Sernik na kruchym spodzie przepis – Zobacz na przepisy.pl

Sernik na kruchym spodzie

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

198

890 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2391 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4094 osoby zapisały

Udostępnij
Sernik na kruchym spodzie

Składniki

700 gramów

140 gramów

2 łyżki

2 sztuki

2 sztuki

kruchy spód:

120 gramów

1 łyżeczka

80 gramów

30 gramów

1 sztuka

220 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij od przygotowania kruchego spodu. Masło ucieraj z cukrem pudrem, szczyptą soli i dodaj mąkę migdałową i jajko. Całość mieszaj krótko aż masa zrobi się gładka. Teraz dodaj mąkę i mieszaj krótko aż do połączenia składników. Wstaw ciasto do lodówki na 1h.

Sernik na kruchym spodzie - Krok 1

Krok 2

Gotowe ciasto rozwałkuj na kształt tortownicy o średnicy ok. 30 cm w której będziesz piekł sernik.

Sernik na kruchym spodzie - Krok 2

Krok 3

Teraz przygotuj sernik. W robocie kuchennym wymieszaj ser z cukrem i mąką ziemniaczaną. Otrzyj skórkę z cytryny. Dodaj do sera skórkę z cytryny oraz jajko i wymieszaj powoli aż składniki się połączą.

Sernik na kruchym spodzie - Krok 3

Krok 4

Na ciasto wylej masą serową. Piecz w temperaturze 220 stopni prze 10 minut, następnie zmniejsz do 160 stopni i dalej piecz przez ok 30 minut.

Sernik na kruchym spodzie - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj posypany cukrem pudrem i kawałkami białej czekolady

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik na kruchym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik na kruchym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik na kruchym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik na kruchym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik na kruchym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik na kruchym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik na kruchym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik na kruchym spodzieSernik na kruchym spodzie

Sernik: z rodzynkami czy bez? Ta sprawa potrafi wywołać długie, burzliwe dyskusje, podczas których padają najróżniejsze argumenty. Jak dojść do porozumienia? Nic tak nie łagodzi obyczajów, jak kawałek znakomitego, kremowego ciasta. Dzisiaj na stołach króluje sernik na kruchym spodzie.

Dla kogo?

Sernik na kruchym spodzie to ciasto niebywale uniwersalne. Pojawia się w menu najlepszych kawiarni, a wiele osób nie wyobraża sobie świąt bez sernika w wersji domowej. Kawałek ciasta to najlepszy sposób na przywołanie miłych chwil spędzanych w gronie najbliższych.

Na jaką okazję?

Raczej trudno znaleźć okoliczność, do której sernik z kruchym spodem nie pasuje. Fantastycznie smakuje latem podczas posiedzeń w ogrodzie, stanowi też wspaniałe urozmaicenie menu zimowych spotkań bożonarodzeniowych i sylwestrowych balów.

Czy wiesz, że?

Jeśli ciasto jest zbyt luźne, a składniki nie chcą się połączyć, dodajcie odrobinę zimnej wody.

Dla urozmaicenia:

Sernik smakuje fenomenalnie w towarzystwie polewy z solonego karmelu.