Jak zawijać makowiec (struclę z makiem)?

Zastanawiacie się, jak zawijać makowiec, żeby po upieczeniu nie pękał, nie rozwarstwiał się i wyglądał jak z cukierni? Dzięki naszym praktycznym radom to jest możliwe! Ten wypiek od lat kojarzy się ze świętami. Nic dziwnego, ponieważ kiedyś mak w mniej zamożnych domach gościł tylko na specjalne okazje. To kruche, delikatne ciasto w połączeniu z soczystym nadzieniem możecie z powodzeniem zrobić samodzielnie, wystarczy tylko zastosować kilka ważnych wskazówek.

Zawijanie makowca – techniki uzyskania idealnego kształtu

Dla osób, które wcześniej nie piekły tego specjału, zwijanie makowca może wydawać się na pierwszy rzut oka dość skomplikowane. A może już próbowaliście, ale nie do końca jesteście zadowoleni z efektu? Nieodpowiednio przygotowane ciasto może doprowadzić do tego, że makowiec popęka w trakcie pieczenia, rozwarstwi się lub po prostu opadnie. Żeby tego uniknąć, należy pamiętać przede wszystkim o dodaniu odpowiedniej ilości drożdży, gdyż zbyt dużo spowoduje szybkie wyrośnięcie. Ciasto musi mieć także zapewniony czas na odpoczynek. Nie powinien on być krótszy niż półtorej godziny. Ważna jest również ilość nałożonego farszu, ponieważ nadmiar będzie rozpychać je podczas pieczenia i makowiec straci pożądany kształt. Teraz możecie już zabrać się za zawijanie makowca. Róbcie to powoli, sprawdzając w międzyczasie, czy ciasto ściśle przylega do masy.

Rolada czy strucla – jak zawijać makowce?

Mogłoby się wydawać, że makowiec to po prostu ciasto z nadzieniem makowym, zwiniętym w rulon. Jednak jego odmian jest wiele, a poszczególne rodzaje tego wypieku różnią się właśnie sposobem jego zawijania lub jego całkowitym brakiem. Rolada makowa wymaga nieco mniej skomplikowanej techniki. Rozwałkowane ciasto, podzielone na trzy części, na które nałożona jest masa makowa, umieszczamy na papierze do pieczenia. Następnie razem z nim zwijamy makowce i tak przygotowane zawijasy mogą już trafić do piekarnika. Warto zadbać, aby nie leżały one za blisko siebie, żeby miały wystarczającą przestrzeń do wyrośnięcia. Skoro istnieją różne rodzaje makowców, jak w takim razie zawijać struclę z makiem? Sposób do pewnego momentu jest bardzo podobny. Strucla z makiem, po zawinięciu, wymaga rozcięcia na pół, zostawieniu na końcu ok. 3 cm ciasta i utworzeniu zgrabnego warkocza. Po jego wykonaniu ciasto zostawiamy jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia, po czym pieczemy je przez 45 minut w temperaturze 180°C.

Inne propozycje na ciasto z makiem

Jeśli jednak czujecie, że zwijanie makowca nie do końca Wam odpowiada, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby go upiec w zupełnie inny sposób – warstwowo. Przygotowanym wcześniej farszem na makowiec, wystarczy przełożyć ciasto tak, aby farsz znajdował się pomiędzy dwoma częściami ubitej puszystej masy.

Czy w Waszym domu również toczy się odwieczny spór na temat tego, które ciasto jest lepsze – sernik czy makowiec? Mamy na to doskonałe rozwiązanie! Seromakowiec, bo o nim mowa, na zawsze pogodzi zwaśnionych entuzjastów jednego i drugiego przysmaku. Jak dokonać tej sztuki kompromisu? Przygotujcie spód ze zmiksowanych herbatników z masłem i przyprawą korzenną, i odłóżcie do lodówki. W czasie jego schładzania zajmijcie się masą makową i serową. Właśnie w takiej kolejności układajcie je na spodzie ciasta. Po upieczeniu udekorujcie rozpuszczoną czekoladą, połączoną ze śmietanką. Tak podany seromakowiec z pewnością zostanie pozytywnie przyjęty przez każdego amatora słodkich wypieków.

Mak – główny bohater wielu wypieków

Niezależnie od upodobań i sposobów na to, jak zawijać makowiec, mak świetnie wkomponuje się niemal w każdy rodzaj ciasta. Przepisy na ciasta z makiem to skarbnica pomysłów do wykorzystania go w wypiekach na różne okazje. Połączony z jabłkami, orzechami czy też dodany do babki piaskowej zachwyci swoim smakiem i doda kunsztu sporządzonym przez Was słodkościom.