
Składniki
200 gramów
6 sztuk
1 szklanka
40 gramów
1 kilogram
170 mililitrów
100 gramów
polewa:
100 gramów
40 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masło ubijamy z cukrem na puszystą pianę.

Krok 2
Stopniowo dodajemy żółtka cały czas mieszając.

Krok 3
Dokładamy zmielony twaróg i miksujemy do połączenia się składników. Następnie wlewamy śmietankę oraz dodajemy mąkę ziemniaczaną. Ponownie miksujemy.

Krok 4
Białka ubijamy na puszystą pianę. Dodajemy do twarogowej masy i delikatnie mieszamy. Wrzucamy do masy skórkę pomarańczową ( odkładamy 2 łyżki do dekoracji).

Krok 5
Masę serową przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 °C ok 60 min. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.

Krok 6
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki. Polewamy nią ostudzone ciasto i posypujemy pozostawioną skórką pomarańczową.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sernik świąteczny
Trudno wyobrazić sobie święta bez sernika, który jest obowiązkowym deserem zarówno podczas Wielkanocy, jak i Bożego Narodzenia. Dziś mamy więc propozycję dla tych z was, którzy szukają sprawdzonego przepisu na to wyjątkowe ciasto. W naszym przepisie na świąteczny sernik znajdziecie wszystko to, co gotowany sernik mieć powinien, czyli aromatyczną masę serową oraz polewę czekoladową, przygotowywaną samodzielnie. Ciasto delikatnie wzbogaca aromat skórki pomarańczowej, który przecież nieodłącznie kojarzy się ze świątecznym okresem.
Dla kogo?
Dla każdego, kto kultywuje świąteczne tradycje kulinarne w swoim domu.
Na jaką okazję?
Jak sama nazwa ciasta sernika wskazuje – przede wszystkim na święta. Wykorzystajcie ten przepis także podczas innych okazji, również na co dzień!
Czy wiesz, że?
Sernik jest ciastem, które spotkacie w kuchniach niemal całego świata. Wersja azjatycka tego deseru wzbogacana jest sproszkowaną zieloną herbatą, liczi oraz mango, przez co placek zyskuje orzeźwiający smak.
Dla urozmaicenia:
Obowiązkowym dodatkiem do świątecznego sernika gotowanego jest skórka pomarańczowa. Posypcie nią wierzch gotowego ciasta.