Makowiec japoński z jabłkami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1060

1615 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

11424 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

17607 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

90 gramów

0.5 szklanki

90 gramów

2 sztuki

30 gramów

2 sztuki

40 gramów

2 łyżeczki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wsyp mak do miski. Zagotuj mleko i zalej mak tak aby mleko zakryło dokładnie mak. Pozostaw tak mak na 30 minut, następnie odcedź go, dobrze odsącz i zmiel dwukrotnie.

Makowiec japoński z jabłkami - Krok 1

Krok 2

Oddziel żółtko od białek. Masło ucieraj z cukrem pudrem aż zrobi się jasna i puszysta. Dodaj po jednym żółtku i mieszaj aż się połączy.

Makowiec japoński z jabłkami - Krok 2

Krok 3

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Połącz z masą maślaną.

Makowiec japoński z jabłkami - Krok 3

Krok 4

Dodaj mak, jabłka i proszek do pieczenia, kaszę manny i amaretto. Wymieszaj miękką łyżką. Białka ubij na pianę i wymieszaj delikatnie z masa makową. Całość wylej na blaszkę o wymiarach 15 na 8 cm i piecz w temperaturze 180 stopni C przez ok. 25 minut.

Makowiec japoński z jabłkami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Makowiec japoński możesz podawać z polewą czekoladowa lub po prostu z cukrem pudrem. Doskonale pasują cząstki pomarańczy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makowiec japoński z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makowiec japoński z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makowiec japoński z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makowiec japoński z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makowiec japoński z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makowiec japoński z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makowiec japoński z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makowiec japoński z jabłkamiMakowiec japoński z jabłkami

Cisza jak makiem zasiał? Na pewno nie w kuchni! Zazwyczaj właśnie to pomieszczenie jest sercem domowych wydarzeń. Trudno się dziwić, skoro powstają tam tak wyśmienite specjały jak makowiec japoński z dodatkiem jabłek.

Dla kogo?

Makowiec często jest podawany jako tradycyjny wypiek świąteczny i często przyjmuje kształt rolady lub walca. Co powiecie na małą odmianę? Gwarantujemy, że ciasto nie straci na uroku!

Na jaką okazję?

Jest mile widzianym gościem na odświętnie przybranych stołach – bożonarodzeniowych i wielkanocnych. Zwróćcie uwagę, że japońską wersję przysmaku przygotujecie w zaledwie 10 minut (pomijając czas pieczenia), więc wygląda na to, że można sobie na nią pozwolić bez wyjątkowej uroczystości.

Czy wiesz, że?

W przeszłości na wigilijnych stołach mak pojawiał się nie tylko ze względu na walory smakowe. Wierzono, że zapewnia on szczęście oraz bogactwo.

Dla urozmaicenia:

Makowiec japoński bardzo dobrze smakuje i prezentuje się z polewą kajmakową.