Chrupiąca przekąska

Autor: Dodietetyka.pl, mgr Katarzyna Diuwe

ratingratingratingratingrating

23

326 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

380 osób wydrukowało

Pobierz pdf

488 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

150 gramów

150 gramów

80 gramów

1 łyżka

0.25 łyżeczki

sos:

300 gramów

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa umyj i obierz. Pokrój bardzo cienko w długie plastry.

Chrupiąca przekąska - Krok 1

Krok 2

Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i ułóż na niej przygotowane warzywa.

Chrupiąca przekąska - Krok 2

Krok 3

Skrop je delikatnie oliwą i posyp przyprawą Knorr.

Chrupiąca przekąska - Krok 3

Krok 4

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180C przez około 20 minut, aż warzywa będą lekko przypieczone na brzegach.

Chrupiąca przekąska - Krok 4

Krok 5

W międzyczasie przygotuj sos: jogurt naturalny wymieszaj z posiekaną pietruszką i czosnkiem. Chrupkie warzywa maczaj w sosie czosnkowo – koperkowym.

Chrupiąca przekąska - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiąca przekąska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiąca przekąska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiąca przekąska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiąca przekąska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiąca przekąska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiąca przekąska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiąca przekąska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chrupiąca przekąskaChrupiąca przekąska

mgr Katarzyna Diuwe z portalu dodietetyka.pl: Kolejna z naszych dietetycznych propozycji na drugie śniadanie to dowód na to, że warzywa mogą stanowić atrakcyjną przekąskę. Sprawdź i przygotuj je w postaci chrupiących plasterków. Jedną z podstaw fit diety jest różnorodność – postaw na nią i Ty. Przygotuj buraki, marchewki, korzeń pietruszki i selera, pokrój w plastry albo grube słupki – w ten sposób otrzymasz warzywne frytki. Skrop je oliwą i dopraw do smaku. Sprawdzi się przyprawa do dań grillowanych, a także suszone zioła prowansalskie. Tak przygotowana mieszanka to prawdziwa witaminowa bomba. Warzywa korzeniowe są niskokaloryczne, obniżają ciśnienie krwi i przyspieszają metabolizm. Pieczenie to bardzo dobry sposób na ich przygotowanie. W przeciwieństwie do gotowania, nie wypłukuje witamin, a dodatkowo nadaje im chrupkości i złocistego koloru. Po włożeniu ich do piekarnika, przygotuj gęsty sos na bazie jogurtu naturalnego 2%. Połącz go z czosnkiem oraz natką pietruszki. Podawaj w osobnej miseczce, albo polej nim każdą porcję pieczonych warzyw. Życzymy smacznego.