Placek z rabarbarem

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

78

336 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1838 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2289 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

400 gramów

1 szklanka

4 sztuki

2 łyżeczki

1 opakowanie

wierzch:

600 gramów

200 gramów

kruszonka:

2 łyżki

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj kruszonkę. Kostkę do pieczenia Kasia, cukier i mąkę wymieszaj mikserem, a następnie zagnieć dłonią w kulkę. Zawiń w folię i odłóż na chwilę do zamrażarki.

Placek z rabarbarem - Krok 1

Krok 2

Kasię rozpuść w rondelku i przestudź. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Jajka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puch.

Placek z rabarbarem - Krok 2

Krok 3

Do masy jajecznej wlej rozpuszczoną Kasię. Wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodaj mąkę i wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie.

Placek z rabarbarem - Krok 3

Krok 4

Ciasto przełóż do wysmarowanej kostką do pieczenia Kasia i obsypanej mąką formy o wymiarach podstawy 22x27 cm.

Placek z rabarbarem - Krok 4

Krok 5

Rabarbar umyj, osusz i pokrój na kawałki. Truskawki umyj i usuń z nich szypułki. Wszystko ułóż na cieście.

Placek z rabarbarem - Krok 5

Krok 6

Schłodzoną kruszonkę zetrzyj na tarce prosto na ciasto. Placek wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 45 minut w 180 st.C.

Placek z rabarbarem - Krok 6
3

Opinie o przepisie

  • Stan Staroń

    Stan Staroń

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariola Korzeniewska

    Mariola Korzeniewska

    ciasto udało się było pyszne znikło od razu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Indyka

    Katarzyna Indyka

    Z niewiadomej przyczyny ciasto się nie upieklo, dokładnie tak jak według przepisu było robione ale mimo wszystko da się zjeść.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placek z rabarbaremPlacek z rabarbarem

Rabarbar jest tak naprawdę warzywem, ale kulinarnie traktujemy go jako owoc. Znamy go już z przedszkola i stosujemy głównie jako składnik kompotu oraz przepysznego placka z rabarbarem i truskawkami (z którymi fantastycznie się komponuje) bądź innymi owocami. Te chrupkie, kwaskowate zielone bądź czerwone łodygi pochodzą z Azji, gdzie ich korzeniami wciąż leczy się ludzi. Warto wiedzieć, że łodygi rabarbaru zblanszowane w mleku tracą swą kwaskowatość. Przygotowaną z kostką do pieczenia Kasia kruszonkę zagnieć w kulkę i zawiniętą w folię aluminiową schowaj do zamrażarki, żeby potem znacznie łatwiej ją zetrzeć. Umyte niewielkie kawałki rabarbaru i odszypułkowane truskawki ułóż naprzemiennie na cieście rozłożonym na natłuszczonej blasze i na wierzch zetrzyj kruszonkę. Jeśli ten cudowny placek posmakuje całej rodzinie, udaj się na pobliski targ i zakup kilka kilogramów łodyg rabarbaru, aby przyrządzić z nich niezapomniany dżem czy kompot. Lekko kwaśny sos będzie pasował także do mięsa oraz tuńczyka.