Sernik z kaszy jaglanej

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

59

335 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

535 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1855 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

600 mililitrów

0.5 sztuki

3 łyżki

200 gramów

50 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę jaglaną płuczemy w ciepłej wodzie, następnie gotujemy w mleku z kostką do pieczenia Kasia przez ok. 25-30 min. Często mieszamy, by się nie przypaliła.

Sernik z kaszy jaglanej - Krok 1

Krok 2

Do ugotowanej kaszy dodajemy resztę składników i blendujemy na gładką masę.

Sernik z kaszy jaglanej - Krok 2

Krok 3

Gotową masę wykładamy do foremki wyłożonej wcześniej pergaminem. Wierzch ciasta możemy posypać dodatkowymi wiórkami kokosowymi. Pieczemy w kąpieli wodnej, w temperaturze 175*C przez około 50 minut.

Sernik z kaszy jaglanej - Krok 3
Moje Ciasto

Dobra rada:

Do sernika przed pieczeniem możesz dodać odrobinę owoców.

1

Opinie o przepisie

  • Michał UK

    Michał UK, 30.01.2018

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik z kaszy jaglanejSernik z kaszy jaglanej

Kasza jaglana to składnik bardzo uniwersalny, służący nie tylko jako dodatek do dań głównych, ale też sałatek i zup, a jedzona na słodko może stanowić ciepłe śniadanie. Dzięki swojej konsystencji i delikatnemu smakowi, nadaje się też do pieczenia ciast. Sernik z kaszy jaglanej, czyli jagielnik, to ciasto w smaku przypominające klasyczny wypiek z twarogu. Jak go przygotować? Kaszę jaglaną wypłucz w ciepłej wodzie, aby pozbyć się ewentualnej goryczki, i ugotuj w mleku z kostką do pieczenia. Powinna być bardzo miękka, więc gotuj dłużej niż producent zaleca na opakowaniu. Dzięki temu łatwiej będzie zblendować ją na gładki krem. Natomiast dzięki dodatkowi soku i skórki z cytryny, będzie przypominała w smaku klasyczną masę serową. Upiecz ciasto, posypując je wcześniej wiórkami kokosowymi. Sernik z kaszy jaglanej przed podaniem warto dodatkowo oprószyć płatkami czekolady albo udekorować plasterkami kandyzowanej pomarańczy. Spróbuj, jak dobrze smakuje ten wypiek i podziel się swoją opinią w komentarzu.