Sernik tarty przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sernik tarty

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

76 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

417 osób wydrukowało

Pobierz pdf

269 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

200 gramów

1 łyżeczka

3 łyżki

2 sztuki

110 gramów

1 szczypta

masa serowa:

1 kilogram

100 gramów

200 gramów

4 sztuki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia, kakao, cukier, sól oraz pokrojone w kostkę masło. Całość rozdrabniamy, aż powstanie kruszonka. Następnie wbijamy jajka i ponownie ugniatamy, aż powstanie zbite i jednolite ciasto.

Sernik tarty - Krok 1

Krok 2

Dzielimy je na dwie części i formujemy kule.

Sernik tarty - Krok 2

Krok 3

Jedną wkładamy do lodówki. Drugą kroimy w plasterki i wykładamy nią spód formy wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Dziurkujemy widelcem.

Sernik tarty - Krok 3

Krok 4

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Białka oddzielamy od żółtek. Miękkie masło ucieramy z cukrem, aż powstanie puszysta i jednolita masa. Następnie dodajemy po jednym żółtku a następnie po łyżce dodajemy twaróg i miksujemy na niewielkich obrotach. Pod koniec wsypujemy budyń. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy je delikatnie do masy serowej.

Sernik tarty - Krok 4

Krok 5

Masę serową wykładamy na spód ciasta.

Sernik tarty - Krok 5

Krok 6

Na wierzchu ścieramy pozostałe ciasto, które było w lodówce. Całość pieczemy ok 40-45 min.

Sernik tarty - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik tarty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik tarty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik tarty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik tarty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik tarty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik tarty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik tarty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sernik tarty - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sernik mango
czas przygotowania
80 min.
stopień trudności

łatwe

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik tartySernik tarty

Prawdopodobnie każdy miłośnik domowych słodkości posiada w swoim repertuarze przepis na ulubiony sernik, którym rozpieszcza podniebienia domowników i gości. Sernik tarty okaże się bardzo przyjemną i smakowitą odskocznią od znanych na wylot receptur. Tego ciasta nie może zabraknąć na świątecznym stole!

Dla kogo?

Prosty przepis, w którym zrobienie sernika jest wyjaśnione krok po kroku. Zmierzyć się z nim może nawet początkujący adept sztuki kulinarnej.

Na jaką okazję?

Sernik to ciasto bardzo uniwersalne. Jest mile widziane zarówno w bożonarodzeniowym, jak i wielkanocnym menu. Uświetni każdą domową uroczystość.

Czy wiesz, że?

W różnych zakątkach świata deser ten może wyglądać inaczej, ale jedno jest pewne – wszędzie robi furorę. Z tego względu 30 lipca został okrzyknięty Międzynarodowym Dniem Sernika.

Dla urozmaicenia:

Przyrządzany w domu sernik może wyglądać jak specjał z najlepszej cukierni. Świetnie smakuje podany w towarzystwie owocowych sosów, np. malinowego, wiśniowego albo jagodowego.