Świąteczny sernik w trzech smakach: 1000 smaków | Przepisy.pl pixel

Ciasto makowe z mleczną polewą

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

422

heart
760 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

4183 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9972 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

180 gramów

250 gramów

200 gramów

5 sztuk

1 łyżeczka

125 mililitrów

100 gramów

1 sztuka

polewa:

150 gramów

140 gramów

1 szklanka

150 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka wlewamy do miski. Dodajemy pokrojone w kostkę masło oraz cukier. Całość ucieramy, aż powstanie gładka i puszysta masa.

Ciasto makowe z mleczną polewą - Krok 1

Krok 2

Do masy wsypujemy mak, przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Następnie wlewamy mleko.

Ciasto makowe z mleczną polewą - Krok 2

Krok 3

Pianę z białek ubijamy na sztywno. Dodajemy ją do ciasta i delikatnie mieszamy szpatułką. Wyciskamy sok z połowy cytryny i wlewamy go do ciasta. Ponownie delikatnie mieszamy.

Ciasto makowe z mleczną polewą - Krok 3

Krok 4

Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30 min w temp 180 C do suchego patyczka.

Ciasto makowe z mleczną polewą - Krok 4

Krok 5

Do rondelka wkładamy masło. Dodajemy cukier oraz wodę. Dokładnie mieszamy, aż całość się rozpuści. Do masy wsypujemy mleko w proszku oraz posiekane orzechy włoskie ( możemy kilka zostawić do dekoracji). Dokładnie mieszamy.

Ciasto makowe z mleczną polewą - Krok 5

Krok 6

Masą smarujemy przestudzone ciasto. Wkładamy na min. 30 min do lodówki.

Ciasto makowe z mleczną polewą - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto makowe z mleczną polewą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto makowe z mleczną polewą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto makowe z mleczną polewą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto makowe z mleczną polewą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto makowe z mleczną polewą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto makowe z mleczną polewą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto makowe z mleczną polewą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto makowe z mleczną polewą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto makowe z mleczną polewąCiasto makowe z mleczną polewą

Makowce to ciasta, które nieodłącznie kojarzą się z odświętnie przystrojonym stołem. Deser po niedzielnym obiedzie, a może słodka przekąska, której nie może zabraknąć w bożonarodzeniowym menu? Do przygotowania ciasta makowego z polewą mleczną nie musisz szukać konkretnego pretekstu. Ochota na coś słodkiego w zupełności wystarczy!

Dla kogo?

Wielbicieli makowców nie brakuje. Ten wypiek nie tylko wybornie smakuje, ale też bardzo efektownie wygląda. Chcesz podać deser w innej formie niż klasyczna rolada? Świetnie się składa! Zainspiruj się naszym przepisem na proste ciasto makowe z polewą.

Na jaką okazję?

Masz trochę wolnego czasu, który chcesz spożytkować na zrobienie domowego wypieku? Ciasto makowe z mleczną polewą to idealny dodatek do filiżanki herbaty w czasie leniwego popołudnia.

Czy wiesz, że?

Do ciasta możesz wykorzystać gotową masę makową lub przygotować ją samodzielnie od podstaw, dzięki czemu efekty będą jeszcze lepsze. W drugim przypadku pamiętaj o sparzeniu maku wodą lub mlekiem, by pozbyć się jego gorzkiego posmaku.

Dla urozmaicenia:

W roli dekoracji ciasta makowego z mleczną polewą sprawdzą się migdały oraz kandyzowane owoce, np. papaja.