Przepisy na Mazurki
3 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Mazurki
Wielkanoc uznawana jest za najważniejsze święto w chrześcijańskiej kulturze. Dla wielu smakoszy jest również najsmaczniejszą uroczystością w roku. Na stołach pojawia się wyborny żurek, często podawany w chlebie. Sposobów na wielkanocne jajka jest tyle, ilu kucharzy. Pasztety, pieczenie, sałatki i wreszcie… deser! Mazurki są nie tylko pyszne i słodkie, ale także wyjątkowo dekoracyjne. Im więcej dodatków i jadalnych ozdób na powierzchni płaskiego, kruchego placka, tym lepiej. Kolorowe, wiosenne świętowanie czas zacząć!
Dla kogo?
Każdy, kto ceni zwyczaje przekazywane z pokolenia na pokolenie, nie pozwoli, by na jego stole zabrakło tradycyjnego mazurka. W niektórych domach przepisy na to szczególne ciasto są rodzinnym skarbem i pilnie strzeżoną tajemnicą. My jednak chętnie podzielimy się naszą wiedzą, dzięki której przygotujecie wyśmienite mazurki o intensywnym, cytrusowym aromacie, z czekoladą albo masą kajmakową. Tym razem nie ma żadnych ograniczeń w kwestii smakowitych dekoracji. Miejcie w zanadrzu suszone owoce, orzechy, wiórki kokosowe i migdały.
Na jaką okazję?
Mazurki zazwyczaj przygotowuje się raz w roku. W przeszłości miały być słodką rekompensatą za poprzedzający święta Wielki Post. To też świadczy o wyjątkowości tego wypieku. Mimo wszystko zachęcamy do próbowania kolejnych sposobów na mazurka, nawet gdy do Wielkanocy daleko. Będziecie mogli pozwolić sobie na mniej oczywiste wariacje. Fantastycznie smakuje mazurek z kremem na bazie mascarpone i udekorowany kruchymi bezami.
Czy wiesz, że?
Zakłada się, że mazurkowe receptury przybyły do Polski z terenów dzisiejszej Turcji. Nazwa „mazurek” wywodzi się od mieszkańców Mazowsza, którzy jako pierwsi w Polsce zajmowali się przygotowywaniem ciasta. Dawniej ludność ta była nazywana Mazurami.
Dla urozmaicenia:
Mazurki zazwyczaj przygotowuje się na prostokątnej lub kwadratowej blasze. Możecie użyć także okrągłych form na tarty. Wspaniale prezentują się minimazurki. Warto zaszaleć jeszcze bardziej i tradycyjny przysmak podać w kształcie świątecznej pisanki i wielkanocnego zajączka.