Ciasta z truskawkami | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Ciasta z truskawkami

1 przepis

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (1)

Ciekawostki i porady

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasta z truskawkamiCiasta z truskawkami

Truskawki – korzystaj z nich często w sezonie letnim, dodając obficie do swoich wypieków. Świeże owoce nie tylko doskonale smakują, ale i pięknie prezentują się w każdym deserze. Są doskonałe szczególnie jako dodatek do ciast biszkoptowych, kruchych i drożdżowych. Sprawdź nasze przepisy na ciasta z truskawkami! Ciasto truskawkowe niejedno ma imię. Babeczki z oranżadą i truskawkami, kopiec kreta, biedronkowe ciasto, wykwintny truskawkowiec, crumble, rolada, tarta, cytrynowy sernik na zimno z truskawkami – co dziś wybierzesz?

Dla kogo? Przepis na ciasto z truskawkami powinien znaleźć się w notatniku kuchennym każdego kucharza, który ceni sezonowe produkty. Chcesz odtworzyć smaki jednoznacznie kojarzące się z kuchnią babci lub mamy? Postaw na drożdżowe ciasto z truskawkami, które przygotujesz z mąki, margaryny i proszku do pieczenia, jajek, mleka oraz drożdży. Pamiętaj jednak o tym, że drożdże potrzebują czasu na wyrośnięcie, więc nie jest to deser ekspresowy. Zarezerwuj trochę czasu na przygotowanie tego ciasta z truskawkami – naprawdę warto! Wcześniej przygotuj zaczyn z dodatkiem wody lub mleka (w temperaturze pokojowej), a dopiero później wymieszaj je z mąką i pozostałymi składnikami. Zagnieć je dokładnie tak, by nie pozostały w cieście drobne, nieapetyczne gródki. Potem pozostaw w ciepłym miejscu aż do wyrośnięcia.

Na jaką okazję? Truskawki są doskonałym dodatkiem do ciast z kremami na bazie słodkiej śmietany, a także składnikiem wielu galaretek i serników. W upalne dni serwuj je razem z lodami, a jeśli chcesz cieszyć się ich smakiem w zimie, przyrządź z nich konfitury, które dodasz jesienią do drożdżówek. W niektórych przepisach na ciasta z truskawkami można wykorzystać mrożone owoce.

Czy wiesz, że? Przygotowując drożdżowe ciasta z truskawkami, możesz modyfikować klasyczne receptury. Jeśli chcesz urozmaicić swój deser, dodaj do niego kakao, nie zapominając także o cukrze. Gotowe ciasto rozwałkuj i ułóż na nim świeże truskawki. Jeśli owoce są duże, przekrój je na pół lub na ćwiartki. Całość możesz posypać słodką kruszonką. Pod wpływem pieczenia, truskawki wtopią się w ciasto drożdżowe i będą smakować wybornie.

Dla urozmaicenia: Placek z truskawkami już prawie gotowy! Jeśli chcesz urozmaicić swoje ciasto truskawkowe, użyj rodzynek, daktyli, wiórków kokosowych i orzechów. Szukasz innego deseru z kruszonką? Z łatwością przygotujesz go z mąki, margaryny i cukru pudru. Kruszonka do ciasta z truskawkami idealnie pasuje także do innych owoców. Obok truskawek, możesz umieścić w niej równie dobrze jagody, porzeczki, czereśnie, morele, maliny i jeżyny. Zamiast ciasta drożdżowego i kruszonki, wypróbuj również ciasto z truskawkami ucierane na gładką i puszystą masę. Jego przygotowanie jest wyjątkowo szybkie i proste.