Ciasto z dyni i pomarańczy

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

0

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 sztuki

300 gramów

100 gramów

2 łyżki

5 sztuk

100 gramów

50 gramów

1.5 łyżeczki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 sztuka

5 sztuk

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię przekrój na 4 części, usuń pestki, zawiń w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na 30-40 minut. Po tym czasie dynię i daktyle rozdrobnij na gładkie puree w kielichu miksera (dyni nie trzeba obierać)

Ciasto z dyni i pomarańczy - Krok 1

Krok 2

Pomarańcze zanurz w we wrzątku, dokładnie wyszoruj, a następnie otrzyj z nich skórkę. Goździki rozetrzyj na pył w moździerzu, laskę wanilii przekrój na pół i wyskrob z niej ziarna.

Ciasto z dyni i pomarańczy - Krok 2

Krok 3

Jaja rozdziel, żółtka połącz z masa dyniową, dodaj przyprawy - wanilię, gałkę muszkatołową, ksylitol, imbir, cynamon, goździki, mąkę z migdałów, proszek do pieczenia, kasze manny, masło orzechowe, skórkę z pomarańczy i olej. Całość dokładnie wymieszaj mikserem na gładka jednolitą masę.

Ciasto z dyni i pomarańczy - Krok 3

Krok 4

Białko ubij na sztywną pianę, dodaj do masy z dyni i delikatnie połącz.

Ciasto z dyni i pomarańczy - Krok 4

Krok 5

Ciasto przełóż do odpowiedniej foremki wyłożonej pergaminem i piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 60 minut.

Ciasto z dyni i pomarańczy - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do ciasta można dodać kawałki moreli i płatki migdałów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z dyni i pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z dyni i pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z dyni i pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z dyni i pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z dyni i pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z dyni i pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z dyni i pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto z dyni i pomarańczyCiasto z dyni i pomarańczy

Dynia to sezonowe, jesienne warzywo, które kojarzone jest głównie z rozgrzewającymi zupami w słonecznym kolorze. Nie dajcie się zwieść – w deserach też może mocno namieszać! Nasze ciasto z dyni będzie jednak wyjątkowo smacznym miszmaszem, wzbogaconym orzeźwiającą nutą pomarańczy. Przygotujcie się na dużo pyszności.

Dla kogo?

Ciasta z warzywnym dodatkiem stają się coraz popularniejsze. Pieczona dynia szybko stanie się Waszym numerem jeden, ponieważ nadaje ciastu pożądanej, kremowej konsystencji.

Na jaką okazję?

Zapach cynamonu wydobywający się z piekarnika jest jednoznacznym sygnałem, że zbliżają się święta Bożego Narodzenia. Tym razem, obok tradycyjnych pierniczków, znajdźcie miejsce dla aromatycznego ciasta dyniowo-pomarańczowego. Do przepisu wrócicie jeszcze wiele razy.

Czy wiesz, że?

Dynię hokkaido można łatwo odróżnić od innych odmian. Cechuje się niewielkim rozmiarem i wagą, która rzadko przekracza 3 kilogramy. Jej niewątpliwym atutem jest brak konieczności obierania przed pieczeniem.

Dla urozmaicenia:

Wierzch ciasta dyniowego będzie prezentować się jeszcze bardziej atrakcyjnie, jeśli umieścicie na nim prażone orzechy włoskie.