
Składniki
spód ciasta:
250 gramów
0.5 litra
100 gramów
300 mililitrów
ciasto:
3 łyżki
50 gramów
100 gramów
1 sztuka
dekoracja/polewa:
1 opakowanie
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę jaglaną opłucz w ciepłej wodzie, następnie gotuj w mleku i mleku kokosowym z dodatkiem masła 25-30 min. Często mieszaj, aby kasza się nie przypaliła.

Krok 2
Otrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij z niej sok, dodaj do ugotowanej kaszy wraz z resztą składników na ciasto i zblenduj na gładką masę.

Krok 3
Gotową masę przełóż do tortownicy wyłożonej wcześniej pergaminem. Wierzch ciasta możesz posypać dodatkowymi wiórkami kokosowymi.

Krok 4
Formę zabezpiecz folią aluminiową i piecz w kąpieli wodnej, w piekarniku, w temperaturze 175 st. C przez 50 minut. Po upieczeniu wystudź.

Krok 5
Galaretkę przygotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Truskawki umyj i pokrój w plastry. Na schłodzony wierzch ciasta ułóż truskawki i całość zalej galaretką.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sernik z kaszy jaglanej
Jeśli do tej pory sernik kojarzyliście jedynie z kruchym ciastem połączonym z twarogiem – spróbujcie naszego przepisu na ten deser. Sernik z kaszy jaglanej pozwoli wam odkryć zupełnie nowe smaki, nawiązujące jednak do klasycznej wersji sernika. Do jego przygotowania nie będziecie potrzebować tradycyjnego cukru, który zastąpiliśmy ksylitolem. Wiórki kokosowe oraz świeże truskawki tworzą idealne zestawienie z masą z kaszy jaglanej, dodając sernikowi wyrazistości i owocowego aromatu.
Dla kogo?
Prosty sernik z kaszą jaglaną jest doskonałym pomysłem dla osób poszukujących przepisów na desery, które łączą we sobie tradycję z nowoczesnym zestawieniem składników.
Na jaką okazję?
Na każdą – bez wyjątku! Sernik sprawdzi się jako codzienny deser, a także jako główny element słodkiego menu imprezowego i świątecznego.
Czy wiesz, że?
Kasza jaglana powstaje z łuskanego ziarna prosa zwyczajnego. Z uwagi na łatwość w chłonięciu wilgoci – nie powinna być zbyt długo przechowywana.
Dla urozmaicenia:
Świeże truskawki z przepisu na sernik możecie zastąpić ich wersją mrożoną. Pamiętajcie jedynie, aby dokładnie odsączyć je z nadmiaru wody.