Sernik królewski przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sernik królewski

Autor: Anna

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

400 cm

1 łyżeczka

150 gramów

1 szklanka

7 sztuk

1.5 kilograma

2 łyżeczki

2 sztuki

1 szklanka

300 gramów

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto spód: Do miski wsyp 400 gram mąki, dodaj 5 łyżek kakao, proszek do pieczenia, cukier, 2 żółtka, masło pokrój w kostkę i również dodaj do miski. Zacznij mieszać wszystkie składniki. Bryłę ciasta podziel na dwie części. Jedną zwiń w folię i włóż do zamrażalnika. Drugie ciasto użyj do wyłożenia dna formy. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, ja użyłam formy 25cm/36cm.

Krok 2

Masa serowa: Do dużej miski wbij 7 jaj i wsyp szklankę cukru. Ubijaj mikserem na najwyższych obrotach. Ciągle miksując masę jajeczną już na niskich obrotach dodaj roztopione i przestudzone masło. Wsyp budyń, olejek. Na koniec dodaj mielony twaróg. masę miksuj tylko do połączenia składników. Masę serową wylej na kakaowy spód i wyrównaj.

Krok 3

Upiecz sernik: Z zamrażalnika wyjmij polówkę ciasta i zetrzyj na tarce. Rozłóż równo na całej powierzchni sernika. Ciasto umieść w piekarniku nagrzanym do 170 st C. Piecz 1 godzinę. Po upieczeniu sernika nie uchylaj drzwiczek przez przynajmniej pół godziny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sernik królewski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Burgery z grilla
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej