Sernik tarty przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sernik tarty

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

89 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

435 osób wydrukowało

Pobierz pdf

302 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

200 gramów

1 łyżeczka

3 łyżki

2 sztuki

110 gramów

1 szczypta

masa serowa:

1 kilogram

100 gramów

200 gramów

4 sztuki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia, kakao, cukier, sól oraz pokrojone w kostkę masło. Całość rozdrabniamy, aż powstanie kruszonka. Następnie wbijamy jajka i ponownie ugniatamy, aż powstanie zbite i jednolite ciasto.

Sernik tarty - Krok 1

Krok 2

Dzielimy je na dwie części i formujemy kule.

Sernik tarty - Krok 2

Krok 3

Jedną wkładamy do lodówki. Drugą kroimy w plasterki i wykładamy nią spód formy wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Dziurkujemy widelcem.

Sernik tarty - Krok 3

Krok 4

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Białka oddzielamy od żółtek. Miękkie masło ucieramy z cukrem, aż powstanie puszysta i jednolita masa. Następnie dodajemy po jednym żółtku a następnie po łyżce dodajemy twaróg i miksujemy na niewielkich obrotach. Pod koniec wsypujemy budyń. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy je delikatnie do masy serowej.

Sernik tarty - Krok 4

Krok 5

Masę serową wykładamy na spód ciasta.

Sernik tarty - Krok 5

Krok 6

Na wierzchu ścieramy pozostałe ciasto, które było w lodówce. Całość pieczemy ok 40-45 min.

Sernik tarty - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik tarty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik tarty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik tarty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik tarty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik tarty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik tarty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik tarty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sernik tarty - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sernik świąteczny
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik tartySernik tarty

Prawdopodobnie każdy miłośnik domowych słodkości posiada w swoim repertuarze przepis na ulubiony sernik, którym rozpieszcza podniebienia domowników i gości. Sernik tarty okaże się bardzo przyjemną i smakowitą odskocznią od znanych na wylot receptur. Tego ciasta nie może zabraknąć na świątecznym stole!

Dla kogo?

Prosty przepis, w którym zrobienie sernika jest wyjaśnione krok po kroku. Zmierzyć się z nim może nawet początkujący adept sztuki kulinarnej.

Na jaką okazję?

Sernik to ciasto bardzo uniwersalne. Jest mile widziane zarówno w bożonarodzeniowym, jak i wielkanocnym menu. Uświetni każdą domową uroczystość.

Czy wiesz, że?

W różnych zakątkach świata deser ten może wyglądać inaczej, ale jedno jest pewne – wszędzie robi furorę. Z tego względu 30 lipca został okrzyknięty Międzynarodowym Dniem Sernika.

Dla urozmaicenia:

Przyrządzany w domu sernik może wyglądać jak specjał z najlepszej cukierni. Świetnie smakuje podany w towarzystwie owocowych sosów, np. malinowego, wiśniowego albo jagodowego.