PRZEPISY.PL
Makowiec - autor: Szoonix
Autor: Szoonix

Makowiec

  • 45
  • 7
  • Średnie
  • 0
8
osób dodało do Mniamlisty
8
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • mak0.5 kg
  • zapach migdałowy1 szt
  • ciasto:
  • całe jajo6 szt
  • masło roślinne3 opak
  • masło śmietankowe1 opak
  • mąka pszenna3 szklanki
  • olej4 łyżki
  • woda4 łyżki
  • cukier1 szklanka
  • proszek do pieczenia1 łyżeczka
  • Krok 1

    MAK: ( ROBIĆ DZIEŃ WCZEŚNIEJ) 1/2 kg maku namoczyć i zagotować na wolnym ogniu ok.15 min, zostawić do rana. Przekręcić 2 razy. Zmielić - raz bez cukru, raz z cukrem. Do zmielonego maku wbić 4 jajka, zapach migdałowy, 2 kostki masła śmietankowego ( rozpuścić, wlać przestudzone) łyżkę oleju, cukier.
  • Krok 2

    CIASTO: Białka ubić na sztywno.
  • Krok 3

    Żółtka,masło,olej,wodę,cukier kręcić mikserem na puszystą masę (kremową). Dodać do tego stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Ubite białka dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszając.
  • Krok 4

    Kładziemy kolejno ciasto: <br/>*większą połowę ciasta na spód. <br/>*nakładamy na ciasto masę makową. <br/>*mniejszą połowę ciasta nakładamy na masę makową.
  • Krok 5

    Pieczemy ok.1 godz ( w zależności od piekarnika) w 180'C

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

10
osób dodało do Mniamlisty
30''
7
Łatwe
3
osoby dodały do Mniamlisty
90''
1
Łatwe
4
osoby dodały do Mniamlisty
30''
4
Łatwe
20
osób dodało do Mniamlisty
15''
8
Łatwe