Placek z rabarbarem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

78

345 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1838 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2293 osoby zapisały

Udostępnij
Placek z rabarbarem

Składniki

500 gramów

150 gramów

6 sztuk

200 gramów

1 szklanka

1 łyżeczka

1 szczypta

karmelizowany rabarbar:

6 sztuk

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rabarbar dokładnie myjemy i obieramy. Kroimy w kosteczkę. Podsmażamy rabarbar z cukrem na patelni przez ok. 5 minut. Studzimy.

Placek z rabarbarem - Krok 1

Krok 2

Masło ucieramy z cukrem pudrem. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka stopniowo dodajemy do utartego masła z cukrem, również ucieramy.

Placek z rabarbarem - Krok 2

Krok 3

Do utartego masła z cukrem i jajkami dodajemy raz łyżkę mąki, raz łyżkę mleka i proszek do pieczenia.

Placek z rabarbarem - Krok 3

Krok 4

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.

Placek z rabarbarem - Krok 4

Krok 5

Białka delikatnie dodajemy do utartej masy.

Placek z rabarbarem - Krok 5

Krok 6

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy odrobiną masła i obsypujemy mąką. Przelewamy masę. Układamy karmelizowany rabarbar. Ciasto pieczemy wkładamy do zimnego piekarnika. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (termo obieg). Ciasto pieczemy ok. 45 minut do tzw. suchego patyczka.

Placek z rabarbarem - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Arkadiusz Depta

    Arkadiusz Depta , 20.06.2020

    Mam takie pytanko:) czy termoobieg włączony jest przez całe 45 minut czy tylko do nagrzania 180 stopni? nagrzan

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placek z rabarbaremPlacek z rabarbarem

Zielone liście oraz podłużne, czerwone łodygi to znaki rozpoznawcze rabarbaru. Bywalec wiejskich ogrodów swoim kwaskowatym smakiem wzbogaci nie tylko kompoty, ale przede wszystkim domowe wypieki takie jak placek z rabarbarem. Tym razem jego walory zostaną pokreślone dodatkowo poprzez karmelizowanie. Będzie się działo!

Dla kogo?

Nie każdy przepada za bardzo słodkimi deserami, w których ciasta, aż uginają się pod nadmierną ilością kremów i mas. Rabarbar doskonale przełamuje słodkie akcenty, sprawiając, że ciasto nie jest mdłe.

Na jaką okazję?

Rabarbar pojawia się w ogrodach latem, więc podejrzewamy, że najbliższy sezon wakacyjny upłynie Wam pod znakiem tego przysmaku. Szybkie ciasto z rabarbarem nadaje się idealnie, by uczcić rozpoczęcie urlopu.

Czy wiesz, że?

Choć świetnie sprawdza się w deserach, rabarbar uznawany jest powszechnie za warzywo. Co ciekawe, im bardziej czerwone łodygi, tym jego smak staje się bardziej słodki.

Dla urozmaicenia:

Do placka bez oporów można dodać truskawki, które fantastycznie korespondują z rabarbarem.