Jak rozpuścić kajmak – masę kajmakową?

Sprawdźcie, jak rozpuścić kajmak, żeby łatwiej rozsmarować go na cieście. Półpłynna konsystencja masy będzie zdecydowanie łatwiejsza w użyciu, a praca z lejącym kajmakiem przyniesie lepsze efekty estetyczne.

Kajmak – jak rozpuścić?

Gotowa masa kajmakowa z puszki jest bardzo wygodna w użyciu, ale ciężko rozsmarowuje się na cieście lub torcie, więc trzeba ją wcześniej lekko ogrzać. Jak rozpuścić kajmak? Puszkę z masą najlepiej włożyć do garnka wypełnionego gorącą wodą i podgrzewać na najmniejszym ogniu przez kilka minut, nie dopuszczając do zagotowania. Wyższa temperatura sprawi, że masa kajmakowa stanie się półpłynna i będzie się łatwo rozsmarowywała.

Jak rozpuścić masę kajmakową w puszce?

Jak wykorzystać kajmak w puszce? Jak rozpuścić go bez gotowania? Masę możecie podgrzewać w kąpieli wodnej, ale będzie to trwało nieco dłużej i zwykle wymagało też kilkukrotnego dolewania gorącej wody. Kolejnym sposobem jest przełożenie masy do wyższego naczynia i ustawienie go w garnku lub w wysokiej misce z gorącą wodą. Nigdy nie należy natomiast podgrzewać puszki z kajmakiem w mikrofalówce, bo to grozi wybuchem opakowania i uszkodzeniem urządzenia, a jednocześnie stwarza ryzyko dla zdrowia.

Jak rozpuścić masę kajmakową do ciasta snikers, pączków, tortów urodzinowych, deserów i mazurka kajmakowego na Wielkanoc? Masa wymaga podgrzewania przez przynajmniej kilka-kilkanaście minut. Im wyższa będzie temperatura, tym kajmak szybciej się rozpuści. Trzeba jednak uważać, żeby go przypadkowo nie zagotować.