• Logowanie
  • Rejestracja
  • Pobierz e-book
  • Książka kulinarna
przepisy.pl
Przepisy.pl
  • Przepisy
    • Przepisy influencerów
    • Dania i przekąski
      Dania główneDomowe przetworyDania mączneJednogarnkoweKanapkiKrokietyMakaronyNaleśnikiPizzePrzystawkiSałatki
      SosyStreet foodSurówkiZapiekankiZupy
    • Ciasta
      Babka piaskowaBezy BiszkoptyCiasta bez pieczeniaCiasta bezglutenoweCiasta czekoladoweCiasta drożdżoweCiasta francuskieCiasta parzoneCiasta ucieraneCiasta z galaretką
      Ciasta z krememCiasta z lodamiCiasta z makiemCiasta z owocamiCiasta z warzywamiCiasteczkaDla dzieciGofryKruche ciastaMuffinki i babeczkiPierniczki
      PiernikiPączki, oponki, donatySernikiTortyMoje Ciasto
    • Lody i napoje
      Ciasta z lodamiDesery lodoweKreatywne desery lodoweLody dla dzieciNapoje ciepłeNapoje zimne
    • Składniki
      OwoceWarzywaGrzybyMięsoRybyOwoce morzaJajkaNabiałMakaronKaszaRyż
      BakalieCzekolada
    • WEGE
      Dania wegańskieDania wegetariańskie
    • Diety
      Bez dodatku soli Bez laktozyDieta 1200 kaloriiDieta 1500 kaloriiDieta 2000 kaloriiDieta obniżająca cholesterol 1500 kcalDieta obniżająca cholesterol 2000 kcalZdrowe obiady
    • Okazje
      GrillHalloweenImprezaKarnawałPiknikSylwesterTłusty CzwartekUroczysta kolacjaWalentynkiWielkanocWigilia i Święta
    • Posiłek
      ŚniadaniePrzekąskiObiadKolacjaDania do pracy
    • Na skróty
      Prosty przepisPrzepisy FITSzybkie przepisyTanie daniaPrzepisy z 3 składnikówPrzepisy z 4 składnikówPrzepisy z 5 składnikówInstagram
    • Popularne
      Ulubione daniaUlubione ciastaOstatnio dodane
    • Kuchnie świata
      Kuchnia amerykańskaKuchnia bałkańskaKuchnia Bliskiego WschoduKuchnia chińskaKuchnia francuskaKuchnia fusionKuchnia greckaKuchnia gruzińskaKuchnia hiszpańskaKuchnia indyjskaKuchnia koreańska
      Kuchnia meksykańskaKuchnia niemieckaKuchnia orientalnaKuchnia polska Kuchnia Północnej AfrykiKuchnia rosyjskaKuchnia śródziemnomorskaKuchnia tajskaKuchnia tureckaKuchnia węgierskaKuchnia włoska
    • Sposób przygotowania
      BlendowanieDuszenieGotowanieGotowanie na parzeGrillowaniePieczenieSmażenie
  • CO MASZ W LODÓWCE?
  • BlogBlog
    • Magazyn
    • Porady kulinarne
    • Świat przypraw
    • Videoporady
    • Zdrowe odżywianie
  • Społeczność
  • Newsletter
Podobne
do tego przepisu
Sernik z brzoskwiniami
Sernik z brzoskwiniami
Blok czekoladowy
Blok czekoladowy
Orzechowiec z jabłkiem
Orzechowiec z jabłkiem
Raffaello
Raffaello
Mięsa i sosy ›Sałatki na Święta ›Ciasta i ciasteczka ›Sylwester ›
  • Przepisy.pl
  • Ciasta
  • Ciasta z kremem
  • Pani Walewska (Pychotka)

Pani Walewska (Pychotka)

Autor: MojeCiasto
Pani Walewska (Pychotka)
  • 60 minut60
  • Łatwe
  • 1 osoba1
  • 15 minut
  • 180 °C
  • Przelicznik miar i wag
1288
Oceń przepis jako pierwszy
887
11
WYDRUKUJ
8099 osób wydrukowało
ZAPISZ PDF
35642 osoby zapisały
dla tego przepisu możesz zamówić składniki z dostawą do domu
Zamów składniki
Steruj gestem
Steruj głosem
Notatki
Składniki
Wybierz składniki i dodaj je do listy zakupów
    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia
    1 opak.
  • mąka
    2,5 szklanki
  • cukier
    0,5 szklanki
  • proszek do pieczenia
    1 łyżeczka
  • jajka
    4 szt.
  • cukier puder
    2 szklanki
  • mąka ziemniaczana
    2 łyżki
  • płatki migdałowe
    50 g
  • dżem z czarnej porzeczki
    300 g
  • krem
  • Kostka do pieczenia Kasia
    200 g
  • mleko
    500 ml
  • mąka ziemniaczana
    2 łyżki
  • mąka pszenna
    2 łyżki
  • żółtka
    3 szt.
  • cukier
    3 łyżki
  • DODAJ DO LISTY ZAKUPÓW
    Moja lista zakupów >
  • Wyślij składniki
    Listonic
    E-mail
    Przygotowanie
  • Pani Walewska (Pychotka) – krok 1
    Krok 1
    Przygotuj ciasto. Żółtka oddziel od białek. Mąkę, proszek do pieczenia i cukier wymieszaj. Dodaj żółtka i Kasię. Całość wymieszaj mikserem. Wymieszane składniki zagnieć szybko dłonią w kulkę. Zawiń w folię i odłóż na 20 minut do zamrażarki by ciasto stężało.
  • Pani Walewska (Pychotka) – krok 2
    Krok 2
    Schłodzone ciasto podziel na pół. Dwie identyczne foremki o wymiarach 22 x 27cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wyklej ciastem i posmaruj dżemem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w termoobiegu około 15 minut w 180st.C.
  • Pani Walewska (Pychotka) – krok 3
    Krok 3
    W tym czasie białka ubij na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną. Na podpieczone placki wyłóż masę białkową i posyp płatkami migdałowymi. Piecz kolejne 15 minut. Zostaw do wystygnięcia w otwartym piekarniku.
  • Pani Walewska (Pychotka) – krok 4
    Krok 4
    Przygotuj krem budyniowy. Połowę mleka zagotuj z cukrem, resztę zmiksuj z mąkami i żółtkami. Masę jajeczną wlej do gotującego mleka i gotuj ciągle mieszając aż masa zgęstnieje. W ten sposób przygotowany krem odstaw pod przykryciem do ostygnięcia.
  • Pani Walewska (Pychotka) – krok 5
    Krok 5
    Miękką Kasię utrzyj w misce dodając po łyżce krem budyniowy.
  • Pani Walewska (Pychotka) – krok 6
    Krok 6
    Gotowy krem wyłóż na jeden placek ciasta, rozsmaruj i przykryj drugim plackiem. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
  • WYDRUKUJ
    ZAPISZ PDF
Tagi
ciasta na świętaciasta na WielkanocCIASTA Z KREMEMCIASTA I CIASTECZKA NA BOŻE NARODZENIECIASTA NA WIELKANOCbez mięsaulubione ciastaFRISCOwegeCiasta z kremem na Boże NarodzenieDanie wegetariańskieMoje Ciasto
REKLAMA
Więcej przepisów z tym produktemKostka do pieczenia KasiaREKLAMAKostka do pieczenia KasiaZobacz wszystkie
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów z tym produktemKostka do pieczenia KasiaREKLAMAKostka do pieczenia KasiaZobacz wszystkie
REKLAMA
Komentarze (11)
Hanna Kłosowska Odpowiedz6.05.2019
Super polecam
andzelika pawlowsksOdpowiedz4.05.2019
☺
andzelika pawlowsksOdpowiedz4.05.2019
spróbuję zrobic
Halina Dobrowolska DobrowolskaOdpowiedz25.08.2018
Super
avatar
Halina CiupakOdpowiedz19.01.2018
Podzielę się informacją powiem tak piekłam pierwszy raz wyszło przepyszne goście były zadowoleni bardzo smakowało, dziękuję za przepis
avatar
Małgorzata SerlejaOdpowiedz28.12.2017
moje ulubione
Konrad MazOdpowiedz1.11.2017
Pyszne
avatar
Wioletta KamińskaOdpowiedz5.03.2017
Przecież jest napisane że posmarować ciasto dżemem i dopiero podpięcie.
avatar
Elżbieta ZarzyckaOdpowiedz20.02.2017
No własnie a co z dżemem?
avatar
Anna KuniewiczOdpowiedz10.02.2017
Pycha!!!
avatar
Barbara WasilewskaOdpowiedz4.02.2017
nie ma dokladnego opisu a co zrobic z dzemem porzeczkowym kiedy go dodac czy po pieczeniu czy przed
Wszystkie komentarze
Zobacz również
Schrup kotleta czyli o tajnikach idealnej panierki
Schrup kotleta czyli o tajnikach idealnej panierki
Mięso w... panierce
Mięso w... panierce
Wspaniałe pomidory
Wspaniałe pomidory
Papryka ostra z Hiszpanii – ostra zawodniczka na start!
Papryka ostra z Hiszpanii – ostra zawodniczka na start!
Pani Walewska (Pychotka)
avatar

Pani Walewska, nazywana także pychotką, to popularny wypiek o kruchym cieście przekładanym masą budyniową, warstwą dżemu i bezą. Ciasto sprawdzi się podane na każdą okazję, a dodatkowo jest łatwe w przygotowaniu. Zmieszaj mąkę oraz proszek do pieczenia i przesiej przez sito, dzięki czemu nabiorą powietrza i ciasto będzie delikatniejsze. Dżem z czarnej porzeczki możesz zastąpić tym ze śliwek, który również jest kwaśny. Jeśli chcesz, zamiast mleka użyj śmietany – sprawdzi się równie dobrze. Wymieszane składniki szybko zagnieć – w innym wypadku ciasto może wyjść zbyt twarde po upieczeniu. Następnie odłóż owinięte folią spożywczą do lodówki, aby się nieco schłodziło. Po rozwałkowaniu nie zapomnij ponakłuwać jego wierzchu, aby nie powstały wybrzuszenia. Przyrządzając krem, użyj aromatu migdałowego lub cukru waniliowego. Do bezy możesz dodać posiekane orzechy włoskie. Ciasto wyjmij z lodówki na kilkadziesiąt minut przed podaniem, łatwiej się pokroi i będzie smaczniejsze. Udekoruj całość płatkami migdałowymi. Smacznego!

Udanego gotowania!

Mamy więcej ciekawych przepisów. Zapisz się na newsletter, a będziemy codziennie wysyłać smaczne inspiracje.

Potwierdzam, że mam ukończone 16.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przesłanych danych osobowych w celach związanych z funkcjonowaniem serwisu przepisy.pl.
Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Unilever Polska Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (02-305), al. Jerozolimskie 134 informacji handlowych drogą elektroniczną dotyczących marek spożywczych Unilever.
Oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem portalu Przepisy.pl i wyrażam zgodę na jego postanowienia.

1. Administratorem Twoich danych osobowych jest Unilever Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Jerozolimskie 134, 02-305 Warszawa.

2. Dane kontaktowe Inspektora Ochrony Danych Unilever:  unilever.privacy@unilever.com

3. Twoje dane osobowe, tj. imię nazwisko, adres zamieszkania, adres e-mail, ogólne dane geolokalizacyjne o miejscowości, z której łączysz się z Internetem są przetwarzane zgodnie z powszechnie obowiązującymi przepisami prawa w celach marketingowych. Cele marketingowe, w zależności od zakresu zgód, które udzielasz, obejmować mogą działania z zakresu marketingu bezpośredniego (przekazywanie Ci treści marketingowych, w tym newsletterów i ofert, zgodnych z Twoimi preferencjami oraz zarządzanie nimi w tym zakresie, zaproszeń do akcji promocyjnych, loterii i konkursów dostępnymi dla miejscowości, w której przebywasz), analizowanie Twoich preferencji, aktywności i zainteresowań w celu dopasowania i umożliwienia otrzymywania potencjalnie interesujących Cię treści i ofert (profilowanie), zarządzanie przez Unilever Polska sp. z o.o. potencjalnymi możliwościami marketingowymi i sprzedażowymi oraz realizację związanych z tym procedur wewnętrznych, a także w celu związanym z przeprowadzeniem konkursu, promocji lub loterii, tj. w celu przyjmowania zgłoszeń uczestników, ustalenia prawa danego uczestnika do uzyskania nagrody, wydania nagrody, rozpatrzenia ewentualnych reklamacji oraz wykonania niezbędnych obowiązków prawnych ciążących na organizatorze w związku z organizacją akcji.

4. Twoje dane osobowe przetwarzane są na podstawie Twojej zgody oraz prawnie uzasadnionego interesu Unilever, tj. art. 6 ust. 1 pkt. a) i f) Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) – dalej RODO oraz przepisów powszechnie obowiązujących,

5. Podanie danych osobowych jest dobrowolne, lecz niezbędne (w zależności od zakresu udzielonych przez Ciebie zgód) do uczestniczenia w działaniach marketingowych i promocyjnych oraz otrzymywania treści marketingowych (w tym newsletterów i ofert) z Unilever Polska sp. z o.o.

6. Przysługuje Ci:
a) prawo dostępu do podanych danych osobowych,
b) prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania podanych danych osobowych,
c) prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania podanych danych osobowych,
d) prawo żądania przenoszenia podanych danych osobowych,
e) prawo do cofnięcia zgody na ich przetwarzanie w dowolnym momencie, co pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem ich przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem wg RODO,
f) oświadczenia o powyższym uczestnik może złożyć w formie pisemnej na adres:  unilever.privacy@unilever.com
g) prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego właściwego do ochrony danych osobowych, w sytuacji gdy uznasz, że Twoje dane osobowe są przetwarzane z naruszeniem przepisów,

7. Odbiorcami Twoich danych osobowych są: podmioty z grupy kapitałowej Unilever, mające prawnie uzasadniony interes w przetwarzaniu danych osobowych w ramach grupy kapitałowej dla wewnętrznych celów administracyjnych, upoważnieni pracownicy administratora i podmioty w przetwarzające dane osobowe w imieniu administratora danych osobowych, którymi mogą być dostawcy usług informatycznych, agencje marketingowe, organizatorzy akcji marketingowych i promocyjnych, loterii i konkursów oraz podmioty świadczące usługi kurierskie i pocztowe.

8. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny do realizacji działań marketingowych, jednak nie dłużej niż przez 2 lata, licząc od Twojej ostatniej aktywności jako zalogowany użytkownik w aplikacji przepisy.pl lub na stronie przepisy.pl lub otwarcia przez Ciebie newslettera przepisy.pl . Dane osobowe będą usuwane również w sytuacji, gdy osoba, które dane dotyczą zwróci się o ich usunięcie lub wycofa udzieloną zgodę lub po uzyskaniu informacji, że przechowywane dane są nieaktualne lub niedokładne. Dane uzyskane przy okazji akcji promocyjnych, konkursów i loterii mogą być przechowywane do czasu wygaśnięcia ewentualnych roszczeń, zaś dane osobowe laureatów będą przechowywane w okresie przewidzianym dla celów sprawozdawczości wymaganej przepisami prawa, w szczególności sprawozdawczości podatkowej.

9. Administrator oraz podmioty przetwarzające dane zobowiązują się zapewnić odpowiednie środki ochrony Twoich danych zgodnie z instrukcjami i politykami grupy Unilever oraz obowiązującymi przepisami prawa. W przypadku, gdy przetwarzanie obejmowało będzie przesyłanie danych poza obszar Europejskiego Obszaru Gospodarczego, będzie ono odbywało się z wykorzystaniem standardowych klauzul umownych zatwierdzonych przez Komisję Europejską, w celu zapewnienia odpowiedniego poziomu ochrony danych wymaganego przepisami prawa.

10. Jeśli chcesz wiedzieć więcej o tym jak wykorzystujemy Twoje dane osobowe zapoznaj się z naszą  Polityką Prywatności oraz  Polityką Plików Cookie.

Dziękujemy!

Jeśli zainteresował Cię ten przepis, oceń go

1288
Oceń przepis jako pierwszy
Dziękujemy
KnorrKasiaHellmann'sRama
Algida
Lipton
Cartedor
KontaktRegulaminPolityka prywatnościPolityka plików cookieMapa witryny
Właśnie ktoś wyświetla ten przepis:
Kaszotto z kurczakiem, grzybami leśnymi i zielonym groszkiem
  • 30 minut
  • Łatwe
  • 4 osoby