Ciasto pomarańczowe - przepis z dynią i kaszą | Przepisy.pl pixel

Ciasto z dyni i pomarańczy

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

4

187 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

45 osób wydrukowało

Pobierz pdf

158 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 sztuki

300 gramów

100 gramów

2 łyżki

5 sztuk

100 gramów

50 gramów

1.5 łyżeczki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 sztuka

5 sztuk

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię przekrój na 4 części, usuń pestki, zawiń w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na 30-40 minut. Po tym czasie dynię i daktyle rozdrobnij na gładkie puree w kielichu miksera (dyni nie trzeba obierać)

Ciasto z dyni i pomarańczy - Krok 1

Krok 2

Pomarańcze zanurz w we wrzątku, dokładnie wyszoruj, a następnie otrzyj z nich skórkę. Goździki rozetrzyj na pył w moździerzu, laskę wanilii przekrój na pół i wyskrob z niej ziarna.

Ciasto z dyni i pomarańczy - Krok 2

Krok 3

Jaja rozdziel, żółtka połącz z masa dyniową, dodaj przyprawy - wanilię, gałkę muszkatołową, ksylitol, imbir, cynamon, goździki, mąkę z migdałów, proszek do pieczenia, kasze manny, masło orzechowe, skórkę z pomarańczy i olej. Całość dokładnie wymieszaj mikserem na gładka jednolitą masę.

Ciasto z dyni i pomarańczy - Krok 3

Krok 4

Białko ubij na sztywną pianę, dodaj do masy z dyni i delikatnie połącz.

Ciasto z dyni i pomarańczy - Krok 4

Krok 5

Ciasto przełóż do odpowiedniej foremki wyłożonej pergaminem i piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 60 minut.

Ciasto z dyni i pomarańczy - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do ciasta można dodać kawałki moreli i płatki migdałów.

1

Opinie o przepisie

  • Kamila Kolbuch

    Kamila Kolbuch , 02.11.2022

    Przepyszna propozycja - polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z dyni i pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z dyni i pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z dyni i pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z dyni i pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z dyni i pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z dyni i pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z dyni i pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto z dyni i pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto z dyni i pomarańczyCiasto z dyni i pomarańczy

Dynia to sezonowe, jesienne warzywo, które kojarzone jest głównie z rozgrzewającymi zupami w słonecznym kolorze. Nie dajcie się zwieść – w deserach też może mocno namieszać! Nasze pomarańczowe ciasto z dyni będzie jednak wyjątkowo smacznym miszmaszem, wzbogaconym orzeźwiającą nutą pomarańczy. Przygotujcie się na dużo pyszności i pytania wszystkich biesiadników o szczegóły przepisu na ciasto pomarańczowe z dynią.

Dla kogo?

Ciasta z warzywnym dodatkiem stają się coraz popularniejsze. Pieczona dynia szybko zostanie waszym numerem jeden, ponieważ nadaje ciastu pożądanej, kremowej konsystencji. Pomarańczowe ciasto przypadnie do gustu również tym osobom, którym zależy na apetycznej prezencji deserów. Sam jego kolor wprowadzi każdego w dobry nastrój!

Na jaką okazję?

Zapach cynamonu wydobywający się z piekarnika jest jednoznacznym sygnałem, że zbliżają się święta Bożego Narodzenia. Tym razem, obok tradycyjnych pierniczków, znajdźcie miejsce dla aromatycznego ciasta dyniowo-pomarańczowego. Do przepisu wrócicie jeszcze wiele razy. Na imprezach ciasto z pomarańczami będzie znikać z talerzy w pierwszej kolejności.

Czy wiesz, że?

Sekretem doskonałego smaku szybkiego ciasta pomarańczowego są nie tylko owoce, ale także dynia. Odmianę hokkaido można łatwo odróżnić od innych odmian. Cechuje się niewielkim rozmiarem i wagą, która rzadko przekracza 3 kilogramy. Jej niewątpliwym atutem jest brak konieczności obierania przed pieczeniem.

Dla urozmaicenia:

Wierzch ciasta dyniowego będzie prezentować się jeszcze bardziej atrakcyjnie, jeśli umieścicie na nim prażone orzechy włoskie. Nie miejcie oporów przed dodaniem do przepisu na ciasto pomarańczowe płatków migdałowych.