Strucla z makiem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Strucla z makiem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

52

84 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
150 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

603 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

875 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

7 gramów

60 gramów

2 sztuki

0.25 łyżeczki

200 mililitrów

100 gramów

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiej, dodaj drożdże, sól, cukier, jajka, roztopione masło i ciepłe mleko.

Strucla z makiem - Krok 1

Krok 2

Całość zagniataj przez ok. 10-15 minut. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1,5 h. Wyrośnięte ciasto odgazuj, chwilę zagnieć i rozwałkuj na kształt prostokąta.

Strucla z makiem - Krok 2

Krok 3

Na rozwałkowane ciasto wyłóż masę makową (zostawiając przy brzegach margines) i zawiń na kształt rolady.

Strucla z makiem - Krok 3

Krok 4

Przetnij ciasto wzdłuż (zostawiając na końcu ok. 3 cm).

Strucla z makiem - Krok 4

Krok 5

Utwórz warkocz.

Strucla z makiem - Krok 5

Krok 6

Przełóż ciasto do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Zostaw do ponownego wyrośnięcia na ok. 15 minut. Piecz w 180 stopniach przez ok. 45 minut. Przed podaniem można udekorować lukrem i posypać orzechami.

Strucla z makiem - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Strucla z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Strucla z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Strucla z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Strucla z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Strucla z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Strucla z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Strucla z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Strucla z makiemStrucla z makiem

Strucla z makiem nieodłącznie kojarzy się ze świętami, zarówno z Bożym Narodzeniem, jak i Wielkanocą. Każdy chyba pamięta ciasta zawijane z makiem, przygotowywane przez mamy i babcie, które nerwowo zaglądały do piekarnika, czy placek nie pękł. Była to prawdziwa świąteczna tradycja. Jeśli nabraliście ochoty na drożdżową struclę makową – skorzystajcie z naszego przepisu na to ciasto. Wymaga nieco pracy, ale smak z nadwyżką rekompensuje trud włożony przygotowanie strucli z makiem. Będzie naprawdę pysznie!

Dla kogo?

Strucla z makiem to propozycja dla każdego, kto lubi smak klasycznych, świątecznych wypieków.

Na jaką okazję?

Przede wszystkim na świąteczny stół! Przepis na struclę z makiem możecie także przygotować na rodzinne uroczystości – będzie idealnym dodatkiem do imprezowego menu.

Czy wiesz, że?

Prostym sposobem na to, aby strucla makowa zachowała pożądany kształt i nie pękła podczas pieczenia, jest zawinięcie jej w papier pergaminowy.

Dla urozmaicenia:

Do tradycyjnej, świątecznej strucli makowej obowiązkowym dodatkiem jest lukier i odrobina bakalii.