
Składniki
300 gramów
2 sztuki
300 gramów
100 gramów
2 łyżki
5 sztuk
100 gramów
50 gramów
1.5 łyżeczki
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
1 sztuka
5 sztuk
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dynię przekrój na 4 części, usuń pestki, zawiń w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na 30-40 minut. Po tym czasie dynię i daktyle rozdrobnij na gładkie puree w kielichu miksera (dyni nie trzeba obierać)

Krok 2
Pomarańcze zanurz w we wrzątku, dokładnie wyszoruj, a następnie otrzyj z nich skórkę. Goździki rozetrzyj na pył w moździerzu, laskę wanilii przekrój na pół i wyskrob z niej ziarna.

Krok 3
Jaja rozdziel, żółtka połącz z masa dyniową, dodaj przyprawy - wanilię, gałkę muszkatołową, ksylitol, imbir, cynamon, goździki, mąkę z migdałów, proszek do pieczenia, kasze manny, masło orzechowe, skórkę z pomarańczy i olej. Całość dokładnie wymieszaj mikserem na gładka jednolitą masę.

Krok 4
Białko ubij na sztywną pianę, dodaj do masy z dyni i delikatnie połącz.

Krok 5
Ciasto przełóż do odpowiedniej foremki wyłożonej pergaminem i piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 60 minut.


Dobra rada:
Do ciasta można dodać kawałki moreli i płatki migdałów.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto z dyni i pomarańczy
Dynia to sezonowe, jesienne warzywo, które kojarzone jest głównie z rozgrzewającymi zupami w słonecznym kolorze. Nie dajcie się zwieść – w deserach też może mocno namieszać! Nasze pomarańczowe ciasto z dyni będzie jednak wyjątkowo smacznym miszmaszem, wzbogaconym orzeźwiającą nutą pomarańczy. Przygotujcie się na dużo pyszności i pytania wszystkich biesiadników o szczegóły przepisu na ciasto pomarańczowe z dynią.
Dla kogo?
Ciasta z warzywnym dodatkiem stają się coraz popularniejsze. Pieczona dynia szybko zostanie waszym numerem jeden, ponieważ nadaje ciastu pożądanej, kremowej konsystencji. Pomarańczowe ciasto przypadnie do gustu również tym osobom, którym zależy na apetycznej prezencji deserów. Sam jego kolor wprowadzi każdego w dobry nastrój!
Na jaką okazję?
Zapach cynamonu wydobywający się z piekarnika jest jednoznacznym sygnałem, że zbliżają się święta Bożego Narodzenia. Tym razem, obok tradycyjnych pierniczków, znajdźcie miejsce dla aromatycznego ciasta dyniowo-pomarańczowego. Do przepisu wrócicie jeszcze wiele razy. Na imprezach ciasto z pomarańczami będzie znikać z talerzy w pierwszej kolejności.
Czy wiesz, że?
Sekretem doskonałego smaku szybkiego ciasta pomarańczowego są nie tylko owoce, ale także dynia. Odmianę hokkaido można łatwo odróżnić od innych odmian. Cechuje się niewielkim rozmiarem i wagą, która rzadko przekracza 3 kilogramy. Jej niewątpliwym atutem jest brak konieczności obierania przed pieczeniem.
Dla urozmaicenia:
Wierzch ciasta dyniowego będzie prezentować się jeszcze bardziej atrakcyjnie, jeśli umieścicie na nim prażone orzechy włoskie. Nie miejcie oporów przed dodaniem do przepisu na ciasto pomarańczowe płatków migdałowych.