Ciasto makowe z mleczną polewą

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

395

612 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3987 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9437 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

180 gramów

250 gramów

250 gramów

5 sztuk

100 gramów

125 mililitrów

2 łyżeczki

25 mililitrów

polewa:

180 gramów

140 gramów

3 łyżki

1 szklanka

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żółtka oddziel od białek. Kasię utrzyj z cukrem i żółtkami.

Ciasto makowe z mleczną polewą - Krok 1

Krok 2

Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mak i mleko.

Ciasto makowe z mleczną polewą - Krok 2

Krok 3

Na koniec dodaj ubite na sztywno białka i sok z cytryny. Całość delikatnie wymieszaj.

Ciasto makowe z mleczną polewą - Krok 3

Krok 4

Ciasto przełóż do formy, o wymiarach 22 cm x 28 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w 180 st.C.

Ciasto makowe z mleczną polewą - Krok 4

Krok 5

Kasię włóż do rondla, następnie zagotuj ją z cukrem i wodą. Przelej do miski, dodaj mleko w proszku i zmiksuj na gładką masę. Orzechy sparz wrzątkiem, osusz na papierowym ręczniku i posiekaj.

Ciasto makowe z mleczną polewą - Krok 5

Krok 6

Jeszcze ciepłą masę wymieszaj z orzechami i wyłóż na przestudzone ciasto. Odstaw do zastygnięcia. Udekoruj mieszanką keksową.

Ciasto makowe z mleczną polewą - Krok 6
4

Opinie o przepisie

  • Anna Młynarczyk

    Anna Młynarczyk, 15.02.2019

    Mak ma być mielony?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ZoBeNa MiLa

    ZoBeNa MiLa, 15.11.2018

    Super latwy przepis polecam palce lizać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Koch

    Joanna Koch, 03.11.2018

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • iza klimek

    iza klimek, 12.03.2018

    super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto makowe z mleczną polewą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto makowe z mleczną polewą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto makowe z mleczną polewą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto makowe z mleczną polewą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto makowe z mleczną polewą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto makowe z mleczną polewą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto makowe z mleczną polewą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Magiczne ciasto
czas przygotowania
10 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto makowe z mleczną polewąCiasto makowe z mleczną polewą

Szukasz inspiracji na wypiek z makiem? Ciasto makowe z polewą mleczną to propozycja właśnie dla Ciebie. Aby je przygotować, ubij tłuszcz z cukrem i delikatnie połącz z żółtkami, ciągle mieszając. Powoli dodawaj suche składniki. Pamiętaj o tym, że mak musi być suchy. Mąkę pszenną możesz ewentualnie zastąpić orkiszową – sprawdzi się równie dobrze. Podobnie warto dodać nieco sody oczyszczonej, dzięki czemu ciasto lepiej wyrośnie. Ubij białka na sztywną pianę i połącz z resztą składników. Skrop wszystko cytryną, aby nadać ciastu kwaskowaty posmak, którego intensywność wyważysz miodem. Przed włożeniem masy do formy, wyłóż ją papierem do pieczenia. Przygotuj polewę, łącząc tłuszcz, cukier, mleko w proszku i zmiażdżone w moździerzu orzechy włoskie. Te ostatnie wcześniej zanurz we wrzątku i osusz na ręczniku papierowym. Gotowe ciasto odstaw do ostygnięcia, następnie oblej je polewą, udekoruj kandyzowanymi owocami i orzechami włoskimi. Opcjonalnie posyp także wiórkami kokosowymi. Na koniec możesz przeciąć ciasto wzdłuż i przełożyć dżemem śliwkowym lub porzeczkowym. Smacznego.