Sernik na kruchym spodzie
NOWY PRZEPIS
łatwe
4331 osób zapisało

Składniki
700 gramów
140 gramów
2 łyżki
2 sztuki
2 sztuki
kruchy spód:
120 gramów
1 łyżeczka
80 gramów
30 gramów
1 sztuka
220 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zacznij od przygotowania kruchego spodu. Masło ucieraj z cukrem pudrem, szczyptą soli i dodaj mąkę migdałową i jajko. Całość mieszaj krótko aż masa zrobi się gładka. Teraz dodaj mąkę i mieszaj krótko aż do połączenia składników. Wstaw ciasto do lodówki na 1h.

Krok 2
Gotowe ciasto rozwałkuj na kształt tortownicy o średnicy ok. 30 cm w której będziesz piekł sernik.

Krok 3
Teraz przygotuj sernik. W robocie kuchennym wymieszaj ser z cukrem i mąką ziemniaczaną. Otrzyj skórkę z cytryny. Dodaj do sera skórkę z cytryny oraz jajko i wymieszaj powoli aż składniki się połączą.

Krok 4
Na ciasto wylej masą serową. Piecz w temperaturze 220 stopni prze 10 minut, następnie zmniejsz do 160 stopni i dalej piecz przez ok 30 minut.


Dobra rada:
Podawaj posypany cukrem pudrem i kawałkami białej czekolady
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sernik na kruchym spodzie
Sernik na kruchym cieście: z rodzynkami czy bez? Ta sprawa potrafi wywołać długie, burzliwe dyskusje, podczas których padają najróżniejsze argumenty. Jak dojść do porozumienia? Nic tak nie łagodzi obyczajów, jak kawałek znakomitego, kremowego ciasta. Dzisiaj na stołach króluje sernik na kruchym spodzie. Nie można mu się oprzeć, więc od razu zaplanuj dokładki.
Dla kogo? Sernik na kruchym spodzie to ciasto niebywale uniwersalne. Pojawia się w menu najlepszych kawiarni, a wiele osób nie wyobraża sobie świąt bez sernika w wersji domowej. To niekwestionowany numer jeden dla większości łasuchów. Kawałek sernika na kruchym cieście jest najlepszym sposobem na przywołanie miłych chwil spędzanych w gronie najbliższych. Do wypróbowania przepisu na sernik na spodzie zaproś domowników – wspólne gotowanie okaże się kapitalną zabawą.
Na jaką okazję? Raczej trudno znaleźć okoliczność, do której sernik z kruchym spodem nie pasuje. Fantastycznie smakuje latem podczas posiedzeń w ogrodzie, stanowi też wspaniałe urozmaicenie menu zimowych spotkań bożonarodzeniowych i sylwestrowych balów. Przepisy na sernik na kruchym spodzie to niezawodny patent na to, by wzbudzić podziw wszystkich biesiadników.
Czy wiesz, że? Jeśli ciasto jest zbyt luźne, a składniki nie chcą się połączyć, dodaj odrobinę zimnej wody – dzięki tej wskazówce uzyskasz idealnie kruchy spód do sernika. Wyśmienity sernik złota rosa wyjdzie perfekcyjnie, nawet pomimo ewentualnych trudności!
Dla urozmaicenia: Chcesz dodatkowo wzbogacić przepis na sernik z kruchym spodem? Deser smakuje fenomenalnie w towarzystwie polewy z solonego karmelu.