Ciasto Pani Walewska (Pychotka): przepis na placek | Przepisy.pl pixel

Pani Walewska (Pychotka)

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1401

1553 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
180 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

10367 osób wydrukowało

Pobierz pdf

40686 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

400 gramów

1 sztuka

250 gramów

4 sztuki

1 łyżeczka

3 łyżki

1 łyżka

400 gramów

150 gramów

krem:

500 mililitrów

2 łyżki

1 łyżka

80 gramów

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotować budyń do kremu: do garnka wlać 300 ml mleka, dodać cukier i zagotować. W kubku wymieszać pozostałe 200 ml mleka z mąkami i wlać do gotującego się mleka. Dobrze wymieszać. Gotować ok. 1 minutę. Nakryć i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Pani Walewska (Pychotka) - Krok 1

Krok 2

W misce umieścić: mąkę, 100 g cukru, masło, 4 żółtka, śmietanę i proszek do pieczenia. Zagnieść szybko gładkie ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki.

Pani Walewska (Pychotka) - Krok 2

Krok 3

Posiekać orzechy. Z czterech białek ubić pianę. Pod koniec ubijania dodać w trzech częściach 150 g cukru. Miksować do uzyskania gęstej, sztywnej piany. Do piany wmieszać posiekane orzechy włoskie.

Pani Walewska (Pychotka) - Krok 3

Krok 4

Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na wielkość blachy z piekarnika. Ułożyć papier z ciastem na blasze. Rozsmarować powidła śliwkowe i rozprowadzić na całości pianę z orzechami tak aby nie mieszać jej z powidłami. Wstawić do piekarnika na 40 minut. Wyjąć i całkowicie wystudzić.

Pani Walewska (Pychotka) - Krok 4

Krok 5

Zrobić krem: utrzeć kostkę masła mikserem na puch. Dodać w czterech częściach budyń cały czas miksując (budyń i masło mają mieć tę samą temperaturę). Na koniec wmiksować 1 żółtko. Wystudzone ciasto podzielić na dwie połowy. Na jednej umieścić krem. Przykryć drugą połową (bezą do góry).

Pani Walewska (Pychotka) - Krok 5
12

Opinie o przepisie

  • Piotr

    Piotr , 01.12.2022

    Moje ulubione ciasto bożonarodzeniowe, mogę śmiało stwierdzić, że to mój smak świąt. Płonący kominek, zapach choinki i smak Pychotki to kombinacja, która porusza moje najczulsze wewnętrzne struny... nie tylko smakowe. Modyfikacja: dodać do orzechów malutką garstkę (1/10) drobno posiekanych pistacji.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Ryszewska

    Joanna Ryszewska , 01.12.2022

    Pyszne ciasto. Na każde Święta Bożego Narodzenia gości na naszym rodzinnym stole. Polecam, bardzo łatwy przepis a jak efektownie wygląda.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna

    Katarzyna , 18.12.2021

    Tak. Moja rodzina uwielbia ciasto Pani Walewska. Urozmaicam ją i zamiast powidel sliwkowych wykładał dżem porzeczkowy. Jest jeszcze lepszy słodko - kwaśny.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Magdalena

    Magdalena , 17.12.2021

    Tak.Ciasto które uwielbia moja córka pieczemy bardzo często lecz nie stety z powodu alergii na orzechy zamiast nich dajemy migdały i się wszyscy nim zajadamy pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • sylwia414@op.pl

    sylwia414@op.pl , 15.12.2021

    Tak.Ciasto uwielbiane przez moich najbliższych.Z tego przepisu zawsze wychodzi idealnie♥️

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sabina

    Sabina , 15.12.2021

    TAK! U mnie zdecydowanie zamiast orzechów są migdały które lądują bezpośrednio na ubitej pianie a nie do środka. Ciasto mojego dzieciństwa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Łukaszewicz

    Karolina Łukaszewicz , 08.12.2021

    Tak. Do Pani Walewskiej i drugiej nazwy pychotka, do budyniu dodaje ubitą śmietankę 36% miksuje razem i tak powstaje pyszny krem, niebo w gębie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka

    Agnieszka , 03.12.2021

    Uwielbiam to ciasto mega obłedny smak za każdym razem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka

    Agnieszka , 03.12.2021

    Uwielbiam to ciasto jest mega obłędne w smaku..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Płachta

    Agnieszka Płachta , 02.12.2021

    Oj, przypomniało mi się moje dzieciństwo. To były inne czasy, wtedy nie było w domu batoników ani czekolady, ale w niedzielę zawsze było domowe ciasto. Panią Walewską moja Mama piekła na specjalne okazje, czekaliśmy na ten moment. Niebawem Święta, dziękuję za ten przepis, upiekę moim córkom, jestem ciekawa czy pokochają go tak ja kiedy byłam w ich wieku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Zagata

    Krzysztof Zagata , 08.12.2020

    TAK. Smak dzieciństwa wyłania się z przepisu. Razem z dziewczyną spróbowaliśmy go zrobić i udało się idealnie! Na pewno spróbujemy jeszcze raz na święta!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pani Walewska (Pychotka) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pani Walewska (Pychotka) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pani Walewska (Pychotka) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pani Walewska (Pychotka) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pani Walewska (Pychotka) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pani Walewska (Pychotka) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pani Walewska (Pychotka) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pani Walewska (Pychotka) - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pani Walewska (Pychotka)Pani Walewska (Pychotka)

Oto sprawdzony przepis na ciasto Pani Walewska, który każdy miłośnik słodkości powinien mieć w swoim repertuarze. Kruche ciasto, masa budyniowa, powidła śliwkowe, beza i orzechy tworzą smakowite warstwy, którym nie można się oprzeć. Pani Walewska to deserowa ozdoba stołu. Doskonale pasuje do uroczystej oprawy kulinarnej wszelkich świąt. Jej druga nazwa to pychotka, więc chyba już nic więcej dodawać nie trzeba, mówiąc o jej niezrównanym smaku.

Dla kogo?

Jeśli do tej pory najczęściej wypiekaliście proste keksy i babeczki, przyszła pora na kolejne wyzwanie, jakim jest ciasto Pani Walewska. Pychotka to za mało powiedziane! Łatwo będzie się przekonać, że bardziej złożone receptury takie jak przepis na Panią Walewską przynoszą kucharzom jeszcze więcej satysfakcji. Przecież ileż można opierać swoje kulinarne poczynania na znanych na wylot recepturach?

Na jaką okazję?

Ciasto pychotka – sprawdzony przepis będzie waszą tajną bronią podczas organizowania ważnego przyjęcia lub bankietu. Planujecie proszony obiad z okazji świąt? Niech jego pysznym zwieńczeniem będzie równie efektowny deser. Ciasto Pani Walewska to gość honorowy podczas przyjęć i imprez.

Czy wiesz, że?

Po złożeniu wszystkich warstw, placek Pani Walewska dobrze jest odłożyć w chłodne miejsce na około 2 godziny. Kruche ciasto odrobinę zmięknie, dzięki czemu wygodniej będzie je kroić. To ważne, ponieważ trzeba dołożyć wszelkich starań, by ciasto pychotka zachowało swoją efektowną prezencję.

Dla urozmaicenia:

Powidła śliwkowe do ciasta Pani Walewska można zastąpić dżemem z czarnej porzeczki lub aronii. Grunt, by użyty produkt miał kwaskowaty smak. Zbyt duża ilość wyłącznie słodkich dodatków nie służy Pani Walewskiej. Przepis powinien być różnorodny, by z każdym kęsem placku pychotka zaskakiwać i rozpieszczać kubki smakowe.