Składniki
ciasto:
400 gramów
1 sztuka
250 gramów
4 sztuki
1 łyżeczka
3 łyżki
1 łyżka
400 gramów
150 gramów
krem:
500 mililitrów
2 łyżki
1 łyżka
80 gramów
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj budyń do kremu: do garnka wlej 300 ml mleka, dodaj cukier i zagotuj. W kubku wymieszaj pozostałe 200 ml mleka z mąkami i wlej do gotującego się mleka. Dobrze wymieszaj. Gotuj ok. 1 minutę. Nakryj i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Krok 2
W misce umieść: mąkę, 100 g cukru, masło, 4 żółtka, śmietanę i proszek do pieczenia. Zagnieć szybko gładkie ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki.
Krok 3
Posiekaj orzechy. Z czterech białek ubij pianę. Pod koniec ubijania dodaj w trzech częściach 150 g cukru. Miksuj do uzyskania gęstej, sztywnej piany. Do piany wmieszaj posiekane orzechy włoskie.
Krok 4
Schłodzone ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia na wielkość blachy z piekarnika. Ułóż papier z ciastem na blasze. Rozsmaruj powidła śliwkowe i rozprowadź na całości pianę z orzechami, tak aby nie mieszać jej z powidłami. Wstaw do piekarnika na 40 minut. To tym czasie wyjmij ciasto pychotka z piekarnika i całkowicie wystudź.
Krok 5
Zrób krem: utrzyj kostkę masła mikserem na puch. Dodaj w czterech częściach budyń cały czas miksując (budyń i masło mają mieć tę samą temperaturę). Na koniec wmiksuj 1 żółtko. Wystudzone ciasto podzielna dwie połowy. Na jednej umieść krem. Przykryj drugą połową (bezą do góry).
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pani Walewska (Pychotka)
Oto sprawdzony przepis na ciasto Pani Walewska, który każdy miłośnik słodkości powinien mieć w swoim repertuarze. Kruche ciasto pychotka, masa budyniowa, powidła śliwkowe, beza i orzechy tworzą smakowite warstwy, którym nie można się oprzeć. Pani Walewska to deserowa ozdoba stołu. Doskonale pasuje do uroczystej oprawy kulinarnej wszelkich świąt. Jej druga nazwa to pychotka, więc chyba już nic więcej dodawać nie trzeba, mówiąc o jej niezrównanym smaku.
Dla kogo?
Jeśli do tej pory najczęściej wypiekaliście proste keksy i babeczki, przyszła pora na kolejne wyzwanie, jakim jest ciasto Pani Walewska. Pychotka to za mało powiedziane! Łatwo będzie się przekonać, że bardziej złożone receptury takie jak przepis na Panią Walewską przynoszą kucharzom jeszcze więcej satysfakcji. Przecież ileż można opierać swoje kulinarne poczynania na znanych na wylot recepturach? Sprawdźcie ciasto Pani Walewska!
Na jaką okazję?
Ciasto pychotka – sprawdzony przepis będzie waszą tajną bronią podczas organizowania ważnego przyjęcia lub bankietu. Planujecie proszony obiad z okazji świąt? Niech jego pysznym zwieńczeniem będzie równie efektowny deser. Ciasto Pani Walewska to gość honorowy podczas przyjęć i imprez.
Czy wiesz, że?
Po złożeniu wszystkich warstw, placek Pani Walewska dobrze jest odłożyć w chłodne miejsce na około 2 godziny. Kruche ciasto odrobinę zmięknie, dzięki czemu wygodniej będzie je kroić. To ważne, ponieważ trzeba dołożyć wszelkich starań, by ciasto pychotka zachowało swoją efektowną prezencję.
Dla urozmaicenia:
Powidła śliwkowe do ciasta Pani Walewska można zastąpić dżemem z czarnej porzeczki lub aronii. Grunt, by użyty produkt miał kwaskowaty smak. Zbyt duża ilość wyłącznie słodkich dodatków nie służy Pani Walewskiej. Przepis powinien być różnorodny, by z każdym kęsem placku pychotka mogła zaskakiwać i rozpieszczać kubki smakowe.