Pani Walewska (Pychotka)

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1346

1035 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

9147 osób wydrukowało

Pobierz pdf

36943 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 opakowanie

2.5 szklanki

0.5 szklanki

1 łyżeczka

4 sztuki

2 szklanki

2 łyżki

50 gramów

300 gramów

krem:

200 gramów

500 mililitrów

2 łyżki

2 łyżki

3 sztuki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ciasto. Żółtka oddziel od białek. Mąkę, proszek do pieczenia i cukier wymieszaj. Dodaj żółtka i Kasię. Całość wymieszaj mikserem. Wymieszane składniki zagnieć szybko dłonią w kulkę. Zawiń w folię i odłóż na 20 minut do zamrażarki by ciasto stężało.

Pani Walewska (Pychotka) - Krok 1

Krok 2

Schłodzone ciasto podziel na pół. Dwie identyczne foremki o wymiarach 22 x 27cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wyklej ciastem i posmaruj dżemem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w termoobiegu około 15 minut w 180st.C.

Pani Walewska (Pychotka) - Krok 2

Krok 3

W tym czasie białka ubij na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną. Na podpieczone placki wyłóż masę białkową i posyp płatkami migdałowymi. Piecz kolejne 15 minut. Zostaw do wystygnięcia w otwartym piekarniku.

Pani Walewska (Pychotka) - Krok 3

Krok 4

Przygotuj krem budyniowy. Połowę mleka zagotuj z cukrem, resztę zmiksuj z mąkami i żółtkami. Masę jajeczną wlej do gotującego mleka i gotuj ciągle mieszając aż masa zgęstnieje. W ten sposób przygotowany krem odstaw pod przykryciem do ostygnięcia.

Pani Walewska (Pychotka) - Krok 4

Krok 5

Miękką Kasię utrzyj w misce dodając po łyżce krem budyniowy.

Pani Walewska (Pychotka) - Krok 5

Krok 6

Gotowy krem wyłóż na jeden placek ciasta, rozsmaruj i przykryj drugim plackiem. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.

Pani Walewska (Pychotka) - Krok 6
11

Opinie o przepisie

  • Hanna  Kłosowska

    Hanna Kłosowska , 06.05.2019

    Super polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • andzelika pawlowsks

    andzelika pawlowsks, 04.05.2019

    Odpowiedz Odpowiedz
  • andzelika pawlowsks

    andzelika pawlowsks, 04.05.2019

    spróbuję zrobic

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Dobrowolska Dobrowolska

    Halina Dobrowolska Dobrowolska, 25.08.2018

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Ciupak

    Halina Ciupak, 19.01.2018

    Podzielę się informacją powiem tak piekłam pierwszy raz wyszło przepyszne goście były zadowoleni bardzo smakowało, dziękuję za przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Serleja

    Małgorzata Serleja, 28.12.2017

    moje ulubione

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Konrad Maz

    Konrad Maz, 01.11.2017

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioletta Kamińska

    Wioletta Kamińska, 05.03.2017

    Przecież jest napisane że posmarować ciasto dżemem i dopiero podpięcie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Zarzycka

    Elżbieta Zarzycka, 20.02.2017

    No własnie a co z dżemem?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Kuniewicz

    Anna Kuniewicz, 10.02.2017

    Pycha!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Wasilewska

    Barbara Wasilewska, 04.02.2017

    nie ma dokladnego opisu a co zrobic z dzemem porzeczkowym kiedy go dodac czy po pieczeniu czy przed

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pani Walewska (Pychotka) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pani Walewska (Pychotka) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pani Walewska (Pychotka) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pani Walewska (Pychotka) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pani Walewska (Pychotka) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pani Walewska (Pychotka) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pani Walewska (Pychotka) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Bezglutenowy miodownik
czas przygotowania
85 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pani Walewska (Pychotka)Pani Walewska (Pychotka)

Pani Walewska, nazywana także pychotką, to popularny wypiek o kruchym cieście przekładanym masą budyniową, warstwą dżemu i bezą. Ciasto sprawdzi się podane na każdą okazję, a dodatkowo jest łatwe w przygotowaniu. Zmieszaj mąkę oraz proszek do pieczenia i przesiej przez sito, dzięki czemu nabiorą powietrza i ciasto będzie delikatniejsze. Dżem z czarnej porzeczki możesz zastąpić tym ze śliwek, który również jest kwaśny. Jeśli chcesz, zamiast mleka użyj śmietany – sprawdzi się równie dobrze. Wymieszane składniki szybko zagnieć – w innym wypadku ciasto może wyjść zbyt twarde po upieczeniu. Następnie odłóż owinięte folią spożywczą do lodówki, aby się nieco schłodziło. Po rozwałkowaniu nie zapomnij ponakłuwać jego wierzchu, aby nie powstały wybrzuszenia. Przyrządzając krem, użyj aromatu migdałowego lub cukru waniliowego. Do bezy możesz dodać posiekane orzechy włoskie. Ciasto wyjmij z lodówki na kilkadziesiąt minut przed podaniem, łatwiej się pokroi i będzie smaczniejsze. Udekoruj całość płatkami migdałowymi. Smacznego!