Ciasto Pani Walewska (Pychotka): przepis na placek | Przepisy.pl pixel

Pani Walewska (Pychotka)

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1365

1212 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
180 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

9484 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

37527 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

400 gramów

1 sztuka

250 gramów

4 sztuki

1 łyżeczka

3 łyżki

1 łyżka

400 gramów

150 gramów

krem:

500 mililitrów

2 łyżki

1 łyżka

80 gramów

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotować budyń do kremu: do garnka wlać 300 ml mleka, dodać cukier i zagotować. W kubku wymieszać pozostałe 200 ml mleka z mąkami i wlać do gotującego się mleka. Dobrze wymieszać. Gotować ok. 1 minutę. Nakryć i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Pani Walewska (Pychotka) - Krok 1

Krok 2

W misce umieścić: mąkę, 100 g cukru, masło, 4 żółtka, śmietanę i proszek do pieczenia. Zagnieść szybko gładkie ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki.

Pani Walewska (Pychotka) - Krok 2

Krok 3

Posiekać orzechy. Z czterech białek ubić pianę. Pod koniec ubijania dodać w trzech częściach 150 g cukru. Miksować do uzyskania gęstej, sztywnej piany. Do piany wmieszać posiekane orzechy włoskie.

Pani Walewska (Pychotka) - Krok 3

Krok 4

Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na wielkość blachy z piekarnika. Ułożyć papier z ciastem na blasze. Rozsmarować powidła śliwkowe i rozprowadzić na całości pianę z orzechami tak aby nie mieszać jej z powidłami. Wstawić do piekarnika na 40 minut. Wyjąć i całkowicie wystudzić.

Pani Walewska (Pychotka) - Krok 4

Krok 5

Zrobić krem: utrzeć kostkę masła mikserem na puch. Dodać w czterech częściach budyń cały czas miksując (budyń i masło mają mieć tę samą temperaturę). Na koniec wmiksować 1 żółtko. Wystudzone ciasto podzielić na dwie połowy. Na jednej umieścić krem. Przykryć drugą połową (bezą do góry).

Pani Walewska (Pychotka) - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Krzysztof Zagata

    Krzysztof Zagata , 08.12.2020

    TAK. Smak dzieciństwa wyłania się z przepisu. Razem z dziewczyną spróbowaliśmy go zrobić i udało się idealnie! Na pewno spróbujemy jeszcze raz na święta!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pani Walewska (Pychotka) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pani Walewska (Pychotka) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pani Walewska (Pychotka) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pani Walewska (Pychotka) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pani Walewska (Pychotka) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pani Walewska (Pychotka) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pani Walewska (Pychotka) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pani Walewska (Pychotka) - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ciasto Cappuccino
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

trudne

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pani Walewska (Pychotka)Pani Walewska (Pychotka)

Oto sprawdzony przepis na ciasto Pani Walewska, który każdy miłośnik słodkości powinien mieć w swoim repertuarze. Kruche ciasto, masa budyniowa, powidła śliwkowe, beza i orzechy tworzą smakowite warstwy, którym nie można się oprzeć. Pani Walewska to deserowa ozdoba stołu.

Dla kogo?

Jeśli do tej pory najczęściej wypiekaliście proste keksy i babeczki, przyszła pora na kolejne wyzwanie. Łatwo będzie się przekonać, że bardziej złożone receptury takie jak przepis na Panią Walewską przynoszą kucharzom jeszcze więcej satysfakcji.

Na jaką okazję?

Planujecie proszony obiad z okazji świąt? Niech jego pysznym zwieńczeniem będzie równie efektowny deser. Ciasto Pani Walewska to gość honorowy podczas wszelkich przyjęć i imprez.

Czy wiesz, że?

Po złożeniu wszystkich warstw, placek Pani Walewska dobrze jest odłożyć w chłodne miejsce na około 2 godziny. Kruche ciasto odrobinę zmięknie, dzięki czemu wygodniej będzie je kroić.

Dla urozmaicenia:

Powidła śliwkowe do ciasta Pani Walewska można zastąpić dżemem z czarnej porzeczki lub aronii. Grunt, by użyty produkt miał kwaskowaty smak.