Placek z rabarbarem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placek z rabarbarem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

80

414 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1869 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2334 osoby zapisały

Udostępnij
Placek z rabarbarem

Składniki

500 gramów

150 gramów

6 sztuk

200 gramów

1 szklanka

1 łyżeczka

1 szczypta

karmelizowany rabarbar:

6 sztuk

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rabarbar dokładnie myjemy i obieramy. Kroimy w kosteczkę. Podsmażamy rabarbar z cukrem na patelni przez ok. 5 minut. Studzimy.

Placek z rabarbarem - Krok 1

Krok 2

Masło ucieramy z cukrem pudrem. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka stopniowo dodajemy do utartego masła z cukrem, również ucieramy.

Placek z rabarbarem - Krok 2

Krok 3

Do utartego masła z cukrem i jajkami dodajemy raz łyżkę mąki, raz łyżkę mleka i proszek do pieczenia.

Placek z rabarbarem - Krok 3

Krok 4

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.

Placek z rabarbarem - Krok 4

Krok 5

Białka delikatnie dodajemy do utartej masy.

Placek z rabarbarem - Krok 5

Krok 6

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy odrobiną masła i obsypujemy mąką. Przelewamy masę. Układamy karmelizowany rabarbar. Ciasto pieczemy wkładamy do zimnego piekarnika. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (termo obieg). Ciasto pieczemy ok. 45 minut do tzw. suchego patyczka.

Placek z rabarbarem - Krok 6
3

Opinie o przepisie

  • Anna

    Anna , 17.04.2024

    zawsze robiłam ucierane z kawałkami rabarbaru, to ciasto z musem z rabarbaru jest równie pyszne i coś innego. Polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • paulina paula123

    paulina paula123 , 03.06.2023

    dobry przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arkadiusz Depta

    Arkadiusz Depta , 20.06.2020

    Mam takie pytanko:) czy termoobieg włączony jest przez całe 45 minut czy tylko do nagrzania 180 stopni? nagrzan

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placek z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.

Czytaj więcej

Nuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placek z rabarbaremPlacek z rabarbarem

Zielone liście oraz podłużne, czerwone łodygi to znaki rozpoznawcze rabarbaru. Bywalec wiejskich ogrodów swoim kwaskowatym smakiem wzbogaci nie tylko kompoty, ale przede wszystkim domowe wypieki takie jak placek z rabarbarem. Tym razem jego walory zostaną pokreślone dodatkowo poprzez karmelizowanie. Przecież kuchnia nie znosi monotonii. Odkryj razem z nami nową wersję przepisu na placek z rabarbarem. Będzie się działo!

Dla kogo? Nie każdy przepada za bardzo słodkimi deserami, w których ciasta, aż uginają się pod nadmierną ilością kremów i mas. Rabarbar doskonale przełamuje słodkie akcenty, sprawiając, że ciasto nie jest mdłe. Zatem przepis na placek z rabarbarem sprawdzi się w sam raz, gdy twoje kubki smakowe potrzebują smakowitego orzeźwienia.

Na jaką okazję? Rabarbar pojawia się w ogrodach latem, więc podejrzewamy, że najbliższy sezon wakacyjny upłynie pod znakiem tego przysmaku. Szybkie ciasto z rabarbarem nadaje się idealnie, by uczcić rozpoczęcie urlopu. Zaproś gości na spotkanie w ogrodzie albo na tarasie – to doskonały pretekst do tego, by przygotować większą porcję placka ucieranego z rabarbarem. Bez obaw, jest tak smaczny, że nie zmarnuje się ani okruszek!

Czy wiesz, że? Choć świetnie sprawdza się w deserach takich jak placek z rabarbarem, rabarbar uznawany jest powszechnie za warzywo. Co ciekawe, im bardziej czerwone łodygi, tym jego smak staje się bardziej słodki. Bez problemu znajdziesz go w wiejskich ogrodach, ale warto pamiętać, że roślina pochodzi z Azji Środkowej. Do Europy trafiła w XVI wieku za sprawą Marco Polo.

Dla urozmaicenia: Do przepisu na placek z rabarbarem bez oporów można dodać truskawki, skórkę pomarańczową albo cynamon, które fantastycznie korespondują z rabarbarem. Deser podawaj w towarzystwie mrożonej herbaty albo owocowej lemoniady. Z szybkim plackiem z rabarbaru zapowiada się prawdziwie letnia uczta! Placek z rabarbarem to przepis, którego nie może zabraknąć w twoim wakacyjnym repertuarze.