Makowiec japoński z jabłkami
NOWY PRZEPIS
łatwe
17910 osób zapisało
Składniki
90 gramów
0.5 szklanki
90 gramów
2 sztuki
30 gramów
2 sztuki
40 gramów
2 łyżeczki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wsyp mak do miski. Zagotuj mleko i zalej mak tak aby mleko zakryło dokładnie mak. Pozostaw tak mak na 30 minut, następnie odcedź go, dobrze odsącz i zmiel dwukrotnie.
Krok 2
Oddziel żółtko od białek. Masło ucieraj z cukrem pudrem aż zrobi się jasna i puszysta. Dodaj po jednym żółtku i mieszaj aż się połączy.
Krok 3
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Połącz z masą maślaną.
Krok 4
Dodaj mak, jabłka i proszek do pieczenia, kaszę manny i amaretto. Wymieszaj miękką łyżką. Białka ubij na pianę i wymieszaj delikatnie z masa makową. Całość wylej na blaszkę o wymiarach 15 na 8 cm i piecz w temperaturze 180 stopni C przez ok. 25 minut.
Dobra rada:
Makowiec japoński możesz podawać z polewą czekoladowa lub po prostu z cukrem pudrem. Doskonale pasują cząstki pomarańczy.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makowiec japoński z jabłkami
Cisza jak makiem zasiał? Na pewno nie w kuchni! Zazwyczaj właśnie to pomieszczenie jest sercem domowych wydarzeń. Trudno się dziwić, skoro powstają tam tak wyśmienite specjały jak makowiec japoński z dodatkiem jabłek.
Dla kogo?
Makowiec często jest podawany jako tradycyjny wypiek świąteczny i często przyjmuje kształt rolady lub walca. Co powiecie na małą odmianę? Gwarantujemy, że ciasto nie straci na uroku!
Na jaką okazję?
Jest mile widzianym gościem na odświętnie przybranych stołach – bożonarodzeniowych i wielkanocnych. Zwróćcie uwagę, że japońską wersję przysmaku przygotujecie w zaledwie 10 minut (pomijając czas pieczenia), więc wygląda na to, że można sobie na nią pozwolić bez wyjątkowej uroczystości.
Czy wiesz, że?
W przeszłości na wigilijnych stołach mak pojawiał się nie tylko ze względu na walory smakowe. Wierzono, że zapewnia on szczęście oraz bogactwo.
Dla urozmaicenia:
Makowiec japoński bardzo dobrze smakuje i prezentuje się z polewą kajmakową.