Składniki
200 gramów
150 gramów
150 gramów
80 gramów
1 łyżka
0.25 łyżeczki
sos:
300 gramów
1 sztuka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Warzywa umyj i obierz. Pokrój bardzo cienko w długie plastry.
Krok 2
Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i ułóż na niej przygotowane warzywa.
Krok 3
Skrop je delikatnie oliwą i posyp przyprawą Knorr.
Krok 4
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180C przez około 20 minut, aż warzywa będą lekko przypieczone na brzegach.
Krok 5
W międzyczasie przygotuj sos: jogurt naturalny wymieszaj z posiekaną pietruszką i czosnkiem. Chrupkie warzywa maczaj w sosie czosnkowo – koperkowym.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chrupiąca przekąska
mgr Katarzyna Diuwe z portalu dodietetyka.pl: Kolejna z naszych dietetycznych propozycji na drugie śniadanie to dowód na to, że warzywa mogą stanowić atrakcyjną przekąskę. Sprawdź i przygotuj je w postaci chrupiących plasterków. Jedną z podstaw fit diety jest różnorodność – postaw na nią i Ty. Przygotuj buraki, marchewki, korzeń pietruszki i selera, pokrój w plastry albo grube słupki – w ten sposób otrzymasz warzywne frytki. Skrop je oliwą i dopraw do smaku. Sprawdzi się przyprawa do dań grillowanych, a także suszone zioła prowansalskie. Tak przygotowana mieszanka to prawdziwa witaminowa bomba. Warzywa korzeniowe są niskokaloryczne, obniżają ciśnienie krwi i przyspieszają metabolizm. Pieczenie to bardzo dobry sposób na ich przygotowanie. W przeciwieństwie do gotowania, nie wypłukuje witamin, a dodatkowo nadaje im chrupkości i złocistego koloru. Po włożeniu ich do piekarnika, przygotuj gęsty sos na bazie jogurtu naturalnego 2%. Połącz go z czosnkiem oraz natką pietruszki. Podawaj w osobnej miseczce, albo polej nim każdą porcję pieczonych warzyw. Życzymy smacznego.