Sernik królewski przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sernik królewski

Autor: Anna

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

400 cm

1 łyżeczka

150 gramów

1 szklanka

7 sztuk

1.5 kilograma

2 łyżeczki

2 sztuki

1 szklanka

300 gramów

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto spód: Do miski wsyp 400 gram mąki, dodaj 5 łyżek kakao, proszek do pieczenia, cukier, 2 żółtka, masło pokrój w kostkę i również dodaj do miski. Zacznij mieszać wszystkie składniki. Bryłę ciasta podziel na dwie części. Jedną zwiń w folię i włóż do zamrażalnika. Drugie ciasto użyj do wyłożenia dna formy. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, ja użyłam formy 25cm/36cm.

Krok 2

Masa serowa: Do dużej miski wbij 7 jaj i wsyp szklankę cukru. Ubijaj mikserem na najwyższych obrotach. Ciągle miksując masę jajeczną już na niskich obrotach dodaj roztopione i przestudzone masło. Wsyp budyń, olejek. Na koniec dodaj mielony twaróg. masę miksuj tylko do połączenia składników. Masę serową wylej na kakaowy spód i wyrównaj.

Krok 3

Upiecz sernik: Z zamrażalnika wyjmij polówkę ciasta i zetrzyj na tarce. Rozłóż równo na całej powierzchni sernika. Ciasto umieść w piekarniku nagrzanym do 170 st C. Piecz 1 godzinę. Po upieczeniu sernika nie uchylaj drzwiczek przez przynajmniej pół godziny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sernik królewski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej