Pani Walewska (Pychotka)
NOWY PRZEPIS
średnie
37527 osób zapisało
Składniki
ciasto:
400 gramów
1 sztuka
250 gramów
4 sztuki
1 łyżeczka
3 łyżki
1 łyżka
400 gramów
150 gramów
krem:
500 mililitrów
2 łyżki
1 łyżka
80 gramów
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotować budyń do kremu: do garnka wlać 300 ml mleka, dodać cukier i zagotować. W kubku wymieszać pozostałe 200 ml mleka z mąkami i wlać do gotującego się mleka. Dobrze wymieszać. Gotować ok. 1 minutę. Nakryć i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Krok 2
W misce umieścić: mąkę, 100 g cukru, masło, 4 żółtka, śmietanę i proszek do pieczenia. Zagnieść szybko gładkie ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki.
Krok 3
Posiekać orzechy. Z czterech białek ubić pianę. Pod koniec ubijania dodać w trzech częściach 150 g cukru. Miksować do uzyskania gęstej, sztywnej piany. Do piany wmieszać posiekane orzechy włoskie.
Krok 4
Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na wielkość blachy z piekarnika. Ułożyć papier z ciastem na blasze. Rozsmarować powidła śliwkowe i rozprowadzić na całości pianę z orzechami tak aby nie mieszać jej z powidłami. Wstawić do piekarnika na 40 minut. Wyjąć i całkowicie wystudzić.
Krok 5
Zrobić krem: utrzeć kostkę masła mikserem na puch. Dodać w czterech częściach budyń cały czas miksując (budyń i masło mają mieć tę samą temperaturę). Na koniec wmiksować 1 żółtko. Wystudzone ciasto podzielić na dwie połowy. Na jednej umieścić krem. Przykryć drugą połową (bezą do góry).
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
trudne
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pani Walewska (Pychotka)
Oto sprawdzony przepis na ciasto Pani Walewska, który każdy miłośnik słodkości powinien mieć w swoim repertuarze. Kruche ciasto, masa budyniowa, powidła śliwkowe, beza i orzechy tworzą smakowite warstwy, którym nie można się oprzeć. Pani Walewska to deserowa ozdoba stołu.
Dla kogo?
Jeśli do tej pory najczęściej wypiekaliście proste keksy i babeczki, przyszła pora na kolejne wyzwanie. Łatwo będzie się przekonać, że bardziej złożone receptury takie jak przepis na Panią Walewską przynoszą kucharzom jeszcze więcej satysfakcji.
Na jaką okazję?
Planujecie proszony obiad z okazji świąt? Niech jego pysznym zwieńczeniem będzie równie efektowny deser. Ciasto Pani Walewska to gość honorowy podczas wszelkich przyjęć i imprez.
Czy wiesz, że?
Po złożeniu wszystkich warstw, placek Pani Walewska dobrze jest odłożyć w chłodne miejsce na około 2 godziny. Kruche ciasto odrobinę zmięknie, dzięki czemu wygodniej będzie je kroić.
Dla urozmaicenia:
Powidła śliwkowe do ciasta Pani Walewska można zastąpić dżemem z czarnej porzeczki lub aronii. Grunt, by użyty produkt miał kwaskowaty smak.