Przepisy na Mazurki | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Mazurki

3 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (3)

Mazurek miodowo-orzechowy
ratingratingratingratingrating

206

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Miód oraz orzechy to zestaw uwielbiany przez niejednego łasucha. Trudno się dziwić, ponieważ taki...
Mazurek kajmakowy
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
Wielkanoc to prawdziwa gratka dla wszystkich łasuchów. Właśnie wtedy na stołach pojawiają się łak...
Mazurek czekoladowy
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
Pisanki pomalowane, żurek bulgocze w dużym garnku, a składniki święconki czekają już tylko na uło...

Ciekawostki i porady

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - MazurkiMazurki

Wielkanoc uznawana jest za najważniejsze święto w chrześcijańskiej kulturze. Dla wielu smakoszy jest również najsmaczniejszą uroczystością w roku. Na stołach pojawia się wyborny żurek, często podawany w chlebie. Sposobów na wielkanocne jajka jest tyle, ilu kucharzy. Pasztety, pieczenie, sałatki i wreszcie… deser! Mazurki są nie tylko pyszne i słodkie, ale także wyjątkowo dekoracyjne. Im więcej dodatków i jadalnych ozdób na powierzchni płaskiego, kruchego placka, tym lepiej. Kolorowe, wiosenne świętowanie czas zacząć!

Dla kogo?

Każdy, kto ceni zwyczaje przekazywane z pokolenia na pokolenie, nie pozwoli, by na jego stole zabrakło tradycyjnego mazurka. W niektórych domach przepisy na to szczególne ciasto są rodzinnym skarbem i pilnie strzeżoną tajemnicą. My jednak chętnie podzielimy się naszą wiedzą, dzięki której przygotujecie wyśmienite mazurki o intensywnym, cytrusowym aromacie, z czekoladą albo masą kajmakową. Tym razem nie ma żadnych ograniczeń w kwestii smakowitych dekoracji. Miejcie w zanadrzu suszone owoce, orzechy, wiórki kokosowe i migdały.

Na jaką okazję?

Mazurki zazwyczaj przygotowuje się raz w roku. W przeszłości miały być słodką rekompensatą za poprzedzający święta Wielki Post. To też świadczy o wyjątkowości tego wypieku. Mimo wszystko zachęcamy do próbowania kolejnych sposobów na mazurka, nawet gdy do Wielkanocy daleko. Będziecie mogli pozwolić sobie na mniej oczywiste wariacje. Fantastycznie smakuje mazurek z kremem na bazie mascarpone i udekorowany kruchymi bezami.

Czy wiesz, że?

Zakłada się, że mazurkowe receptury przybyły do Polski z terenów dzisiejszej Turcji. Nazwa „mazurek” wywodzi się od mieszkańców Mazowsza, którzy jako pierwsi w Polsce zajmowali się przygotowywaniem ciasta. Dawniej ludność ta była nazywana Mazurami.

Dla urozmaicenia:

Mazurki zazwyczaj przygotowuje się na prostokątnej lub kwadratowej blasze. Możecie użyć także okrągłych form na tarty. Wspaniale prezentują się minimazurki. Warto zaszaleć jeszcze bardziej i tradycyjny przysmak podać w kształcie świątecznej pisanki i wielkanocnego zajączka.