Strucla z makiem

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

52

83 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
100 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

602 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

871 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

80 gramów

350 gramów

25 gramów

50 gramów

150 mililitrów

1 sztuka

1 szczypta

dodatkowo:

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże rozprowadź kilkoma łyżkami ciepłego mleka, dodaj łyżkę cukru, 2-3 łyżki mąki i wymieszaj. Powstały zaczyn odłóż na 10 - 15 minut. Resztę mąki przesiej do dużej miski, dodaj wyrośnięty zaczyn, resztę cukru, mleka, żółtko i sól. Całość wymieszaj.

Strucla z makiem - Krok 1

Krok 2

Do ciasta dodaj rozpuszczoną i przestudzoną Kasię. Wymieszaj, a następnie przełóż na podsypany mąką stół i zagnieć na gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto odłóż pod ściereczkę do wyrośnięcia na godzinę.

Strucla z makiem - Krok 2

Krok 3

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 30 cm x 45 cm. Ciasto wysmaruj białkiem i wyłóż na nie masę makową.

Strucla z makiem - Krok 3

Krok 4

Całość zwiń dość ciasno w roladę. Następnie pokrój roladę wzdłuż na dwie części.

Strucla z makiem - Krok 4

Krok 5

Kawałki rolady spleć razem starając się by rozkrojone części rolady z makiem znajdowały się na wierzchu strucli.

Strucla z makiem - Krok 5

Krok 6

Ciasto przełóż na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posyp kandyzowaną skórką pomarańczową i migdałami. Piecz około godziny w 170 st. C.

Strucla z makiem - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Strucla z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Strucla z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Strucla z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Strucla z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Strucla z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Strucla z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Strucla z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Strucla z makiemStrucla z makiem

Strucla z makiem, nazywana także makowcem, to wypiek, który z pewnością sprawdzi się na wigilijnym stole. Delikatnie zmieszaj wyrośnięty zaczyn z resztą składników na ciasto za pomocą miksera na niskich obrotach. Do mieszanki dodaj cukier waniliowy, który nada wypiekowi intensywny smak. Szybko zagnieć ciasto tak, aby było elastyczne i bez grudek, po czym odstaw je do wyrośnięcia, a później rozwałkuj. Posmaruj je białkiem. Przesiej, wypłucz i co najmniej dwukrotnie zmiel mak (opcjonalnie użyj gotowej masy makowej z puszki – będzie równie dobra), a następnie całość zawiń w roladę. Pamiętaj, że wcześniej możesz podłożyć pod ciasto kawałek materiału, dzięki któremu będzie Ci je łatwiej zawinąć i nie przytwierdzi się do stolnicy lub blatu. Uformuj z niego warkocz. Udekoruj ciasto, wykorzystując kandyzowaną skórką pomarańczową, rodzynki lub orzechy. Pasować będą pistacje, migdały czy podprażone wcześniej na patelni orzechy ziemne. Spróbuj i koniecznie podziel się z nami swoją opinią. Życzymy smacznego.