Mazurek kajmakowy - przepis z mąką ziemniaczaną | Przepisy.pl pixel

Mazurek kajmakowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

173 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

219 osób wydrukowało

Pobierz pdf

358 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

180 gramów

50 gramów

60 gramów

120 gramów

1 sztuka

120 gramów

230 gramów

40 gramów

70 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do przesianej mąki pszennej i ziemniaczanej wsyp cukier puder. Wymieszaj. Dodaj posiekane na mniejsze kawałki masło, a następnie jajko. Zagnieć ciasto. Owiń folią i włóż do lodówki do schłodzenia na ok. 60 minut.

Mazurek kajmakowy - Krok 1

Krok 2

Schłodzone ciasto rozwałkuj, a następnie przenieś na prostokątną formę. Odetnij nadmiar ciasta i wykorzystaj je do wykonania brzegów – uformuj z ciasta wałeczki, umieść je dookoła spodu i spłaszcz za pomocą widelca. Ponakłuwaj widelcem dodatkowo spód. Włóż ciasto do piekarnika, nagrzanego do 190 stopni, na ok. 20 minut (do zarumienienia). Wyciągnij po tym czasie i odstaw do wystudzenia.

Mazurek kajmakowy - Krok 2

Krok 3

Na spód schłodzonego ciasta wyłóż równomiernie dżem z czarnej porzeczki.

Mazurek kajmakowy - Krok 3

Krok 4

Masę kajmakową wymieszaj energicznie w misce za pomocą rózgi kuchennej, by stała się jednolita, a następnie wyłóż ją delikatnie na dżem. Wyrównaj. Udekoruj wierzch mazurka płatkami migdałowymi (można je dodatkowo podprażyć na suchej patelni) i suszoną żurawiną.

Mazurek kajmakowy - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mazurek kajmakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mazurek kajmakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mazurek kajmakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mazurek kajmakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mazurek kajmakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mazurek kajmakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mazurek kajmakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mazurek kajmakowyMazurek kajmakowy

Wielkanoc to prawdziwa gratka dla wszystkich łasuchów. Właśnie wtedy na stołach pojawiają się łakocie, na które z utęsknieniem czeka się przez cały rok. Jednym z tradycyjnych deserów jest mazurek. Bez niego święta się nie liczą! Kruche ciasto, masa kajmakowa, której słodki smak przełamuje kwaskowaty dżem z czarnej porzeczki i obowiązkowe bakalie – warto spróbować wykonać ten mazurek kajmakowy. Przepis czeka!

Dla kogo?

Efektowne mazurki często kojarzą się początkującym szefom kuchni z trudnymi i pracochłonnymi frykasami. Opracowany przez nas prosty przepis na mazurek kajmakowy jest idealny na przełamanie pierwszych cukierniczych lodów.

Na jaką okazję?

Możesz potraktować go jako mazurek „last minute”. Zrobienie mazurka kajmakowego bez problemu uwzględnisz w harmonogramie świątecznych przygotowań.

Czy wiesz, że?

Mazurki przyrządzane na kruchym spodzie to dość niskie ciasta. Jeśli wolisz, by twój mazurek kajmakowy był trochę wyższy, wykorzystaj mniejszą formę.

Dla urozmaicenia:

Zaszalej z bakaliami! Do kajmakowego mazurka pasują również kandyzowana skórka pomarańczowa i suszone śliwki.