
Składniki
4 łyżki
4 łyżki
3 szklanki
1 szklanka
null
1 łyżeczka
0.5 kilograma
3 opakowania
6 sztuk
1 sztuka
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
MAK: ( ROBIĆ DZIEŃ WCZEŚNIEJ) 1/2 kg maku namoczyć i zagotować na wolnym ogniu ok.15 min, zostawić do rana. Przekręcić 2 razy. Zmielić - raz bez cukru, raz z cukrem. Do zmielonego maku wbić 4 jajka, zapach migdałowy, 2 kostki masła śmietankowego ( rozpuścić, wlać przestudzone) łyżkę oleju, cukier.
Krok 2
CIASTO: Białka ubić na sztywno.
Krok 3
Żółtka,masło,olej,wodę,cukier kręcić mikserem na puszystą masę (kremową). Dodać do tego stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Ubite białka dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszając.
Krok 4
Kładziemy kolejno ciasto:
*większą połowę ciasta na spód.
*nakładamy na ciasto masę makową.
*mniejszą połowę ciasta nakładamy na masę makową.
Krok 5
Pieczemy ok.1 godz ( w zależności od piekarnika) w 180'C
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej