Makowa panienka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makowa panienka

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

6 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

131 osób wydrukowało

Pobierz pdf

428 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

75 gramów

100 gramów

8 sztuk

75 gramów

100 gramów

100 gramów

1 łyżeczka

100 mililitrów

300 gramów

krem budyniowy:

500 mililitrów

1 opakowanie

5 sztuk

90 gramów

200 gramów

krem śmietankowy:

50 mililitrów

100 gramów

60 gramów

15 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy mielone migdały, mak, wiórki kokosa oraz proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy.

Makowa panienka - Krok 1

Krok 2

Białka ubijamy na sztywna pianę. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas ubijając. Masa powinna być lśniąca i gładka. Do powstałej piany z białek dodajemy po łyżce mieszanki makowej. Delikatnie mieszamy szpatułką. Powstałą masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię i pieczemy ciasto ok 20 min w temp 180 C. Po wystudzeniu przekrawamy poziomo na dwa blaty.

Makowa panienka - Krok 2

Krok 3

Dolny blat nasączamy połową porcji herbaty. Smarujemy konfiturą.

Makowa panienka - Krok 3

Krok 4

Odlewamy 1/2 szklanki mleka i rozpuszczamy w nim budyń oraz żółtka. Dokładnie mieszamy. Pozostałe mleko doprowadzamy do wrzenia wraz z cukrem. Gdy zacznie kipieć wlewamy rozmieszany budyń i ponownie mieszamy. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Masło w temp pokojowej ucieramy na puszysta masę. Dodajemy ją po łyżce do budyniu cały czas ubijając.

Makowa panienka - Krok 4

Krok 5

Masę budyniową wykładamy na warstwę konfitury i przykrywamy drugim blatem makowym. Nasączamy go pozostałą herbatą.

Makowa panienka - Krok 5

Krok 6

Śmietankę przelewamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy pokrojoną w kostkę czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Powstałą masą polewamy ciasto. Posypujemy wiórkami kokosa oraz dekorujemy suszoną żurawiną.

Makowa panienka - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makowa panienka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makowa panienka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makowa panienka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makowa panienka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makowa panienka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makowa panienka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makowa panienka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makowa panienka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Banoffee pie
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!

Czytaj więcej

Bananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?

Czytaj więcej