Makowiec przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makowiec

Autor: Szoonix

ratingratingratingratingrating

2

9 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
7 os.
Drukuj

94 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

80 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 łyżki

4 łyżki

3 szklanki

1 szklanka

null

1 łyżeczka

0.5 kilograma

3 opakowania

6 sztuk

1 sztuka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

MAK: ( ROBIĆ DZIEŃ WCZEŚNIEJ) 1/2 kg maku namoczyć i zagotować na wolnym ogniu ok.15 min, zostawić do rana. Przekręcić 2 razy. Zmielić - raz bez cukru, raz z cukrem. Do zmielonego maku wbić 4 jajka, zapach migdałowy, 2 kostki masła śmietankowego ( rozpuścić, wlać przestudzone) łyżkę oleju, cukier.

Krok 2

CIASTO: Białka ubić na sztywno.

Krok 3

Żółtka,masło,olej,wodę,cukier kręcić mikserem na puszystą masę (kremową). Dodać do tego stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Ubite białka dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszając.

Krok 4

Kładziemy kolejno ciasto:
*większą połowę ciasta na spód.
*nakładamy na ciasto masę makową.
*mniejszą połowę ciasta nakładamy na masę makową.

Krok 5

Pieczemy ok.1 godz ( w zależności od piekarnika) w 180'C

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Ciasto makowe z białek
czas przygotowania
50 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej