Topinambur duszony z czerwoną fasolą i papryką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Topinambur duszony z czerwoną fasolą i papryką

Autor: dr Ewa Rychlik

ratingratingratingratingrating

1

heart
104 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

36 osób wydrukowało

Pobierz pdf

43 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

160 gramów

2 sztuki

1 opakowanie

4 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Fasolę namocz wcześniej na kilka godzin. Zmień wodę i ugotuj.

Topinambur duszony z czerwoną fasolą i papryką - Krok 1

Krok 2

Topinambur dokładnie umyj, pokrój w plasterki. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój w półkrążki. Podsmaż warzywa na oleju, podlej wodą i duś pod przykryciem.

Topinambur duszony z czerwoną fasolą i papryką - Krok 2

Krok 3

Kilka minut przed końcem duszenia dodaj przyprawę Knorr Naturalnie smaczne chłopski garnek, wymieszaj. Następnie dodaj fasolę.

Topinambur duszony z czerwoną fasolą i papryką - Krok 3
dr Ewa Rychlik

Dobra rada:

Posiłek jest bogatym źródłem: potasu, fosforu, żelaza, miedzi, manganu, witaminy E, witaminy B1, witaminy B6, witaminy C, folianów.

2

Opinie o przepisie

  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 11.08.2020

    Kaloryczność potrawy = 301 kcal

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela Melcer

    Izabela Melcer , 09.08.2020

    jaka jest kaloryczność potrawy?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Topinambur duszony z czerwoną fasolą i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Topinambur duszony z czerwoną fasolą i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Topinambur duszony z czerwoną fasolą i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Topinambur duszony z czerwoną fasolą i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Topinambur duszony z czerwoną fasolą i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Topinambur duszony z czerwoną fasolą i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Topinambur duszony z czerwoną fasolą i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Topinambur duszony z czerwoną fasolą i papryką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej