Pani Walewska (Pychotka)

- Krok 1Przygotuj ciasto. Żółtka oddziel od białek. Mąkę, proszek do pieczenia i cukier wymieszaj. Dodaj żółtka i Kasię. Całość wymieszaj mikserem. Wymieszane składniki zagnieć szybko dłonią w kulkę. Zawiń w folię i odłóż na 20 minut do zamrażarki by ciasto stężało.
- Krok 2Schłodzone ciasto podziel na pół. Dwie identyczne foremki o wymiarach 22 x 27cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wyklej ciastem i posmaruj dżemem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w termoobiegu około 15 minut w 180st.C.
- Krok 3W tym czasie białka ubij na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną. Na podpieczone placki wyłóż masę białkową i posyp płatkami migdałowymi. Piecz kolejne 15 minut. Zostaw do wystygnięcia w otwartym piekarniku.
- Krok 4Przygotuj krem budyniowy. Połowę mleka zagotuj z cukrem, resztę zmiksuj z mąkami i żółtkami. Masę jajeczną wlej do gotującego mleka i gotuj ciągle mieszając aż masa zgęstnieje. W ten sposób przygotowany krem odstaw pod przykryciem do ostygnięcia.
- Krok 5Miękką Kasię utrzyj w misce dodając po łyżce krem budyniowy.
- Krok 6Gotowy krem wyłóż na jeden placek ciasta, rozsmaruj i przykryj drugim plackiem. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.

Pani Walewska, nazywana także pychotką, to popularny wypiek o kruchym cieście przekładanym masą budyniową, warstwą dżemu i bezą. Ciasto sprawdzi się podane na każdą okazję, a dodatkowo jest łatwe w przygotowaniu. Zmieszaj mąkę oraz proszek do pieczenia i przesiej przez sito, dzięki czemu nabiorą powietrza i ciasto będzie delikatniejsze. Dżem z czarnej porzeczki możesz zastąpić tym ze śliwek, który również jest kwaśny. Jeśli chcesz, zamiast mleka użyj śmietany – sprawdzi się równie dobrze. Wymieszane składniki szybko zagnieć – w innym wypadku ciasto może wyjść zbyt twarde po upieczeniu. Następnie odłóż owinięte folią spożywczą do lodówki, aby się nieco schłodziło. Po rozwałkowaniu nie zapomnij ponakłuwać jego wierzchu, aby nie powstały wybrzuszenia. Przyrządzając krem, użyj aromatu migdałowego lub cukru waniliowego. Do bezy możesz dodać posiekane orzechy włoskie. Ciasto wyjmij z lodówki na kilkadziesiąt minut przed podaniem, łatwiej się pokroi i będzie smaczniejsze. Udekoruj całość płatkami migdałowymi. Smacznego!