Sernik świąteczny

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

140

397 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1918 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2647 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

250 gramów

100 gramów

50 gramów

2 sztuki

1 sztuka

0.5 łyżeczki

masa serowa:

800 gramów

4 sztuki

2 sztuki

150 gramów

200 gramów

1 opakowanie

2 łyżeczki

dekoracja:

200 gramów

150 gramów

50 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki na ciasta wymieszaj mikserem i całość szybko zagnieć. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.

Sernik świąteczny - Krok 1

Krok 2

Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wylep nim dno i boki tortownicy o średnicy 26 cm. Ciasto nakłuj widelcem.

Sernik świąteczny - Krok 2

Krok 3

Żółtka oddziel od białek. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i cukrem migdałowym na puch. Wymieszaj z miękką kostką do pieczenia Kasia.

Sernik świąteczny - Krok 3

Krok 4

Następnie do masy dodaj twaróg, budyń w proszku i ubitą na sztywno pianę z białek.

Sernik świąteczny - Krok 4

Krok 5

Masę serową wyłóż na ciasto w formie. Piecz najpierw 10 minut w 200 st. C, następnie 50 - 60 minut w 160 st. C. Upieczony sernik ostudź i delikatnie wyjmij z formy.

Sernik świąteczny - Krok 5

Krok 6

Śmietankę podgrzej razem z Kasią, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż masa stanie się gładka i lśniąca. Otrzymaną polewą posmaruj wierzch sernika. Białą polewę rozpuść w kąpieli wodnej i lekko przestudź, aby nie była zbyt rzadka. Polewą rysuj na pergaminie małe śnieżynki. Gdy zastygną zdejmij je ostrożnie z pergaminu i udekoruj nimi wierzch sernika.

Sernik świąteczny - Krok 6
6

Opinie o przepisie

  • barbara miszta

    barbara miszta, 26.12.2017

    Super.Jest bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu,pierwszy raz zrobiłam go na święta,ale będzie co niedziela.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryk  Lewandowski

    Henryk Lewandowski , 07.12.2017

    Bardzo miły smakowało

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula  Marchlewska

    Urszula Marchlewska , 09.04.2017

    Sernik czekoladowy jest wspaniały *****pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ferdynand Dzikowski

    Ferdynand Dzikowski, 14.12.2016

    W serniku ważny jest dodatek skrobi ziemniaczanej więc nie ma znaczenia czy użyjesz budyniu czy kisielu.Ja używam jednego i drugiego w zależności od tego jaki smak chcę uzyskać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ferdynand Dzikowski

    Ferdynand Dzikowski, 14.12.2016

    Iwona W serniku ważny jest dodatek skrobi ziemniaczanej więc nie ma znaczenia czy użyjesz budyniu czy kisielu. Ja używam i tego i tego w zależności od tego jaki smak chcę w serniku uzyskać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Ewa Per

    Iwona Ewa Per, 08.12.2016

    W składnikach do masy serowej, moim zdaniem wkradł się błąd, bo podany jest kisiel cytrynowy, a już w wykonaniu budyń. Ja osobiście nigdy nie dodawałam do sera kisielu, ale to może jakaś innowacja?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik świąteczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik świąteczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik świąteczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik świąteczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik świąteczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik świąteczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik świąteczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Serowiec
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik świątecznySernik świąteczny

Szukasz inspiracji na świąteczne ciasto? Ten klasyczny sernik z gwiazdkami to propozycja idealna dla Ciebie. Składniki (utrzymane w temperaturze pokojowej) dokładnie wymieszaj i stopniowo dodawaj do nich po jednym żółtku, ciągle mieszając. Masa uzyska intensywny smak, gdy dodasz do niej aromat migdałowy lub sok z cytryny. Wyrobione ciasto zawiń w folię spożywczą i odstaw do schłodzenia. Następnie wyłóż nim formę i nakłuj widelcem, dzięki temu się nie wybrzuszy. Zmiel tłusty twaróg co najmniej trzy razy w maszynce do mielenia (w tym celu wykorzystać możesz również sito). Dodaj kisiel cytrynowy, a jeśli nie lubisz kwaśnego posmaku sernika, użyj budyniu waniliowego bez cukru. Piecz sernik wraz z naczyniem wypełnionym wodą, w ten sposób wypiek będzie miał odpowiednią konsystencję i nie popęka. Kiedy ciasto ostygnie, polej je polewą z gorzkiej lub mlecznej czekolady. Z roztopionej w kąpieli wodnej białej czekolady uformuj gwiazdki i ułóż je na wierzchu ciasta. Tak przygotowane posyp wiórkami kokosowymi i serwuj schłodzone.