Makowiec przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makowiec

Autor: Szoonix

ratingratingratingratingrating

1

8 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
7 os.
Drukuj

35 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 sztuka

null

6 sztuk

3 opakowania

1 opakowanie

3 szklanki

4 łyżki

4 łyżki

1 szklanka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

MAK: ( ROBIĆ DZIEŃ WCZEŚNIEJ) 1/2 kg maku namoczyć i zagotować na wolnym ogniu ok.15 min, zostawić do rana. Przekręcić 2 razy. Zmielić - raz bez cukru, raz z cukrem. Do zmielonego maku wbić 4 jajka, zapach migdałowy, 2 kostki masła śmietankowego ( rozpuścić, wlać przestudzone) łyżkę oleju, cukier.

Krok 2

CIASTO: Białka ubić na sztywno.

Krok 3

Żółtka,masło,olej,wodę,cukier kręcić mikserem na puszystą masę (kremową). Dodać do tego stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Ubite białka dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszając.

Krok 4

Kładziemy kolejno ciasto: <br/>*większą połowę ciasta na spód. <br/>*nakładamy na ciasto masę makową. <br/>*mniejszą połowę ciasta nakładamy na masę makową.

Krok 5

Pieczemy ok.1 godz ( w zależności od piekarnika) w 180'C

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej