Przepisy na Ciasta i ciasteczka na święta
51 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (51) 
łatwe
średnie
średnie
średnie
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
trudne
trudne
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
trudne
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
Ciekawostki i porady
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej
Ciasta i ciasteczka na święta
Święta Bożego Narodzenia powinny pachnieć cynamonem, miodem i skórką pomarańczy. W tym wyjątkowym czasie królują przede wszystkim: pierniki, serniki oraz makowce. Podstawową, najprostszą wersję piernika przygotujesz z: mąki, margaryny, proszku do pieczenia, jajek, cukru, kakao i charakterystycznej w smaku oraz zapachu przyprawy do pierników. Miód zdecydowanie wzbogaci smak całości. Dokładne wymieszanie ze sobą składników sprawi, że zyskasz gładką i spójną masę. Wystarczy przełożyć ją do podłużnej formy oraz upiec. Taki piernik możesz dodatkowo udekorować polewą z czekolady. Spróbuj samodzielnie ją przygotować z utartych z kakao i cukrem jajek. Ewentualnie rozpuść swoją ulubioną czekoladę. Do polewy można dodać też powidła śliwkowe oraz słodką śmietankę. Dzięki temu nabierze ona słodko-cierpkiego smaku i będzie nadawać się jako krem do przełożenia placka. Poza ciastem piernikowym, rekomendujemy także ciasteczka piernikowe. W związku z świętami warto swoim wypiekom nadać wyjątkowy kształt: serca, gwiazdy, choinki, kwiatów, prezentów. Kolejna propozycja to serniki. Są nie tylko smaczne, ale pozwalają na dowolne modyfikacje i urozmaicenia. Przyrządza się je na bazie dokładnie zmielonego twarogu albo serków homogenizowanych. Jako spód służy im biszkopt lub gotowe biszkopciki. Jako dodatek do nich możesz wykorzystać świeże lub suszone owoce. Sprawdzą się także te z puszki, które należy jedynie dokładnie odsączyć z zalewy i pokroić. Serniki okazują się pyszne również z galaretkami, orzechami i rodzynkami. Wszystko zależy od Twojego pomysłu! Natomiast podstawą makowca, poza ciastem drożdżowym, jest masa makowa. Nadzienie to przyrządź samodzielnie ze zmielonego maku, dodatku mleka, cukru i mąki. Jeśli chcesz, by miało bardziej wyrazisty smak, dodaj też skórkę z cytryny lub pomarańczy. Upiecz ciasto w uniwersalnej, prostokątnej formie lub przygotuj atrakcyjną roladę. Przejrzyj nasze przepisy, sprawdź potrzebne składniki i ciesz się wyjątkowymi wypiekami – niekoniecznie tylko od święta!