Ciasta z truskawkami | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Ciasta z truskawkami

8 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (8)

Torcik z kaszy manny
ratingratingratingratingrating

1853

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Z jednej strony torty kojarzone są ze spektakularnymi deserami, będącymi popisowymi numerami cuki...
Tort truskawkowy z mascarpone
ratingratingratingratingrating

1132

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
40 min.
Jeśli poszukujecie oryginalnego pomysłu na urodzinowy tort – skorzystajcie z naszego przepisu. Po...
Ekspresowe ciasto
ratingratingratingratingrating

878

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Są takie dni w życiu każdego kucharza, kiedy trzeba działać błyskawicznie. Okazało się, że podcza...
Sernik z białą czekoladą
ratingratingratingratingrating

277

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Jeśli poszukujecie niestandardowego pomysłu na sernik lub klasyczna jego wersja już nie smakuje j...
Sernik bezglutenowy
ratingratingratingratingrating

114

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
Do sera w tak smakowitej formie aż chce się uśmiechnąć! Przechodzicie na dietę bezglutenową i oba...
Sernik z kaszy jaglanej
ratingratingratingratingrating

67

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Jeśli do tej pory sernik kojarzyliście jedynie z kruchym ciastem połączonym z twarogiem – spróbuj...
Chatka puchatka
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Sympatyczna nazwa tego deseru może wskazywać na to, że idealnie pasuje do menu na kinderbale. Mim...

Ciekawostki i porady

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasta z truskawkamiCiasta z truskawkami

Truskawki – korzystaj z nich często w sezonie letnim, dodając obficie do swoich wypieków. Świeże owoce nie tylko doskonale smakują, ale i pięknie prezentują się w każdym deserze. Są doskonałe szczególnie jako dodatek do ciast biszkoptowych, kruchych i drożdżowych. Sprawdź nasze przepisy na ciasta z truskawkami! Ciasto truskawkowe niejedno ma imię. Babeczki z oranżadą i truskawkami, kopiec kreta, biedronkowe ciasto, wykwintny truskawkowiec, crumble, rolada, tarta, cytrynowy sernik na zimno z truskawkami – co dziś wybierzesz?

Dla kogo? Przepis na ciasto z truskawkami powinien znaleźć się w notatniku kuchennym każdego kucharza, który ceni sezonowe produkty. Chcesz odtworzyć smaki jednoznacznie kojarzące się z kuchnią babci lub mamy? Postaw na drożdżowe ciasto z truskawkami, które przygotujesz z mąki, margaryny i proszku do pieczenia, jajek, mleka oraz drożdży. Pamiętaj jednak o tym, że drożdże potrzebują czasu na wyrośnięcie, więc nie jest to deser ekspresowy. Zarezerwuj trochę czasu na przygotowanie tego ciasta z truskawkami – naprawdę warto! Wcześniej przygotuj zaczyn z dodatkiem wody lub mleka (w temperaturze pokojowej), a dopiero później wymieszaj je z mąką i pozostałymi składnikami. Zagnieć je dokładnie tak, by nie pozostały w cieście drobne, nieapetyczne gródki. Potem pozostaw w ciepłym miejscu aż do wyrośnięcia.

Na jaką okazję? Truskawki są doskonałym dodatkiem do ciast z kremami na bazie słodkiej śmietany, a także składnikiem wielu galaretek i serników. W upalne dni serwuj je razem z lodami, a jeśli chcesz cieszyć się ich smakiem w zimie, przyrządź z nich konfitury, które dodasz jesienią do drożdżówek. W niektórych przepisach na ciasta z truskawkami można wykorzystać mrożone owoce.

Czy wiesz, że? Przygotowując drożdżowe ciasta z truskawkami, możesz modyfikować klasyczne receptury. Jeśli chcesz urozmaicić swój deser, dodaj do niego kakao, nie zapominając także o cukrze. Gotowe ciasto rozwałkuj i ułóż na nim świeże truskawki. Jeśli owoce są duże, przekrój je na pół lub na ćwiartki. Całość możesz posypać słodką kruszonką. Pod wpływem pieczenia, truskawki wtopią się w ciasto drożdżowe i będą smakować wybornie.

Dla urozmaicenia: Placek z truskawkami już prawie gotowy! Jeśli chcesz urozmaicić swoje ciasto truskawkowe, użyj rodzynek, daktyli, wiórków kokosowych i orzechów. Szukasz innego deseru z kruszonką? Z łatwością przygotujesz go z mąki, margaryny i cukru pudru. Kruszonka do ciasta z truskawkami idealnie pasuje także do innych owoców. Obok truskawek, możesz umieścić w niej równie dobrze jagody, porzeczki, czereśnie, morele, maliny i jeżyny. Zamiast ciasta drożdżowego i kruszonki, wypróbuj również ciasto z truskawkami ucierane na gładką i puszystą masę. Jego przygotowanie jest wyjątkowo szybkie i proste.