Sernik na kruchym spodzie - przepis tradycyjny | Przepisy.pl pixel

Sernik na kruchym spodzie

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

208

1113 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2460 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4211 osób zapisało

Udostępnij
Sernik na kruchym spodzie

Składniki

700 gramów

140 gramów

2 łyżki

2 sztuki

2 sztuki

kruchy spód:

120 gramów

1 łyżeczka

80 gramów

30 gramów

1 sztuka

220 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij od przygotowania kruchego spodu. Masło ucieraj z cukrem pudrem, szczyptą soli i dodaj mąkę migdałową i jajko. Całość mieszaj krótko aż masa zrobi się gładka. Teraz dodaj mąkę i mieszaj krótko aż do połączenia składników. Wstaw ciasto do lodówki na 1h.

Sernik na kruchym spodzie - Krok 1

Krok 2

Gotowe ciasto rozwałkuj na kształt tortownicy o średnicy ok. 30 cm w której będziesz piekł sernik.

Sernik na kruchym spodzie - Krok 2

Krok 3

Teraz przygotuj sernik. W robocie kuchennym wymieszaj ser z cukrem i mąką ziemniaczaną. Otrzyj skórkę z cytryny. Dodaj do sera skórkę z cytryny oraz jajko i wymieszaj powoli aż składniki się połączą.

Sernik na kruchym spodzie - Krok 3

Krok 4

Na ciasto wylej masą serową. Piecz w temperaturze 220 stopni prze 10 minut, następnie zmniejsz do 160 stopni i dalej piecz przez ok 30 minut.

Sernik na kruchym spodzie - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj posypany cukrem pudrem i kawałkami białej czekolady

1

Opinie o przepisie

  • Fermina Lato

    Fermina Lato , 10.12.2020

    Tak. Zdecydowanie danie z serii Gwiazdka. Sernik na kruchym spodzie to było ciasto popisowe mojej mamy - nic innego nie umiała, więc popisowym być musiało. Niestety w moim wykonaniu wyszło nie z pierwszego razu. Jak się dowiedziałam w trakcie - nie wolno sernik trzymać w piekarniku ani minuty dłużej, bo spód bardzo szybko się spiecze i będzie nie jasny a mocno brązowy i dramatycznie kruchy - mi się wysypał jak piasek… I najlepiej włożyć do piekarnika żaroodporne naczynie z wodą, żeby masa twarogowa nie popękała. Faktycznie moja ukochana mama umiała tylko jedno ciasto - ale to jej zawsze wychodziło. Pamiętam jak pachnący sernik stał najpierw na lodówce a pózniej, jak wystygł, na strychu tuż przy drzwiach - zawsze gdzieś wysoko żeby ani ja ani bracia nie capnęli małym paluszkiem błyszczącej polewy czekoladowej. Mama nie była taka miękka jak babcia, więc jak szykowała jedzonko nie dawała podjadać. „Zostaw, to na święta!” A później oczywiście „Jedz, bo się popsuje!”

    Odpowiedz Odpowiedz
Pamiętaj, żeby być zalogowanym, jeśli chcesz, aby Twój komentarz wziął udział w konkursie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik na kruchym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik na kruchym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik na kruchym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik na kruchym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik na kruchym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik na kruchym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik na kruchym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik na kruchym spodzieSernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym cieście: z rodzynkami czy bez? Ta sprawa potrafi wywołać długie, burzliwe dyskusje, podczas których padają najróżniejsze argumenty. Jak dojść do porozumienia? Nic tak nie łagodzi obyczajów, jak kawałek znakomitego, kremowego ciasta. Dzisiaj na stołach króluje sernik na kruchym spodzie. Nie można mu się oprzeć, więc od razu zaplanuj dokładki.

Dla kogo? Sernik na kruchym spodzie to ciasto niebywale uniwersalne. Pojawia się w menu najlepszych kawiarni, a wiele osób nie wyobraża sobie świąt bez sernika w wersji domowej. To niekwestionowany numer jeden dla większości łasuchów. Kawałek sernika na kruchym cieście jest najlepszym sposobem na przywołanie miłych chwil spędzanych w gronie najbliższych. Do wypróbowania przepisu na sernik na spodzie zaproś domowników – wspólne gotowanie okaże się kapitalną zabawą.

Na jaką okazję? Raczej trudno znaleźć okoliczność, do której sernik z kruchym spodem nie pasuje. Fantastycznie smakuje latem podczas posiedzeń w ogrodzie, stanowi też wspaniałe urozmaicenie menu zimowych spotkań bożonarodzeniowych i sylwestrowych balów. Przepisy na sernik na kruchym spodzie to niezawodny patent na to, by wzbudzić podziw wszystkich biesiadników.

Czy wiesz, że? Jeśli ciasto jest zbyt luźne, a składniki nie chcą się połączyć, dodaj odrobinę zimnej wody – dzięki tej wskazówce uzyskasz idealnie kruchy spód do sernika. Wyśmienity sernik złota rosa wyjdzie perfekcyjnie, nawet pomimo ewentualnych trudności!

Dla urozmaicenia: Chcesz dodatkowo wzbogacić przepis na sernik z kruchym spodem? Deser smakuje fenomenalnie w towarzystwie polewy z solonego karmelu.