Jajecznica z kiełkami na chrupiącym toście z warzywami
łatwe
327 osób zapisało

Składniki
na jajecznicę:
3 sztuki
1 łyżeczka
0.25 łyżeczki
2 łyżki
0.25 łyżeczki
na chrupiące tosty:
2 sztuki
1 łyżeczka
na sałatkę warzywną:
60 gramów
10 sztuk
40 gramów
26 gramów
1 łyżka
1 łyżeczka
0.25 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Przygotuj sałatkę. Ogórka pokrój w plasterki. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Natkę posiekaj. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pomidorki przekrój na pół lub na ćwiartki. Wszystkie składniki połącz. Polej olejem. Wymieszaj i dopraw czarnym pieprzem.

Krok 2
Przygotuj tosty. Pumpernikiel przekrój na trójkąty. Posmaruj musztardą miodową. Zapiecz. Jajecznicę wyłóż na tosty. Udekoruj kiełkami.

Krok 3
Rozgrzej oliwę na patelni. Jajka roztrzep ze słodką papryką i przyprawą uniwersalną Delikat. Usmaż.Podawaj z sałatką warzywną.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Jajecznica z kiełkami na chrupiącym toście z warzywami
Mgr inż. Magdalena Hermanowska z portalu dodietetyka.pl: Jeśli chcesz prowadzić zdrowy tryb życia, dzień zaczynaj zawsze od smacznego i pożywnego śniadania. Niech znajdą się w nim produkty bogate w węglowodany, które zapewnią Ci energię na długo, a także białko. To nie tylko budulec mięśni, zapewnia ono także uczucie sytości. Jajecznica stanowi więc bardzo dobre śniadanie. Usmaż ją na niewielkiej ilości tłuszczu, tak jak lubisz – lekko lub mocno ściętą. Dopraw do smaku. Posyp ją dowolnymi kiełkami, które dodadzą jej witamin. Łagodne są na przykład kiełki lucerny, a pikantne – kiełki rzodkiewki. Zrób tosty z pumpernikla, ciemnego, razowego żytniego pieczywa, o dużej zawartości błonnika. Będą dobrze smakowały z delikatną miodową musztardą, ale jeśli wolisz pikantną, dokonaj zmiany na np. rosyjską. Nie zapomnij także o dodatku warzyw – niezbędnym elemencie w każdej fit diecie. Zrób szybką i lekką sałatkę z ogórków kwaszonych, pomidorków koktajlowych, marchewki i cebuli. Dopraw pieprzem i natką pietruszki – niech będzie nie tylko pysznie, ale i kolorowo.