
Składniki
200 gramów
6 sztuk
1 szklanka
40 gramów
1 kilogram
170 mililitrów
100 gramów
polewa:
100 gramów
40 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masło ubijamy z cukrem na puszystą pianę.

Krok 2
Stopniowo dodajemy żółtka cały czas mieszając.

Krok 3
Dokładamy zmielony twaróg i miksujemy do połączenia się składników. Następnie wlewamy śmietankę oraz dodajemy mąkę ziemniaczaną. Ponownie miksujemy.

Krok 4
Białka ubijamy na puszystą pianę. Dodajemy do twarogowej masy i delikatnie mieszamy. Wrzucamy do masy skórkę pomarańczową ( odkładamy 2 łyżki do dekoracji).

Krok 5
Masę serową przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 °C ok 60 min. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.

Krok 6
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki. Polewamy nią ostudzone ciasto i posypujemy pozostawioną skórką pomarańczową.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sernik świąteczny
Trudno wyobrazić sobie święta bez sernika, który jest obowiązkowym deserem zarówno podczas Wielkanocy, jak i Bożego Narodzenia. Dziś mamy więc propozycję dla tych z was, którzy szukają sprawdzonego przepisu na to wyjątkowe ciasto. W naszym przepisie na świąteczny sernik znajdziecie wszystko to, co gotowany sernik mieć powinien, czyli aromatyczną masę serową oraz polewę czekoladową, przygotowywaną samodzielnie. Ciasto delikatnie wzbogaca aromat skórki pomarańczowej, który przecież nieodłącznie kojarzy się ze świątecznym okresem.
Dla kogo?
Dla każdego, kto kultywuje świąteczne tradycje kulinarne w swoim domu.
Na jaką okazję?
Jak sama nazwa ciasta sernika wskazuje – przede wszystkim na święta. Wykorzystajcie ten przepis także podczas innych okazji, również na co dzień!
Czy wiesz, że?
Sernik jest ciastem, które spotkacie w kuchniach niemal całego świata. Wersja azjatycka tego deseru wzbogacana jest sproszkowaną zieloną herbatą, liczi oraz mango, przez co placek zyskuje orzeźwiający smak.
Dla urozmaicenia:
Obowiązkowym dodatkiem do świątecznego sernika gotowanego jest skórka pomarańczowa. Posypcie nią wierzch gotowego ciasta.
































