Sernik świąteczny – wilgotny, puszysty, pyszny | Przepisy.pl pixel

Sernik świąteczny

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

145

520 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

2019 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2837 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

6 sztuk

1 szklanka

40 gramów

1 kilogram

170 mililitrów

100 gramów

polewa:

100 gramów

40 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło ubijamy z cukrem na puszystą pianę.

Sernik świąteczny - Krok 1

Krok 2

Stopniowo dodajemy żółtka cały czas mieszając.

Sernik świąteczny - Krok 2

Krok 3

Dokładamy zmielony twaróg i miksujemy do połączenia się składników. Następnie wlewamy śmietankę oraz dodajemy mąkę ziemniaczaną. Ponownie miksujemy.

Sernik świąteczny - Krok 3

Krok 4

Białka ubijamy na puszystą pianę. Dodajemy do twarogowej masy i delikatnie mieszamy. Wrzucamy do masy skórkę pomarańczową ( odkładamy 2 łyżki do dekoracji).

Sernik świąteczny - Krok 4

Krok 5

Masę serową przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 °C ok 60 min. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.

Sernik świąteczny - Krok 5

Krok 6

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki. Polewamy nią ostudzone ciasto i posypujemy pozostawioną skórką pomarańczową.

Sernik świąteczny - Krok 6
5

Opinie o przepisie

  • Monika

    Monika , 01.12.2022

    TAK. Jak Święta to oczywiście sernik obowiązkowo.. Ja bym od siebie dodała chałwę bo ją uwielbiam. Sernik z chałwą jest super.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • zosia

    zosia , 01.12.2022

    super przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malgorzata Ryszkiewicz

    Malgorzata Ryszkiewicz , 31.12.2021

    TAK. Nie wyobrażam sobie Świąt bez tego sernika. Sernik cudownie pachnie, nie pęka i nie opada .Zawdzięcza to składnikom ,które są w temperaturze pokojowej. Po upieczeniu ciasta odchylam piekarnik i czekam aż sernik wystygnie. Święta kojarzą mi się z przyprawami korzennymi dlatego dodaję je do sernika. Cudowny zapach i smak tworzy także skórka pomarańczowa .Po upieczeniu polewam go rozpuszczoną białą czekoladą i frużeliną z żurawiny.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Jany

    Andrzej Jany , 31.12.2021

    TAK. Żeby sernik był udany, wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (trzeba je wyjąć z lodówki kilka godzin przed przygotowywaniem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina

    Ewelina , 23.12.2021

    TAK, sekret mojego idealnego sernika to mleko w proszku zamiast skrobi kukurydzianej i roztopiona biała czekolada, wychodzi jedwabisty i idealny

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik świąteczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik świąteczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik świąteczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik świąteczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik świąteczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik świąteczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik świąteczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sernik świąteczny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sernik Królewski
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik świątecznySernik świąteczny

Trudno wyobrazić sobie święta bez sernika, który jest obowiązkowym deserem zarówno podczas Wielkanocy, jak i Bożego Narodzenia. Dziś mamy więc propozycję dla tych z was, którzy szukają sprawdzonego przepisu na to wyjątkowe ciasto. W naszym przepisie na świąteczny sernik znajdziecie wszystko to, co gotowany sernik mieć powinien, czyli aromatyczną masę serową oraz polewę czekoladową, przygotowywaną samodzielnie. Ciasto delikatnie wzbogaca aromat skórki pomarańczowej, który przecież nieodłącznie kojarzy się ze świątecznym okresem.

Dla kogo?

Dla każdego, kto kultywuje świąteczne tradycje kulinarne w swoim domu.

Na jaką okazję?

Jak sama nazwa ciasta sernika wskazuje – przede wszystkim na święta. Wykorzystajcie ten przepis także podczas innych okazji, również na co dzień!

Czy wiesz, że?

Sernik jest ciastem, które spotkacie w kuchniach niemal całego świata. Wersja azjatycka tego deseru wzbogacana jest sproszkowaną zieloną herbatą, liczi oraz mango, przez co placek zyskuje orzeźwiający smak.

Dla urozmaicenia:

Obowiązkowym dodatkiem do świątecznego sernika gotowanego jest skórka pomarańczowa. Posypcie nią wierzch gotowego ciasta.