Chrupiąca przekąska przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chrupiąca przekąska

Autor: Dodietetyka.pl, mgr Katarzyna Diuwe

ratingratingratingratingrating

25

heart
440 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

427 osób wydrukowało

Pobierz pdf

568 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

150 gramów

150 gramów

80 gramów

1 łyżka

0.25 łyżeczki

sos:

300 gramów

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Warzywa umyj i obierz. Pokrój bardzo cienko w długie plastry.

Chrupiąca przekąska - Krok 1

Krok 2

Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i ułóż na niej przygotowane warzywa.

Chrupiąca przekąska - Krok 2

Krok 3

Skrop je delikatnie oliwą i posyp przyprawą Knorr.

Chrupiąca przekąska - Krok 3

Krok 4

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180C przez około 20 minut, aż warzywa będą lekko przypieczone na brzegach.

Chrupiąca przekąska - Krok 4

Krok 5

W międzyczasie przygotuj sos: jogurt naturalny wymieszaj z posiekaną pietruszką i czosnkiem. Chrupkie warzywa maczaj w sosie czosnkowo – koperkowym.

Chrupiąca przekąska - Krok 5
Dodietetyka.pl, mgr Katarzyna Diuwe

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiąca przekąska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiąca przekąska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiąca przekąska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiąca przekąska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiąca przekąska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiąca przekąska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiąca przekąska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chrupiąca przekąska - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chrupiąca przekąskaChrupiąca przekąska

mgr Katarzyna Diuwe z portalu dodietetyka.pl: Kolejna z naszych dietetycznych propozycji na drugie śniadanie to dowód na to, że warzywa mogą stanowić atrakcyjną przekąskę. Sprawdź i przygotuj je w postaci chrupiących plasterków. Jedną z podstaw fit diety jest różnorodność – postaw na nią i Ty. Przygotuj buraki, marchewki, korzeń pietruszki i selera, pokrój w plastry albo grube słupki – w ten sposób otrzymasz warzywne frytki. Skrop je oliwą i dopraw do smaku. Sprawdzi się przyprawa do dań grillowanych, a także suszone zioła prowansalskie. Tak przygotowana mieszanka to prawdziwa witaminowa bomba. Warzywa korzeniowe są niskokaloryczne, obniżają ciśnienie krwi i przyspieszają metabolizm. Pieczenie to bardzo dobry sposób na ich przygotowanie. W przeciwieństwie do gotowania, nie wypłukuje witamin, a dodatkowo nadaje im chrupkości i złocistego koloru. Po włożeniu ich do piekarnika, przygotuj gęsty sos na bazie jogurtu naturalnego 2%. Połącz go z czosnkiem oraz natką pietruszki. Podawaj w osobnej miseczce, albo polej nim każdą porcję pieczonych warzyw. Życzymy smacznego.