Chrupiąca przekąska przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chrupiąca przekąska

Autor: Dodietetyka.pl, mgr Katarzyna Diuwe

ratingratingratingratingrating

24

369 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

391 osób wydrukowało

Pobierz pdf

509 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

150 gramów

150 gramów

80 gramów

1 łyżka

0.25 łyżeczki

sos:

300 gramów

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Warzywa umyj i obierz. Pokrój bardzo cienko w długie plastry.

Chrupiąca przekąska - Krok 1

Krok 2

Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i ułóż na niej przygotowane warzywa.

Chrupiąca przekąska - Krok 2

Krok 3

Skrop je delikatnie oliwą i posyp przyprawą Knorr.

Chrupiąca przekąska - Krok 3

Krok 4

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180C przez około 20 minut, aż warzywa będą lekko przypieczone na brzegach.

Chrupiąca przekąska - Krok 4

Krok 5

W międzyczasie przygotuj sos: jogurt naturalny wymieszaj z posiekaną pietruszką i czosnkiem. Chrupkie warzywa maczaj w sosie czosnkowo – koperkowym.

Chrupiąca przekąska - Krok 5
Dodietetyka.pl, mgr Katarzyna Diuwe

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiąca przekąska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiąca przekąska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiąca przekąska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiąca przekąska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiąca przekąska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiąca przekąska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiąca przekąska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chrupiąca przekąska - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chrupiąca przekąskaChrupiąca przekąska

mgr Katarzyna Diuwe z portalu dodietetyka.pl: Kolejna z naszych dietetycznych propozycji na drugie śniadanie to dowód na to, że warzywa mogą stanowić atrakcyjną przekąskę. Sprawdź i przygotuj je w postaci chrupiących plasterków. Jedną z podstaw fit diety jest różnorodność – postaw na nią i Ty. Przygotuj buraki, marchewki, korzeń pietruszki i selera, pokrój w plastry albo grube słupki – w ten sposób otrzymasz warzywne frytki. Skrop je oliwą i dopraw do smaku. Sprawdzi się przyprawa do dań grillowanych, a także suszone zioła prowansalskie. Tak przygotowana mieszanka to prawdziwa witaminowa bomba. Warzywa korzeniowe są niskokaloryczne, obniżają ciśnienie krwi i przyspieszają metabolizm. Pieczenie to bardzo dobry sposób na ich przygotowanie. W przeciwieństwie do gotowania, nie wypłukuje witamin, a dodatkowo nadaje im chrupkości i złocistego koloru. Po włożeniu ich do piekarnika, przygotuj gęsty sos na bazie jogurtu naturalnego 2%. Połącz go z czosnkiem oraz natką pietruszki. Podawaj w osobnej miseczce, albo polej nim każdą porcję pieczonych warzyw. Życzymy smacznego.