Strucla z makiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Strucla z makiem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

54

151 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
150 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

663 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1116 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

7 gramów

60 gramów

2 sztuki

0.25 łyżeczki

200 mililitrów

100 gramów

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiej, dodaj drożdże, sól, cukier, jajka, roztopione masło i ciepłe mleko.

Strucla z makiem - Krok 1

Krok 2

Całość zagniataj przez ok. 10-15 minut. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1,5 h. Wyrośnięte ciasto odgazuj, chwilę zagnieć i rozwałkuj na kształt prostokąta.

Strucla z makiem - Krok 2

Krok 3

Na rozwałkowane ciasto wyłóż masę makową (zostawiając przy brzegach margines) i zawiń na kształt rolady.

Strucla z makiem - Krok 3

Krok 4

Przetnij ciasto wzdłuż (zostawiając na końcu ok. 3 cm).

Strucla z makiem - Krok 4

Krok 5

Utwórz warkocz.

Strucla z makiem - Krok 5

Krok 6

Przełóż ciasto do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Zostaw do ponownego wyrośnięcia na ok. 15 minut. Piecz w 180 stopniach przez ok. 45 minut. Przed podaniem można udekorować lukrem i posypać orzechami.

Strucla z makiem - Krok 6
5

Opinie o przepisie

  • Magdalena

    Magdalena , 14.12.2020

    Tak. Makowiec to moje ulubione świąteczne ciasto a ta strucla jeszcze pięknie wygląda po upieczeniu. Polecam jest pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna

    Anna , 05.12.2020

    TAK. Makowiec wspaniały, do podania w święta doskonały! Warkocz makowy, bardzo pomysłowy! Cała rodzina ze smakiem go wcina!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • kla12

    kla12 , 30.11.2020

    TAK. Zakręcony makowiec drożdżowy zapachem zaskakuje, swym aromatem każdego do stołu przywołuje. Ja nie narzekam na sporą ilość maku, bo jestem zachwycona tym smakiem przecudnym. Ten makowiec zadowoli nawet największych smakoszy makowców. Polecam zrobić na święta, bo jest przepyszny.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • MarekN

    MarekN , 26.11.2020

    TAK. Ciekawa forma. Na pewno będę piekł.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna

    Katarzyna , 25.11.2020

    TAK . UPIEKŁAM WYSZEDŁ SUPER !!!POLECAM PYCHOTA

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Strucla z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Strucla z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Strucla z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Strucla z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Strucla z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Strucla z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Strucla z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Strucla z makiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Strucla z makiemStrucla z makiem

Strucla z makiem nieodłącznie kojarzy się ze świętami, zarówno z Bożym Narodzeniem, jak i Wielkanocą. Każdy chyba pamięta ciasta zawijane z makiem, przygotowywane przez mamy i babcie, które nerwowo zaglądały do piekarnika, czy placek nie pękł. Była to prawdziwa świąteczna tradycja. Jeśli nabraliście ochoty na drożdżową struclę makową – skorzystajcie z naszego przepisu na to ciasto. Wymaga nieco pracy, ale smak z nadwyżką rekompensuje trud włożony przygotowanie strucli z makiem. Będzie naprawdę pysznie!

Dla kogo?

Strucla z makiem to propozycja dla każdego, kto lubi smak klasycznych, świątecznych wypieków.

Na jaką okazję?

Przede wszystkim na świąteczny stół! Przepis na struclę z makiem możecie także przygotować na rodzinne uroczystości – będzie idealnym dodatkiem do imprezowego menu.

Czy wiesz, że?

Prostym sposobem na to, aby strucla makowa zachowała pożądany kształt i nie pękła podczas pieczenia, jest zawinięcie jej w papier pergaminowy.

Dla urozmaicenia:

Do tradycyjnej, świątecznej strucli makowej obowiązkowym dodatkiem jest lukier i odrobina bakalii.