Makowiec

Autor: Szoonix Szoonix

ratingratingratingratingrating

1

8 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
7 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżeczka

0.5 kilograma

3 opakowania

0

4 łyżki

1 szklanka

6 sztuk

1 opakowanie

3 szklanki

4 łyżki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

MAK: ( ROBIĆ DZIEŃ WCZEŚNIEJ) 1/2 kg maku namoczyć i zagotować na wolnym ogniu ok.15 min, zostawić do rana. Przekręcić 2 razy. Zmielić - raz bez cukru, raz z cukrem. Do zmielonego maku wbić 4 jajka, zapach migdałowy, 2 kostki masła śmietankowego ( rozpuścić, wlać przestudzone) łyżkę oleju, cukier.

Krok 2

CIASTO: Białka ubić na sztywno.

Krok 3

Żółtka,masło,olej,wodę,cukier kręcić mikserem na puszystą masę (kremową). Dodać do tego stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Ubite białka dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszając.

Krok 4

Kładziemy kolejno ciasto: <br/>*większą połowę ciasta na spód. <br/>*nakładamy na ciasto masę makową. <br/>*mniejszą połowę ciasta nakładamy na masę makową.

Krok 5

Pieczemy ok.1 godz ( w zależności od piekarnika) w 180'C

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej