
Składniki
2 sztuki
400 cm
1 łyżeczka
150 gramów
1 szklanka
7 sztuk
1.5 kilograma
2 łyżeczki
2 sztuki
1 szklanka
300 gramów
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ciasto spód: Do miski wsyp 400 gram mąki, dodaj 5 łyżek kakao, proszek do pieczenia, cukier, 2 żółtka, masło pokrój w kostkę i również dodaj do miski. Zacznij mieszać wszystkie składniki. Bryłę ciasta podziel na dwie części. Jedną zwiń w folię i włóż do zamrażalnika. Drugie ciasto użyj do wyłożenia dna formy. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, ja użyłam formy 25cm/36cm.
Krok 2
Masa serowa: Do dużej miski wbij 7 jaj i wsyp szklankę cukru. Ubijaj mikserem na najwyższych obrotach. Ciągle miksując masę jajeczną już na niskich obrotach dodaj roztopione i przestudzone masło. Wsyp budyń, olejek. Na koniec dodaj mielony twaróg. masę miksuj tylko do połączenia składników. Masę serową wylej na kakaowy spód i wyrównaj.
Krok 3
Upiecz sernik: Z zamrażalnika wyjmij polówkę ciasta i zetrzyj na tarce. Rozłóż równo na całej powierzchni sernika. Ciasto umieść w piekarniku nagrzanym do 170 st C. Piecz 1 godzinę. Po upieczeniu sernika nie uchylaj drzwiczek przez przynajmniej pół godziny.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej





























