Strucla z makiem

- Krok 1Drożdże rozprowadź kilkoma łyżkami ciepłego mleka, dodaj łyżkę cukru, 2-3 łyżki mąki i wymieszaj. Powstały zaczyn odłóż na 10 - 15 minut. Resztę mąki przesiej do dużej miski, dodaj wyrośnięty zaczyn, resztę cukru, mleka, żółtko i sól. Całość wymieszaj.
- Krok 2Do ciasta dodaj rozpuszczoną i przestudzoną Kasię. Wymieszaj, a następnie przełóż na podsypany mąką stół i zagnieć na gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto odłóż pod ściereczkę do wyrośnięcia na godzinę.
- Krok 3Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 30 cm x 45 cm. Ciasto wysmaruj białkiem i wyłóż na nie masę makową.
- Krok 4Całość zwiń dość ciasno w roladę. Następnie pokrój roladę wzdłuż na dwie części.
- Krok 5Kawałki rolady spleć razem starając się by rozkrojone części rolady z makiem znajdowały się na wierzchu strucli.
- Krok 6Ciasto przełóż na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posyp kandyzowaną skórką pomarańczową i migdałami. Piecz około godziny w 170 st. C.

Strucla z makiem, nazywana także makowcem, to wypiek, który z pewnością sprawdzi się na wigilijnym stole. Delikatnie zmieszaj wyrośnięty zaczyn z resztą składników na ciasto za pomocą miksera na niskich obrotach. Do mieszanki dodaj cukier waniliowy, który nada wypiekowi intensywny smak. Szybko zagnieć ciasto tak, aby było elastyczne i bez grudek, po czym odstaw je do wyrośnięcia, a później rozwałkuj. Posmaruj je białkiem. Przesiej, wypłucz i co najmniej dwukrotnie zmiel mak (opcjonalnie użyj gotowej masy makowej z puszki – będzie równie dobra), a następnie całość zawiń w roladę. Pamiętaj, że wcześniej możesz podłożyć pod ciasto kawałek materiału, dzięki któremu będzie Ci je łatwiej zawinąć i nie przytwierdzi się do stolnicy lub blatu. Uformuj z niego warkocz. Udekoruj ciasto, wykorzystując kandyzowaną skórką pomarańczową, rodzynki lub orzechy. Pasować będą pistacje, migdały czy podprażone wcześniej na patelni orzechy ziemne. Spróbuj i koniecznie podziel się z nami swoją opinią. Życzymy smacznego.