Makowiec japoński z jabłkami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1060

1599 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

11424 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

17607 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

6 sztuk

6 łyżek

4 sztuki

200 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

2 łyżeczki

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Mak sparzyć we wrzątku, odsączyć na sicie. Jabłka obrać ze skóry, zetrzeć na grubych oczkach tarki, odcisnąć z soku.

Krok 2

Kasię utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, na puszystą masę dodając kolejno po 1 żółtku. Wymieszać.

Krok 3

Z białek ubić pianę. Do masy Kasiowej dodać sparzony we wrzątku i odsączony mak oraz kaszę mannę z proszkiem do pieczenia, połączyć.

Krok 4

Dodać starte jabłka. Na końcu dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Można dodać ulubione bakalie.

Krok 5

Blachę o wymiarach (25cm x 35cm) wyłóż pergaminem. Piec około godziny. Polać czekoladą.

24

Opinie o przepisie

  • Halina Frączek

    Halina Frączek

    bon apetyt

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Kulczyńska

    Teresa Kulczyńska

    napisane jest na początku przepisu żeby piekarnik nagrzać 180 stopni Celsjusza

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta Berbecka

    Edyta Berbecka

    Proszę podać w jakiej temperaturze piec ciasto

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Florczak

    Zofia Florczak

    Ciasto z pewnością pyszne ale zastanawia mnie, skąd w wielu przepisach błędna odmiana nazwy kasza manna. Dodajemy kaszę mannę a nie kaszę manną.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Małgorzata Lubak

    Małgorzata Lubak

    Można przełożyć kremem kawowym.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Waclawska

    Elzbieta Waclawska

    A ja wreszcie upieke

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Przybylska

    Katarzyna Przybylska

    U mnie w domu to ciasto nazywa się Czarna Hanka , jest pyszniutkie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stefania Bandrowska

    Stefania Bandrowska

    Piekę to ciasto też od lat. Dodaję mak zm ielony i sporo bakaliami. Nazwa to poprostu ciato japońskie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Antkowiak

    Dorota Antkowiak

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Zelazowska

    Monika Zelazowska

    ciasto w smaku dobre jednak trzeba je piec znaczenie dłużej. mimo iz piekłam o 15min dłużej wyszło nie upieczone w środku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emilia Próchnicka

    Emilia Próchnicka

    Piekę to ciasto od wielu lat...zwłaszcza na Św. Bożego Narodzenia lecz wg. mojego starego przepisu nazywa się "Szarlotka japońska". Dodaję różne bakalie, a nawet pokruszone orzechy włoskie. Najlepiej smakuje w następnym dniu po upieczeniu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Lat

    Magdalena Lat

    hmmmm

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Paszkiel

    Agnieszka Paszkiel

    dziś taki upiekłam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioleta Szmigielska

    Wioleta Szmigielska

    O tak pyszny jest znam go i polecam:-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Redakcja Moje Ciasto

    Redakcja Moje Ciasto

    Do przygotowania tego ciasta można użyć gotowej masy makowej, tylko należy ją odsączyć na sicie, żeby nie była zbyt rzadka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Lena

    Magda Lena

    czy mozna dodać mase makową ?? bo mak mielony nie bardzo można dostać ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Trzyna

    Agnieszka Trzyna

    A można dodać gotową masę makowa?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Paś

    Grażyna Paś

    Ja go piekę już ładne kilka lat, tylko daje 500g maku(mielonego), cukier normalny i łyżkę stołową miodu (lepszy smak) jabłek nie odciskam z soku to nie jest wtedy taki suchy reszte składniów tak jak jest napisane. Można mak mielony kupic w Tesco lub w Intermarche ,przeważnie jest przed świętami . Polecam gorąco moje córki się zajadają:):)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Baczmańska

    Anna Baczmańska

    Pieke juz go od 4 lat super makowiec :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Ostrowska

    Agnieszka Ostrowska

    czy kupie gdzieś gotowy mak mielony?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czeslawa Ambrozy

    Czeslawa Ambrozy

    bardzo dobre super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Mirowska

    Magdalena Mirowska

    ciasto pychota :-D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Ilska

    Marta Ilska

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makowiec japoński z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makowiec japoński z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makowiec japoński z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makowiec japoński z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makowiec japoński z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makowiec japoński z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makowiec japoński z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makowiec japoński z jabłkamiMakowiec japoński z jabłkami

Czy słyszeliście o cieście, które nigdy się nie nudzi, a na talerzu nie zostaje nawet kruszynka? To król wielu imprez. Jego Wysokość – makowiec japoński z jabłkami. Jeżeli natomiast jeszcze nie mieliście okazji do tego, żeby go poznać – najwyższy czas to zmienić. Ostrzegamy jednak: ciasto z makiem i jabłkami to słodycz, która uzależnia na całe życie.

Dla kogo?

Nie smakują Ci suche ciasta, wręcz ich nie znosisz? Ubóstwiasz za to wilgotne wypieki? Jeżeli tak, makowiec japoński na pewno przypadnie Ci do gustu. Zaprzyjaźnią się z nim osoby, które lubią mak, bakalie oraz jabłka.

Na jaką okazję?

Makowiec z jabłkami to świetny deser nie tylko do kawy z koleżanką, ale też na świąteczny stół. Zawsze szybko znika z patery.

Czy wiesz, że?

Makowiec japoński jest ciastem bez spodu. To w większości sama wilgotna masa makowa.

Dla urozmaicenia:

Makowiec japoński będzie jeszcze lepiej smakował oraz apetycznie wyglądał, jeżeli polejemy go czekoladą lub lukrem, które zrobimy z soku z cytryny oraz cukru pudru.