Sernik z rodzynkami - prosty i sprawdzony przepis | Przepisy.pl pixel

Sernik z rodzynkami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

48

340 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

759 osób wydrukowało

Pobierz pdf

748 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 szklanka

1 opakowanie

6 sztuk

0.25 łyżeczki

0.5 kilograma

1 łyżeczka

30 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rodzynki zalej gorącą, ale nie wrzącą wodą. Odstaw na kilka minut, odsącz i oprósz mąką ziemniaczaną.

Sernik z rodzynkami - Krok 1

Krok 2

Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, odstaw w chłodne miejsce.

Sernik z rodzynkami - Krok 2

Krok 3

Masło utrzyj w misce z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i ekstraktem.

Sernik z rodzynkami - Krok 3

Krok 4

Następnie dodawaj po jednym żółtku ciągle ucierając. Gdy masa będzie pulchna, zacznij dodawać stopniowo twaróg.

Sernik z rodzynkami - Krok 4

Krok 5

Masę delikatnie połącz z pianą z białek, dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj.

Sernik z rodzynkami - Krok 5

Krok 6

Do przygotowanej formy wlej ciasto, dodaj rodzynki i piecz 90 minut w temperaturze 180 st. C.

Sernik z rodzynkami - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Ustaw piekarnik na funkcje grzania góra-dół.

1

Opinie o przepisie

  • Marta Raczyńska

    Marta Raczyńska , 31.12.2021

    TAK. Sernik to jeden z obowiązkowych ciast na Świątecznym stole. Przepis na ten sernik przypomniał mi, że to co sprawdzone jest najlepsze .Nie potrzebuję drogich składników ,aby wyszedł pyszny serniczek. Mój patent na rodzynki to namoczenie ich w herbacie, lub ciepłej wodzie .Następnie obtaczam je w mące i dopiero dodaję do ciasta. Zamiast cukru dodaję syrop daktylowy ,dodatkowo słodycz rodzynek sprawia ,że tego cukru nie potrzebujemy aż tyle. Uwielbiam polewy czekoladowe więc do tego sernika przygotowałam z ciemnej czekolady .Dodatek żelatyny i śmietanki kremówki sprawił ,że polewa była idealnie lśniąca .

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sernik z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik z rodzynkamiSernik z rodzynkami

Sernik z rodzynkami jest ciastem, którego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Znany w setkach, jeśli nie tysiącach odmian – zachwyca kolejne pokolenia. Kluczem do wyjątkowego smaku tego placka jest masa, przygotowywana z twarogu, wzbogacanego różnymi dodatkami. Jeśli należycie do ogromnej rzeszy zwolenników sernika, skorzystajcie z naszego przepisu na to ciasto. Nawiązuje do klasycznej wersji placka, urozmaiconego rodzynkami i waniliowym aromatem. Puszysty sernik z rodzynkami nie wymaga długotrwałego pieczenia. Wystarczy 45 minut, aby ciasto trafiło na wasz stół. Będzie naprawdę smacznie!

Dla kogo?

Sernik z rodzynkami to propozycja dla miłośników tego tradycyjnego deseru, który przygotujecie w nowej odsłonie.

Na jaką okazję?

Ciasto sprawdzi się zawsze – niezależnie od okazji. Jest idealnym pomysłem na świąteczny stół, jak i na codzienne menu deserowe.

Czy wiesz, że?

Odmianą klasycznego sernika jest sernik gotowany. Zrobicie je więc bez pieczenia. Po zagotowaniu masy serowej wystarczy schłodzić ją w lodówce, aby ciasto było gotowe do podania.

Dla urozmaicenia:

Wierzch tradycyjnego sernika możesz posypać cukrem pudrem lub udekorować sparzonymi rodzynkami.