kruszonkę. Zamiast klasycznej, z mąki, przygotuj zdrowszą i równie smaczną wersję. Użyj do niej zmielonych płatków owsianych i mielonych migdałów. Do ich rozdrobnienia użyć możesz mocnego blendera. Nadawać się będą także gotowe mielone migdały. Połącz je z miodem i niewielką ilością tłuszczu tak, by powstały z nich zbite grudki. Jeśli chcesz, dopraw całość cynamonem lub przyprawą do piernika. Do niewielkich, żaroodpornych foremek włóż porcje owoców i przykryj dokładnie owsiano-migdałową kruszonką. Ten fit podwieczorek przygotujesz także w jednym dużym naczyniu. Piecz kilkanaście minut, aż wierzch się zarumieni. Gotowe. Upiecz i spróbuj.