SERNIK TARTY

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

15

69 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

407 osób wydrukowało

Pobierz pdf

232 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 opakowanie

0.5 kilograma

2 łyżki

2 sztuki

20 dekagramów

2 łyżki

1 łyżka

masa serowa:

1 kilogram

5 sztuk

20 dekagramów

2 łyżki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

CIASTO: Zagnieść ciasto, podzielić na 2 cz. i wstawić do lodówki na 1 godz.

Krok 2

Jedną część zetrzeć tarką na blachę, wlać ser i zetrzeć II część.

Krok 3

SER: Zmiksować ser, dodawać po 1 żółtku oraz cukier, mąkę oraz śmietanę.

Krok 4

Ubić pianę z białek (5+2 z ciasta).

Krok 5

Dodać do sera.

Krok 6

Ser utrzeć na jednolity krem.

Krok 7

Piec 1 godz.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • SERNIK TARTY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • SERNIK TARTY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • SERNIK TARTY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • SERNIK TARTY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • SERNIK TARTY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • SERNIK TARTY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • SERNIK TARTY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - SERNIK TARTYSERNIK TARTY

Sernik tarty smakuje najlepiej z podaną po obiedzie herbatą, kawą lub gorącą czekoladą. Do przygotowania ciasta sprawdzi się mąka pszenna, cukier biały (równie dobry będzie cukier puder) oraz śmietana 18%. Do przyrządzenia masy niezbędny będzie ser biały, najlepiej tłusty. Zmielony co najmniej dwa razy sprawi, że wypiek będzie wilgotny, a jego konsystencja gładka. Gdyby twaróg będzie wydawał się zbyt suchy, dodaj do niego odpowiednią ilość mleka. Delikatnie połącz go z pianą z białek. Do przyrządzenia masy użyj mąki ziemniaczanej, która zagęszcza jej strukturę. Kiedy ciasto jest już gotowe, podziel je na dwie części i odstaw do zamrożenia. Jedną z nich wyłóż spód naczynia i przełóż masą serową, drugą zetrzyj na tarce, ozdabiając w ten sposób wierzch wypieku. Pamiętaj, aby przed włożeniem ciasta do formy, natłuścić ją dokładnie i wyłożyć papierem do pieczenia. Ozdób wszystko kandyzowaną skórką pomarańczową i rodzynkami. Posyp obficie cukrem pudrem. Spróbuj naszego przepisu przy najbliższej okazji. Życzymy smacznego!