Świąteczny sernik w trzech smakach: 1000 smaków | Przepisy.pl pixel

Ciasto makowe z mleczną polewą

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

418

755 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

4167 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9960 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

180 gramów

250 gramów

200 gramów

5 sztuk

1 łyżeczka

125 mililitrów

100 gramów

1 sztuka

polewa:

150 gramów

140 gramów

1 szklanka

150 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka wlewamy do miski. Dodajemy pokrojone w kostkę masło oraz cukier. Całość ucieramy, aż powstanie gładka i puszysta masa.

Ciasto makowe z mleczną polewą - Krok 1

Krok 2

Do masy wsypujemy mak, przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Następnie wlewamy mleko.

Ciasto makowe z mleczną polewą - Krok 2

Krok 3

Pianę z białek ubijamy na sztywno. Dodajemy ją do ciasta i delikatnie mieszamy szpatułką. Wyciskamy sok z połowy cytryny i wlewamy go do ciasta. Ponownie delikatnie mieszamy.

Ciasto makowe z mleczną polewą - Krok 3

Krok 4

Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30 min w temp 180 C do suchego patyczka.

Ciasto makowe z mleczną polewą - Krok 4

Krok 5

Do rondelka wkładamy masło. Dodajemy cukier oraz wodę. Dokładnie mieszamy, aż całość się rozpuści. Do masy wsypujemy mleko w proszku oraz posiekane orzechy włoskie ( możemy kilka zostawić do dekoracji). Dokładnie mieszamy.

Ciasto makowe z mleczną polewą - Krok 5

Krok 6

Masą smarujemy przestudzone ciasto. Wkładamy na min. 30 min do lodówki.

Ciasto makowe z mleczną polewą - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto makowe z mleczną polewą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto makowe z mleczną polewą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto makowe z mleczną polewą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto makowe z mleczną polewą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto makowe z mleczną polewą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto makowe z mleczną polewą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto makowe z mleczną polewą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto makowe z mleczną polewą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto makowe z mleczną polewąCiasto makowe z mleczną polewą

Makowce to ciasta, które nieodłącznie kojarzą się z odświętnie przystrojonym stołem. Deser po niedzielnym obiedzie, a może słodka przekąska, której nie może zabraknąć w bożonarodzeniowym menu? Do przygotowania ciasta makowego z polewą mleczną nie musisz szukać konkretnego pretekstu. Ochota na coś słodkiego w zupełności wystarczy!

Dla kogo?

Wielbicieli makowców nie brakuje. Ten wypiek nie tylko wybornie smakuje, ale też bardzo efektownie wygląda. Chcesz podać deser w innej formie niż klasyczna rolada? Świetnie się składa! Zainspiruj się naszym przepisem na proste ciasto makowe z polewą.

Na jaką okazję?

Masz trochę wolnego czasu, który chcesz spożytkować na zrobienie domowego wypieku? Ciasto makowe z mleczną polewą to idealny dodatek do filiżanki herbaty w czasie leniwego popołudnia.

Czy wiesz, że?

Do ciasta możesz wykorzystać gotową masę makową lub przygotować ją samodzielnie od podstaw, dzięki czemu efekty będą jeszcze lepsze. W drugim przypadku pamiętaj o sparzeniu maku wodą lub mlekiem, by pozbyć się jego gorzkiego posmaku.

Dla urozmaicenia:

W roli dekoracji ciasta makowego z mleczną polewą sprawdzą się migdały oraz kandyzowane owoce, np. papaja.