
Składniki
ciasto:
75 gramów
100 gramów
8 sztuk
75 gramów
100 gramów
100 gramów
1 łyżeczka
100 mililitrów
300 gramów
krem budyniowy:
500 mililitrów
1 opakowanie
5 sztuk
90 gramów
200 gramów
krem śmietankowy:
50 mililitrów
100 gramów
60 gramów
15 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy mielone migdały, mak, wiórki kokosa oraz proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy.
Krok 2
Białka ubijamy na sztywna pianę. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas ubijając. Masa powinna być lśniąca i gładka. Do powstałej piany z białek dodajemy po łyżce mieszanki makowej. Delikatnie mieszamy szpatułką. Powstałą masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię i pieczemy ciasto ok 20 min w temp 180 C. Po wystudzeniu przekrawamy poziomo na dwa blaty.
Krok 3
Dolny blat nasączamy połową porcji herbaty. Smarujemy konfiturą.
Krok 4
Odlewamy 1/2 szklanki mleka i rozpuszczamy w nim budyń oraz żółtka. Dokładnie mieszamy. Pozostałe mleko doprowadzamy do wrzenia wraz z cukrem. Gdy zacznie kipieć wlewamy rozmieszany budyń i ponownie mieszamy. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Masło w temp pokojowej ucieramy na puszysta masę. Dodajemy ją po łyżce do budyniu cały czas ubijając.
Krok 5
Masę budyniową wykładamy na warstwę konfitury i przykrywamy drugim blatem makowym. Nasączamy go pozostałą herbatą.
Krok 6
Śmietankę przelewamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy pokrojoną w kostkę czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Powstałą masą polewamy ciasto. Posypujemy wiórkami kokosa oraz dekorujemy suszoną żurawiną.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcej