Ciasto Pani Walewska (Pychotka): przepis na placek | Przepisy.pl

Pani Walewska (Pychotka)

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1352

1068 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
180 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

9258 osób wydrukowało

Pobierz pdf

37159 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

400 gramów

1 sztuka

250 gramów

4 sztuki

1 łyżeczka

3 łyżki

1 łyżka

400 gramów

150 gramów

krem:

500 mililitrów

2 łyżki

1 łyżka

80 gramów

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotować budyń do kremu: do garnka wlać 300 ml mleka, dodać cukier i zagotować. W kubku wymieszać pozostałe 200 ml mleka z mąkami i wlać do gotującego się mleka. Dobrze wymieszać. Gotować ok. 1 minutę. Nakryć i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Pani Walewska (Pychotka) - Krok 1

Krok 2

W misce umieścić: mąkę, 100 g cukru, masło, 4 żółtka, śmietanę i proszek do pieczenia. Zagnieść szybko gładkie ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki.

Pani Walewska (Pychotka) - Krok 2

Krok 3

Posiekać orzechy. Z czterech białek ubić pianę. Pod koniec ubijania dodać w trzech częściach 150 g cukru. Miksować do uzyskania gęstej, sztywnej piany. Do piany wmieszać posiekane orzechy włoskie.

Pani Walewska (Pychotka) - Krok 3

Krok 4

Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na wielkość blachy z piekarnika. Ułożyć papier z ciastem na blasze. Rozsmarować powidła śliwkowe i rozprowadzić na całości pianę z orzechami tak aby nie mieszać jej z powidłami. Wstawić do piekarnika na 40 minut. Wyjąć i całkowicie wystudzić.

Pani Walewska (Pychotka) - Krok 4

Krok 5

Zrobić krem: utrzeć kostkę masła mikserem na puch. Dodać w czterech częściach budyń cały czas miksując (budyń i masło mają mieć tę samą temperaturę). Na koniec wmiksować 1 żółtko. Wystudzone ciasto podzielić na dwie połowy. Na jednej umieścić krem. Przykryć drugą połową (bezą do góry).

Pani Walewska (Pychotka) - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pani Walewska (Pychotka) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pani Walewska (Pychotka) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pani Walewska (Pychotka) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pani Walewska (Pychotka) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pani Walewska (Pychotka) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pani Walewska (Pychotka) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pani Walewska (Pychotka) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pani Walewska (Pychotka)Pani Walewska (Pychotka)

Oto sprawdzony przepis na ciasto Pani Walewska, który każdy miłośnik słodkości powinien mieć w swoim repertuarze. Kruche ciasto, masa budyniowa, powidła śliwkowe, beza i orzechy tworzą smakowite warstwy, którym nie można się oprzeć. Pani Walewska to deserowa ozdoba stołu.

Dla kogo?

Jeśli do tej pory najczęściej wypiekaliście proste keksy i babeczki, przyszła pora na kolejne wyzwanie. Łatwo będzie się przekonać, że bardziej złożone receptury takie jak przepis na Panią Walewską przynoszą kucharzom jeszcze więcej satysfakcji.

Na jaką okazję?

Planujecie proszony obiad z okazji świąt? Niech jego pysznym zwieńczeniem będzie równie efektowny deser. Ciasto Pani Walewska to gość honorowy podczas wszelkich przyjęć i imprez.

Czy wiesz, że?

Po złożeniu wszystkich warstw, placek Pani Walewska dobrze jest odłożyć w chłodne miejsce na około 2 godziny. Kruche ciasto odrobinę zmięknie, dzięki czemu wygodniej będzie je kroić.

Dla urozmaicenia:

Powidła śliwkowe do ciasta Pani Walewska można zastąpić dżemem z czarnej porzeczki lub aronii. Grunt, by użyty produkt miał kwaskowaty smak.