Makowa panienka – przepis z masą budyniową: ciasto | Przepisy.pl pixel

Makowa panienka

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

18 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

161 osób wydrukowało

Pobierz pdf

558 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

75 gramów

100 gramów

8 sztuk

75 gramów

100 gramów

100 gramów

1 łyżeczka

100 mililitrów

300 gramów

krem budyniowy:

500 mililitrów

1 opakowanie

5 sztuk

90 gramów

200 gramów

krem śmietankowy:

50 mililitrów

100 gramów

60 gramów

15 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy mielone migdały, mak, wiórki kokosa oraz proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy.

Makowa panienka - Krok 1

Krok 2

Białka ubijamy na sztywna pianę. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas ubijając. Masa powinna być lśniąca i gładka. Do powstałej piany z białek dodajemy po łyżce mieszanki makowej. Delikatnie mieszamy szpatułką. Powstałą masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię i pieczemy ciasto ok 20 min w temp 180 C. Po wystudzeniu przekrawamy poziomo na dwa blaty.

Makowa panienka - Krok 2

Krok 3

Dolny blat nasączamy połową porcji herbaty. Smarujemy konfiturą.

Makowa panienka - Krok 3

Krok 4

Odlewamy 1/2 szklanki mleka i rozpuszczamy w nim budyń oraz żółtka. Dokładnie mieszamy. Pozostałe mleko doprowadzamy do wrzenia wraz z cukrem. Gdy zacznie kipieć wlewamy rozmieszany budyń i ponownie mieszamy. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Masło w temp pokojowej ucieramy na puszysta masę. Dodajemy ją po łyżce do budyniu cały czas ubijając.

Makowa panienka - Krok 4

Krok 5

Masę budyniową wykładamy na warstwę konfitury i przykrywamy drugim blatem makowym. Nasączamy go pozostałą herbatą.

Makowa panienka - Krok 5

Krok 6

Śmietankę przelewamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy pokrojoną w kostkę czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Powstałą masą polewamy ciasto. Posypujemy wiórkami kokosa oraz dekorujemy suszoną żurawiną.

Makowa panienka - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makowa panienka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makowa panienka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makowa panienka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makowa panienka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makowa panienka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makowa panienka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makowa panienka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makowa panienka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ciasto królewicz
czas przygotowania
150 min.
stopień trudności

średnie

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makowa panienkaMakowa panienka

Makowa panienka – ciasto o oryginalnej nazwie, nieprawdaż? Musisz nam uwierzyć na słowo, że nie tylko ciekawie brzmi, ale i doskonale smakuje. Przynajmniej do czasu, gdy sam postanowisz przygotować ten przepis. To świetna alternatywa dla klasycznego makowca. Jeśli więc w tym roku chcesz spróbować czegoś nowego i postawić na wypiek, który skradnie serca gości – śmiało sięgnij po ciasto makowa panienka!

Dla kogo?

Ciasto makowa panienka polecamy osobom, które uwielbiają przekładane ciasta. Powinno też przypaść do gustu tym, którzy nie wyobrażają sobie świąt bez maku. Jeśli na wieść o tym, że nie przygotowałeś tradycyjnego makowca, goście wydadzą z siebie pomruk rozczarowania, podaj im makową panienkę. Możesz być spokojny o to, że te dźwięki zamienią się w pełne zadowolenia westchnienia podczas jedzenia.

Na jaką okazję?

Makowa panienka to ciasto na święta, które ma duże szanse na stanie się hitem waszego corocznego menu. Przyda się do porannej kawy i na poobiedni poczęstunek. Nie zdziw się, kiedy trzeba będzie dopiec kolejną blachę!

Czy wiesz, że?

Potrawy z makiem – również te słodkie – są od wieków kojarzone z Bożym Narodzeniem. Nasi przodkowie uważali mak za symbol płodności i dobrobytu. To dobra wróżba na nadchodzący nowy rok. Czyż jest pyszniejszy sposób, by życzyć najbliższym wszystkiego najlepszego w te święta?

Dla urozmaicenia:

Makowa panienka to ciasto z brzoskwiniami, które znane są ze swojej słodyczy. Takie smaki można przełamać kwaśnym dżemem lub konfiturą – należy do nich przetwory m.in. te z porzeczek lub żurawiny. Idealnie skomponują się z waniliowym, lekko budyniowym posmakiem ciasta makowa panienka.