Jajecznica z kiełkami na chrupiącym toście z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jajecznica z kiełkami na chrupiącym toście z warzywami

Autor: Dodietetyka.pl, mgr inż. Magdalena Hermanowska

ratingratingratingratingrating

5

295 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

275 osób wydrukowało

Pobierz pdf

327 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

na jajecznicę:

3 sztuki

1 łyżeczka

0.25 łyżeczki

2 łyżki

0.25 łyżeczki

na chrupiące tosty:

2 sztuki

1 łyżeczka

na sałatkę warzywną:

60 gramów

10 sztuk

40 gramów

26 gramów

1 łyżka

1 łyżeczka

0.25 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Przygotuj sałatkę. Ogórka pokrój w plasterki. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Natkę posiekaj. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pomidorki przekrój na pół lub na ćwiartki. Wszystkie składniki połącz. Polej olejem. Wymieszaj i dopraw czarnym pieprzem.

Jajecznica z kiełkami na chrupiącym toście z warzywami - Krok 1

Krok 2

Przygotuj tosty. Pumpernikiel przekrój na trójkąty. Posmaruj musztardą miodową. Zapiecz. Jajecznicę wyłóż na tosty. Udekoruj kiełkami.

Jajecznica z kiełkami na chrupiącym toście z warzywami - Krok 2

Krok 3

Rozgrzej oliwę na patelni. Jajka roztrzep ze słodką papryką i przyprawą uniwersalną Delikat. Usmaż.Podawaj z sałatką warzywną.

Jajecznica z kiełkami na chrupiącym toście z warzywami - Krok 3
Dodietetyka.pl,  mgr inż. Magdalena Hermanowska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajecznica z kiełkami na chrupiącym toście z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajecznica z kiełkami na chrupiącym toście z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajecznica z kiełkami na chrupiącym toście z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajecznica z kiełkami na chrupiącym toście z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajecznica z kiełkami na chrupiącym toście z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajecznica z kiełkami na chrupiącym toście z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajecznica z kiełkami na chrupiącym toście z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jajecznica z kiełkami na chrupiącym toście z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jajecznica z kiełkami na chrupiącym toście z warzywamiJajecznica z kiełkami na chrupiącym toście z warzywami

Mgr inż. Magdalena Hermanowska z portalu dodietetyka.pl: Jeśli chcesz prowadzić zdrowy tryb życia, dzień zaczynaj zawsze od smacznego i pożywnego śniadania. Niech znajdą się w nim produkty bogate w węglowodany, które zapewnią Ci energię na długo, a także białko. To nie tylko budulec mięśni, zapewnia ono także uczucie sytości. Jajecznica stanowi więc bardzo dobre śniadanie. Usmaż ją na niewielkiej ilości tłuszczu, tak jak lubisz – lekko lub mocno ściętą. Dopraw do smaku. Posyp ją dowolnymi kiełkami, które dodadzą jej witamin. Łagodne są na przykład kiełki lucerny, a pikantne – kiełki rzodkiewki. Zrób tosty z pumpernikla, ciemnego, razowego żytniego pieczywa, o dużej zawartości błonnika. Będą dobrze smakowały z delikatną miodową musztardą, ale jeśli wolisz pikantną, dokonaj zmiany na np. rosyjską. Nie zapomnij także o dodatku warzyw – niezbędnym elemencie w każdej fit diecie. Zrób szybką i lekką sałatkę z ogórków kwaszonych, pomidorków koktajlowych, marchewki i cebuli. Dopraw pieprzem i natką pietruszki – niech będzie nie tylko pysznie, ale i kolorowo.