
Składniki
500 gramów
150 gramów
6 sztuk
200 gramów
1 szklanka
1 łyżeczka
1 szczypta
karmelizowany rabarbar:
6 sztuk
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rabarbar dokładnie myjemy i obieramy. Kroimy w kosteczkę. Podsmażamy rabarbar z cukrem na patelni przez ok. 5 minut. Studzimy.

Krok 2
Masło ucieramy z cukrem pudrem. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka stopniowo dodajemy do utartego masła z cukrem, również ucieramy.

Krok 3
Do utartego masła z cukrem i jajkami dodajemy raz łyżkę mąki, raz łyżkę mleka i proszek do pieczenia.

Krok 4
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.

Krok 5
Białka delikatnie dodajemy do utartej masy.

Krok 6
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy odrobiną masła i obsypujemy mąką. Przelewamy masę. Układamy karmelizowany rabarbar. Ciasto pieczemy wkładamy do zimnego piekarnika. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (termo obieg). Ciasto pieczemy ok. 45 minut do tzw. suchego patyczka.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placek z rabarbarem
Zielone liście oraz podłużne, czerwone łodygi to znaki rozpoznawcze rabarbaru. Bywalec wiejskich ogrodów swoim kwaskowatym smakiem wzbogaci nie tylko kompoty, ale przede wszystkim domowe wypieki takie jak placek z rabarbarem. Tym razem jego walory zostaną pokreślone dodatkowo poprzez karmelizowanie. Przecież kuchnia nie znosi monotonii. Odkryj razem z nami nową wersję przepisu na placek z rabarbarem. Będzie się działo!
Dla kogo? Nie każdy przepada za bardzo słodkimi deserami, w których ciasta, aż uginają się pod nadmierną ilością kremów i mas. Rabarbar doskonale przełamuje słodkie akcenty, sprawiając, że ciasto nie jest mdłe. Zatem przepis na placek z rabarbarem sprawdzi się w sam raz, gdy twoje kubki smakowe potrzebują smakowitego orzeźwienia.
Na jaką okazję? Rabarbar pojawia się w ogrodach latem, więc podejrzewamy, że najbliższy sezon wakacyjny upłynie pod znakiem tego przysmaku. Szybkie ciasto z rabarbarem nadaje się idealnie, by uczcić rozpoczęcie urlopu. Zaproś gości na spotkanie w ogrodzie albo na tarasie – to doskonały pretekst do tego, by przygotować większą porcję placka ucieranego z rabarbarem. Bez obaw, jest tak smaczny, że nie zmarnuje się ani okruszek!
Czy wiesz, że? Choć świetnie sprawdza się w deserach takich jak placek z rabarbarem, rabarbar uznawany jest powszechnie za warzywo. Co ciekawe, im bardziej czerwone łodygi, tym jego smak staje się bardziej słodki. Bez problemu znajdziesz go w wiejskich ogrodach, ale warto pamiętać, że roślina pochodzi z Azji Środkowej. Do Europy trafiła w XVI wieku za sprawą Marco Polo.
Dla urozmaicenia: Do przepisu na placek z rabarbarem bez oporów można dodać truskawki, skórkę pomarańczową albo cynamon, które fantastycznie korespondują z rabarbarem. Deser podawaj w towarzystwie mrożonej herbaty albo owocowej lemoniady. Z szybkim plackiem z rabarbaru zapowiada się prawdziwie letnia uczta! Placek z rabarbarem to przepis, którego nie może zabraknąć w twoim wakacyjnym repertuarze.