
Składniki
180 gramów
50 gramów
60 gramów
120 gramów
1 sztuka
120 gramów
230 gramów
40 gramów
70 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do przesianej mąki pszennej i ziemniaczanej wsyp cukier puder. Wymieszaj. Dodaj posiekane na mniejsze kawałki masło, a następnie jajko. Zagnieć ciasto. Owiń folią i włóż do lodówki do schłodzenia na ok. 60 minut.

Krok 2
Schłodzone ciasto rozwałkuj, a następnie przenieś na prostokątną formę. Odetnij nadmiar ciasta i wykorzystaj je do wykonania brzegów – uformuj z ciasta wałeczki, umieść je dookoła spodu i spłaszcz za pomocą widelca. Ponakłuwaj widelcem dodatkowo spód. Włóż ciasto do piekarnika, nagrzanego do 190 stopni, na ok. 20 minut (do zarumienienia). Wyciągnij po tym czasie i odstaw do wystudzenia.

Krok 3
Na spód schłodzonego ciasta wyłóż równomiernie dżem z czarnej porzeczki.

Krok 4
Masę kajmakową wymieszaj energicznie w misce za pomocą rózgi kuchennej, by stała się jednolita, a następnie wyłóż ją delikatnie na dżem. Wyrównaj. Udekoruj wierzch mazurka płatkami migdałowymi (można je dodatkowo podprażyć na suchej patelni) i suszoną żurawiną.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Podobne przepisy
Mazurek kajmakowy
Wielkanoc to prawdziwa gratka dla wszystkich łasuchów. Właśnie wtedy na stołach pojawiają się łakocie, na które z utęsknieniem czeka się przez cały rok. Jednym z tradycyjnych deserów jest mazurek. Bez niego święta się nie liczą! Kruche ciasto, masa kajmakowa, której słodki smak przełamuje kwaskowaty dżem z czarnej porzeczki i obowiązkowe bakalie – warto spróbować wykonać ten mazurek kajmakowy. Przepis czeka!
Dla kogo?
Efektowne mazurki często kojarzą się początkującym szefom kuchni z trudnymi i pracochłonnymi frykasami. Opracowany przez nas prosty przepis na mazurek kajmakowy jest idealny na przełamanie pierwszych cukierniczych lodów.
Na jaką okazję?
Możesz potraktować go jako mazurek „last minute”. Zrobienie mazurka kajmakowego bez problemu uwzględnisz w harmonogramie świątecznych przygotowań.
Czy wiesz, że?
Mazurki przyrządzane na kruchym spodzie to dość niskie ciasta. Jeśli wolisz, by twój mazurek kajmakowy był trochę wyższy, wykorzystaj mniejszą formę.
Dla urozmaicenia:
Zaszalej z bakaliami! Do kajmakowego mazurka pasują również kandyzowana skórka pomarańczowa i suszone śliwki.





























