Przedstawiamy trzy przepisy na świąteczne wypieki, które przygotowaliśmy specjalnie na Boże Narodzenie. Pyszne dania będą się prezentować jeszcze lepiej ze świątecznymi dodatkami. Zainspiruj się naszymi nowymi przepisami oraz propozycją dekoracji stołu. Przekonasz się, że bardzo łatwo wyczarować świąteczną atmosferę odpowiednio dekorując stół. Ułożenie tylko kilku elementów na obrusie może zamienić nakrycie w dzieło sztuki.
Jeśli kupujesz żywą choinkę, obcięte dolne gałązki warto zostawić do dekoracji. Do naszej stylizacji stołu będziesz potrzebować: gałązek świerku, światełek, gwiazdek wyciętych z papieru, szyszek spryskanych brokatem i miękkich pierniczków. Szyszki postaw w kilku miejscach stołu, pomiędzy potrawami. To samo zrób z wyciętymi gwiazdkami. Na każdym talerzu ułóż serwetki i gałązki świerku, a na nich umieść pierniczki. Na pewno miłym akcentem będzie dopisanie imienia gościa na każdym pierniczku. Jeśli zdecydujesz się na ten detal, wykorzystaj większą foremkę do wycinania. W pieczonych pierniczkach możesz też wyciąć dwa małe otworki słomką do napojów, przewlec wstążkę i zawiązać kokardkę.
Inny, ale równie piękny efekt uzyskasz kładąc zielony, biały lub beżowy obrus. Naturalne kolory świetnie będą współgrać z barwą szyszek, pierników i gałązek. Zamiast światełek ustaw kilka świec.
Wykorzystując elementy naturalne można stworzyć także aranżacje bardzo wytworne. Ułóż na stole bombki w kolorze starego złota, a szyszki i gałązki choinki potraktuj złotym lub brokatowym spray’em. Światło świec będzie się w nich odbijać i cały stół nabierze odświętnego charakteru.
Wyjątkową dekoracją stołu świątecznego są malutkie domki z piernika. Udekorowane białym lukrem, srebrnymi koralikami i jadalnymi gwiazdkami dodadzą stylizacji elegancji. Jeśli wolisz pierniki kolorowe, to użyj do dekoracji barwionego lukru i kolorowych drażetek.
Zamiast jednego, wielkiego stroika przez cały stół, możesz ustawić dwa-trzy mniejsze. Zrób je z kawałków choinki, naturalnych gałązek przydomowych krzaczków, liści eukaliptusa i łodyg czerwonych jagód. Ciekawej perspektywy stołowi nadadzą różne rozmiary i kształty świec. Baw się ich kolorami, nie wszystkie muszą być identyczne. Obok świec można dodać również tealighty w małych srebrnych lub złotych kieliszkach.
Lubisz jeść pomarańcze i mandarynki? Nie wyrzucaj skórek, tylko wytnij z nich gwiazdki lub dzwoneczki i również trochę podpiecz. Zarówno plastry, jak i wycinanki z przymocowanym sznureczkiem będą piękną dekoracją choinki lub jemioły. Nawleczone na dłuższy sznurek utworzą piękną girlandę.
Masz więcej owoców i czas? Przygotuj jeszcze więcej ozdób. Wyjątkowo ładnie wygląda potpourri w dużym szklanym słoiku lub wazonie z plastrami suszonej pomarańczy, laskami cynamonu i gałązkami choinki. Natomiast pomarańcza w całości, ozdobiona powbijanymi goździkami – będzie ładnie wyglądać i jeszcze piękniej pachnieć.
Nasze nowości na święta:
1. Makowa panienka, czyli wilgotne ciasto makowe przełożone kremem budyniowym i konfiturą malinową. Wygląda wyśmienicie, a jeszcze lepiej smakuje. Warto poświęcić czas przed świętami na przygotowanie tego wypieku.
2. Królewicz - miodownik przełożony budyniowym kremem. Ciasto królewicz z dnia na dzień smakuje jeszcze lepiej. Ciasto staję się miękkie, a masa budyniowa rozpływa się w ustach. Pychotka!
3. Miękkie pierniczki to wypiek, który sprawdzi się też idealnie jako drobny upominek dla gości. Zapakuj miękkie pierniczki w foliowe woreczki. Taki prezent na pewno zostanie doceniony. Polecamy upiec pierniczki z podwójnej porcji. Bardzo szybko znikają ze stołu!