Pani Walewska (Pychotka)
NOWY PRZEPIS
średnie
40686 osób zapisało

Składniki
ciasto:
400 gramów
1 sztuka
250 gramów
4 sztuki
1 łyżeczka
3 łyżki
1 łyżka
400 gramów
150 gramów
krem:
500 mililitrów
2 łyżki
1 łyżka
80 gramów
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotować budyń do kremu: do garnka wlać 300 ml mleka, dodać cukier i zagotować. W kubku wymieszać pozostałe 200 ml mleka z mąkami i wlać do gotującego się mleka. Dobrze wymieszać. Gotować ok. 1 minutę. Nakryć i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Krok 2
W misce umieścić: mąkę, 100 g cukru, masło, 4 żółtka, śmietanę i proszek do pieczenia. Zagnieść szybko gładkie ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki.

Krok 3
Posiekać orzechy. Z czterech białek ubić pianę. Pod koniec ubijania dodać w trzech częściach 150 g cukru. Miksować do uzyskania gęstej, sztywnej piany. Do piany wmieszać posiekane orzechy włoskie.

Krok 4
Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na wielkość blachy z piekarnika. Ułożyć papier z ciastem na blasze. Rozsmarować powidła śliwkowe i rozprowadzić na całości pianę z orzechami tak aby nie mieszać jej z powidłami. Wstawić do piekarnika na 40 minut. Wyjąć i całkowicie wystudzić.

Krok 5
Zrobić krem: utrzeć kostkę masła mikserem na puch. Dodać w czterech częściach budyń cały czas miksując (budyń i masło mają mieć tę samą temperaturę). Na koniec wmiksować 1 żółtko. Wystudzone ciasto podzielić na dwie połowy. Na jednej umieścić krem. Przykryć drugą połową (bezą do góry).

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Podobne przepisy
Pani Walewska (Pychotka)
Oto sprawdzony przepis na ciasto Pani Walewska, który każdy miłośnik słodkości powinien mieć w swoim repertuarze. Kruche ciasto, masa budyniowa, powidła śliwkowe, beza i orzechy tworzą smakowite warstwy, którym nie można się oprzeć. Pani Walewska to deserowa ozdoba stołu. Doskonale pasuje do uroczystej oprawy kulinarnej wszelkich świąt. Jej druga nazwa to pychotka, więc chyba już nic więcej dodawać nie trzeba, mówiąc o jej niezrównanym smaku.
Dla kogo?
Jeśli do tej pory najczęściej wypiekaliście proste keksy i babeczki, przyszła pora na kolejne wyzwanie, jakim jest ciasto Pani Walewska. Pychotka to za mało powiedziane! Łatwo będzie się przekonać, że bardziej złożone receptury takie jak przepis na Panią Walewską przynoszą kucharzom jeszcze więcej satysfakcji. Przecież ileż można opierać swoje kulinarne poczynania na znanych na wylot recepturach?
Na jaką okazję?
Ciasto pychotka – sprawdzony przepis będzie waszą tajną bronią podczas organizowania ważnego przyjęcia lub bankietu. Planujecie proszony obiad z okazji świąt? Niech jego pysznym zwieńczeniem będzie równie efektowny deser. Ciasto Pani Walewska to gość honorowy podczas przyjęć i imprez.
Czy wiesz, że?
Po złożeniu wszystkich warstw, placek Pani Walewska dobrze jest odłożyć w chłodne miejsce na około 2 godziny. Kruche ciasto odrobinę zmięknie, dzięki czemu wygodniej będzie je kroić. To ważne, ponieważ trzeba dołożyć wszelkich starań, by ciasto pychotka zachowało swoją efektowną prezencję.
Dla urozmaicenia:
Powidła śliwkowe do ciasta Pani Walewska można zastąpić dżemem z czarnej porzeczki lub aronii. Grunt, by użyty produkt miał kwaskowaty smak. Zbyt duża ilość wyłącznie słodkich dodatków nie służy Pani Walewskiej. Przepis powinien być różnorodny, by z każdym kęsem placku pychotka zaskakiwać i rozpieszczać kubki smakowe.