Sernik z jogurtów greckich
NOWY PRZEPIS
łatwe
40802 osoby zapisały

Składniki
120 gramów
80 gramów
30 gramów
1 sztuka
220 gramów
masa serowa:
375 gramów
50 gramów
2 sztuki
20 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj masę serową. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę.

Krok 2
Do piany dodaj mąkę kukurydzianą oraz jogurty. Wymieszaj delikatnie miękką łyżką.

Krok 3
Masło połącz z cukrem, jajkiem i mąką migdałową. Dodaj mąkę i energicznie lecz krótko wymieszaj. Rozwałkuj na ok 2 mm, przełóż do foremki sernikowej o średnicy ok 20 cm i piecz w 165 stopniach C aż będzie rumiane.

Krok 4
Gotową masę wylej do foremki z wcześniej wypieczonych spodem kruchym i piecz całość w 170 stopniach przez ok 40 minut.


Dobra rada:
Podawaj z świeżymi owocami, np. borówkami i miętą.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sernik z jogurtów greckich
Prosty sernik z jogurtu greckiego jest ciastem, dla którego zawsze znajdzie się miejsce na stole. Nie ważne, czy w grę wchodzi planowanie menu na Boże Narodzenie, Wielkanoc, imprezę sylwestrową czy romantyczną randkę. Przekonaj się na własnym podniebieniu, że sernik z jogurtów greckich, bez klasycznej masy twarogowej może stać się twoim deserowym faworytem.
Dla kogo?
Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast, więc nic dziwnego, że doczekał się wielu różnorodnych wariantów. Ciasto, którego podstawą jest gęsty jogurt grecki, trafi do miłośników kremowych i delikatnych smakołyków. To coś zupełnie innego niż deser z tradycyjnym twarogiem! Wypróbuj przepis na sernik z jogurtów greckich i przekonaj się, że nie przesadzamy, nazywając go prawdziwym przebojem.
Na jaką okazję?
Rozpływający się w ustach sernik z jogurtów greckich to idealne ukoronowanie wykwintnego obiadu, którym zaimponujesz gościom. Jednocześnie jest deserem, który będziesz zajadać w leniwe popołudnie, spędzane w wygodnym dresie. W tym właśnie tkwi urok ciasta z jogurtem greckim. Smakuje tak samo dobrze niezależnie od okoliczności, pory roku czy nastroju!
Czy wiesz, że?
Kolejnym pretekstem do skosztowania sernika z jogurtu greckiego może być Międzynarodowy Dzień Sernika. Obchodzony jest 30 lipca. Zapowiada się słodkie świętowanie!
Dla urozmaicenia:
Kruszonka na wierzchu potęguje smakowite walory jogurtowego sernika z brzoskwiniami. Równie dobrze sprawdza się w tej roli beza. Jak widać, sernik na jogurtach greckich można w bardzo prosty, a zarazem szykowny sposób udekorować.