Sernik świąteczny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sernik świąteczny

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

142

481 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1970 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2738 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

6 sztuk

1 szklanka

40 gramów

1 kilogram

170 mililitrów

100 gramów

polewa:

100 gramów

40 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło ubijamy z cukrem na puszystą pianę.

Sernik świąteczny - Krok 1

Krok 2

Stopniowo dodajemy żółtka cały czas mieszając.

Sernik świąteczny - Krok 2

Krok 3

Dokładamy zmielony twaróg i miksujemy do połączenia się składników. Następnie wlewamy śmietankę oraz dodajemy mąkę ziemniaczaną. Ponownie miksujemy.

Sernik świąteczny - Krok 3

Krok 4

Białka ubijamy na puszystą pianę. Dodajemy do twarogowej masy i delikatnie mieszamy. Wrzucamy do masy skórkę pomarańczową ( odkładamy 2 łyżki do dekoracji).

Sernik świąteczny - Krok 4

Krok 5

Masę serową przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 °C ok 60 min. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.

Sernik świąteczny - Krok 5

Krok 6

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki. Polewamy nią ostudzone ciasto i posypujemy pozostawioną skórką pomarańczową.

Sernik świąteczny - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik świąteczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik świąteczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik świąteczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik świąteczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik świąteczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik świąteczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik świąteczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sernik świąteczny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik świątecznySernik świąteczny

Trudno wyobrazić sobie święta bez sernika, który jest obowiązkowym deserem zarówno podczas Wielkanocy, jak i Bożego Narodzenia. Dziś mamy więc propozycję dla tych z was, którzy szukają sprawdzonego przepisu na to wyjątkowe ciasto. W naszym przepisie na świąteczny sernik znajdziecie wszystko to, co gotowany sernik mieć powinien, czyli aromatyczną masę serową oraz polewę czekoladową, przygotowywaną samodzielnie. Ciasto delikatnie wzbogaca aromat skórki pomarańczowej, który przecież nieodłącznie kojarzy się ze świątecznym okresem.

Dla kogo?

Dla każdego, kto kultywuje świąteczne tradycje kulinarne w swoim domu.

Na jaką okazję?

Jak sama nazwa ciasta sernika wskazuje – przede wszystkim na święta. Wykorzystajcie ten przepis także podczas innych okazji, również na co dzień!

Czy wiesz, że?

Sernik jest ciastem, które spotkacie w kuchniach niemal całego świata. Wersja azjatycka tego deseru wzbogacana jest sproszkowaną zieloną herbatą, liczi oraz mango, przez co placek zyskuje orzeźwiający smak.

Dla urozmaicenia:

Obowiązkowym dodatkiem do świątecznego sernika gotowanego jest skórka pomarańczowa. Posypcie nią wierzch gotowego ciasta.