Makowa panienka – przepis z masą budyniową: ciasto | Przepisy.pl pixel

Makowa panienka

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
18 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

192 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

565 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

75 gramów

100 gramów

8 sztuk

75 gramów

100 gramów

100 gramów

1 łyżeczka

100 mililitrów

300 gramów

krem budyniowy:

500 mililitrów

1 opakowanie

5 sztuk

90 gramów

200 gramów

krem śmietankowy:

50 mililitrów

100 gramów

60 gramów

15 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy mielone migdały, mak, wiórki kokosa oraz proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy.

Makowa panienka - Krok 1

Krok 2

Białka ubijamy na sztywna pianę. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas ubijając. Masa powinna być lśniąca i gładka. Do powstałej piany z białek dodajemy po łyżce mieszanki makowej. Delikatnie mieszamy szpatułką. Powstałą masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię i pieczemy ciasto ok 20 min w temp 180 C. Po wystudzeniu przekrawamy poziomo na dwa blaty.

Makowa panienka - Krok 2

Krok 3

Dolny blat nasączamy połową porcji herbaty. Smarujemy konfiturą.

Makowa panienka - Krok 3

Krok 4

Odlewamy 1/2 szklanki mleka i rozpuszczamy w nim budyń oraz żółtka. Dokładnie mieszamy. Pozostałe mleko doprowadzamy do wrzenia wraz z cukrem. Gdy zacznie kipieć wlewamy rozmieszany budyń i ponownie mieszamy. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Masło w temp pokojowej ucieramy na puszysta masę. Dodajemy ją po łyżce do budyniu cały czas ubijając.

Makowa panienka - Krok 4

Krok 5

Masę budyniową wykładamy na warstwę konfitury i przykrywamy drugim blatem makowym. Nasączamy go pozostałą herbatą.

Makowa panienka - Krok 5

Krok 6

Śmietankę przelewamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy pokrojoną w kostkę czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Powstałą masą polewamy ciasto. Posypujemy wiórkami kokosa oraz dekorujemy suszoną żurawiną.

Makowa panienka - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makowa panienka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makowa panienka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makowa panienka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makowa panienka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makowa panienka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makowa panienka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makowa panienka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makowa panienka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sernik baskijski
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makowa panienkaMakowa panienka

Makowa panienka – ciasto o oryginalnej nazwie, nieprawdaż? Musisz nam uwierzyć na słowo, że nie tylko ciekawie brzmi, ale i doskonale smakuje. Przynajmniej do czasu, gdy sam postanowisz przygotować ten przepis. To świetna alternatywa dla klasycznego makowca. Jeśli więc w tym roku chcesz spróbować czegoś nowego i postawić na wypiek, który skradnie serca gości – śmiało sięgnij po ciasto makowa panienka!

Dla kogo?

Ciasto makowa panienka polecamy osobom, które uwielbiają przekładane ciasta. Powinno też przypaść do gustu tym, którzy nie wyobrażają sobie świąt bez maku. Jeśli na wieść o tym, że nie przygotowałeś tradycyjnego makowca, goście wydadzą z siebie pomruk rozczarowania, podaj im makową panienkę. Możesz być spokojny o to, że te dźwięki zamienią się w pełne zadowolenia westchnienia podczas jedzenia.

Na jaką okazję?

Makowa panienka to ciasto na święta, które ma duże szanse na stanie się hitem waszego corocznego menu. Przyda się do porannej kawy i na poobiedni poczęstunek. Nie zdziw się, kiedy trzeba będzie dopiec kolejną blachę!

Czy wiesz, że?

Potrawy z makiem – również te słodkie – są od wieków kojarzone z Bożym Narodzeniem. Nasi przodkowie uważali mak za symbol płodności i dobrobytu. To dobra wróżba na nadchodzący nowy rok. Czyż jest pyszniejszy sposób, by życzyć najbliższym wszystkiego najlepszego w te święta?

Dla urozmaicenia:

Makowa panienka to ciasto z brzoskwiniami, które znane są ze swojej słodyczy. Takie smaki można przełamać kwaśnym dżemem lub konfiturą – należy do nich przetwory m.in. te z porzeczek lub żurawiny. Idealnie skomponują się z waniliowym, lekko budyniowym posmakiem ciasta makowa panienka.