Przepisy na Ciasta i ciasteczka na święta
70 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Ciasta i ciasteczka na święta
Święta Bożego Narodzenia powinny pachnieć cynamonem, miodem i skórką pomarańczy. W tym wyjątkowym czasie królują przede wszystkim takie ciasta świąteczne jak pierniki, serniki oraz makowce.
Dla kogo?
Ciasta na Boże Narodzenie stanowią kluczowy element przygotowań. Zaczyna się je od zagniatanego wcześniej piernika. Podstawową, najprostszą wersję piernika przygotujesz z: mąki, margaryny, proszku do pieczenia, jajek, cukru, kakao i charakterystycznej w smaku oraz zapachu przyprawy do pierników. Miód zdecydowanie wzbogaci smak całości. Dokładne wymieszanie ze sobą składników sprawi, że zyskasz gładką i spójną masę. Wystarczy przełożyć ją do podłużnej formy oraz upiec. Taki piernik możesz dodatkowo udekorować polewą z czekolady. Spróbuj samodzielnie ją przygotować z utartych z kakao i cukrem jajek. Ewentualnie rozpuść swoją ulubioną czekoladę. Do polewy można dodać też powidła śliwkowe oraz słodką śmietankę. Dzięki temu nabierze ona słodko-cierpkiego smaku i będzie nadawać się jako krem do przełożenia placka. Poza ciastem piernikowym, które niewątpliwie jest ciastem świątecznym, rekomendujemy także ciasteczka piernikowe. Zaangażuj do przygotowywania wyjątkowych ciast na święta maluchy, które będą wycinać serca, gwiazdki i choinki za pomocą różnorodnych foremek.
Na jaką okazję?
Jeśli szukasz wyjątkowego ciasta na święta, jesteś we właściwym miejscu. Nadszedł bowiem czas na serniki! Są one nie tylko smaczne, ale pozwalają na dowolne modyfikacje i urozmaicenia. Przyrządza się je na bazie dokładnie zmielonego twarogu albo serków homogenizowanych. Jako spód służy im biszkopt lub gotowe biszkopciki. Jako dodatek do nich możesz wykorzystać świeże lub suszone owoce. Sprawdzą się także te z puszki, które należy jedynie dokładnie odsączyć z zalewy i pokroić.
Czy wiesz, że?
Serniki to takie ciasta świąteczne, które okazują się pyszne również z galaretkami, orzechami i rodzynkami. Nie wahaj się więc przed dodaniem swoich ulubionych składników. Wszystko zależy od twojego pomysłu! Natomiast podstawą makowca, poza ciastem drożdżowym, jest masa makowa. Nadzienie to przyrządź samodzielnie ze zmielonego maku, dodatku mleka, cukru i mąki. Jeśli chcesz, by miało bardziej wyrazisty smak, dodaj też skórkę z cytryny lub pomarańczy. Upiecz ciasto w uniwersalnej, prostokątnej formie lub przygotuj atrakcyjną roladę.
Dla urozmaicenia:
Przejrzyj nasze przepisy ciasta świąteczne, sprawdź potrzebne składniki i ciesz się wyjątkowymi wypiekami – niekoniecznie tylko od święta! Każdy przepis możesz dopasować do siebie – jeśli wolisz owoce kandyzowane od tych z puszki, wymień je! Migdały zamiast orzechów laskowych? Żaden problem! Niech Boże Narodzenie pachnie ciastami stworzonymi przez ciebie!