Ciasto Pani Walewska (Pychotka): przepis na placek | Przepisy.pl pixel

Pani Walewska (Pychotka)

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1410

1602 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
180 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

10677 osób wydrukowało

Pobierz pdf

41378 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

400 gramów

1 sztuka

250 gramów

4 sztuki

1 łyżeczka

3 łyżki

1 łyżka

400 gramów

150 gramów

krem:

500 mililitrów

2 łyżki

1 łyżka

80 gramów

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj budyń do kremu: do garnka wlej 300 ml mleka, dodaj cukier i zagotuj. W kubku wymieszaj pozostałe 200 ml mleka z mąkami i wlej do gotującego się mleka. Dobrze wymieszaj. Gotuj ok. 1 minutę. Nakryj i odstaw do całkowitego wystudzenia.

Pani Walewska (Pychotka) - Krok 1

Krok 2

W misce umieść: mąkę, 100 g cukru, masło, 4 żółtka, śmietanę i proszek do pieczenia. Zagnieć szybko gładkie ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki.

Pani Walewska (Pychotka) - Krok 2

Krok 3

Posiekaj orzechy. Z czterech białek ubij pianę. Pod koniec ubijania dodaj w trzech częściach 150 g cukru. Miksuj do uzyskania gęstej, sztywnej piany. Do piany wmieszaj posiekane orzechy włoskie.

Pani Walewska (Pychotka) - Krok 3

Krok 4

Schłodzone ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia na wielkość blachy z piekarnika. Ułóż papier z ciastem na blasze. Rozsmaruj powidła śliwkowe i rozprowadź na całości pianę z orzechami, tak aby nie mieszać jej z powidłami. Wstaw do piekarnika na 40 minut. To tym czasie wyjmij ciasto pychotka z piekarnika i całkowicie wystudź.

Pani Walewska (Pychotka) - Krok 4

Krok 5

Zrób krem: utrzyj kostkę masła mikserem na puch. Dodaj w czterech częściach budyń cały czas miksując (budyń i masło mają mieć tę samą temperaturę). Na koniec wmiksuj 1 żółtko. Wystudzone ciasto podzielna dwie połowy. Na jednej umieść krem. Przykryj drugą połową (bezą do góry).

Pani Walewska (Pychotka) - Krok 5
13

Opinie o przepisie

  • Janina

    Janina , 21.04.2023

    Robię na wszystkie uroczystości rodzinne. Goście zawsze proszą o przepis. To ciasto jest naprawdę smaczne i wspaniale się prezentuje.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr

    Piotr , 01.12.2022

    Moje ulubione ciasto bożonarodzeniowe, mogę śmiało stwierdzić, że to mój smak świąt. Płonący kominek, zapach choinki i smak Pychotki to kombinacja, która porusza moje najczulsze wewnętrzne struny... nie tylko smakowe. Modyfikacja: dodać do orzechów malutką garstkę (1/10) drobno posiekanych pistacji.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Ryszewska

    Joanna Ryszewska , 01.12.2022

    Pyszne ciasto. Na każde Święta Bożego Narodzenia gości na naszym rodzinnym stole. Polecam, bardzo łatwy przepis a jak efektownie wygląda.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna

    Katarzyna , 18.12.2021

    Tak. Moja rodzina uwielbia ciasto Pani Walewska. Urozmaicam ją i zamiast powidel sliwkowych wykładał dżem porzeczkowy. Jest jeszcze lepszy słodko - kwaśny.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Magdalena

    Magdalena , 17.12.2021

    Tak.Ciasto które uwielbia moja córka pieczemy bardzo często lecz nie stety z powodu alergii na orzechy zamiast nich dajemy migdały i się wszyscy nim zajadamy pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • sylwia414@op.pl

    sylwia414@op.pl , 15.12.2021

    Tak.Ciasto uwielbiane przez moich najbliższych.Z tego przepisu zawsze wychodzi idealnie♥️

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sabina

    Sabina , 15.12.2021

    TAK! U mnie zdecydowanie zamiast orzechów są migdały które lądują bezpośrednio na ubitej pianie a nie do środka. Ciasto mojego dzieciństwa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Łukaszewicz

    Karolina Łukaszewicz , 08.12.2021

    Tak. Do Pani Walewskiej i drugiej nazwy pychotka, do budyniu dodaje ubitą śmietankę 36% miksuje razem i tak powstaje pyszny krem, niebo w gębie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka

    Agnieszka , 03.12.2021

    Uwielbiam to ciasto mega obłedny smak za każdym razem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka

    Agnieszka , 03.12.2021

    Uwielbiam to ciasto jest mega obłędne w smaku..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Płachta

    Agnieszka Płachta , 02.12.2021

    Oj, przypomniało mi się moje dzieciństwo. To były inne czasy, wtedy nie było w domu batoników ani czekolady, ale w niedzielę zawsze było domowe ciasto. Panią Walewską moja Mama piekła na specjalne okazje, czekaliśmy na ten moment. Niebawem Święta, dziękuję za ten przepis, upiekę moim córkom, jestem ciekawa czy pokochają go tak ja kiedy byłam w ich wieku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Zagata

    Krzysztof Zagata , 08.12.2020

    TAK. Smak dzieciństwa wyłania się z przepisu. Razem z dziewczyną spróbowaliśmy go zrobić i udało się idealnie! Na pewno spróbujemy jeszcze raz na święta!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pani Walewska (Pychotka) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pani Walewska (Pychotka) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pani Walewska (Pychotka) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pani Walewska (Pychotka) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pani Walewska (Pychotka) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pani Walewska (Pychotka) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pani Walewska (Pychotka) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pani Walewska (Pychotka) - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pani Walewska (Pychotka)Pani Walewska (Pychotka)

Oto sprawdzony przepis na ciasto Pani Walewska, który każdy miłośnik słodkości powinien mieć w swoim repertuarze. Kruche ciasto pychotka, masa budyniowa, powidła śliwkowe, beza i orzechy tworzą smakowite warstwy, którym nie można się oprzeć. Pani Walewska to deserowa ozdoba stołu. Doskonale pasuje do uroczystej oprawy kulinarnej wszelkich świąt. Jej druga nazwa to pychotka, więc chyba już nic więcej dodawać nie trzeba, mówiąc o jej niezrównanym smaku.

Dla kogo?

Jeśli do tej pory najczęściej wypiekaliście proste keksy i babeczki, przyszła pora na kolejne wyzwanie, jakim jest ciasto Pani Walewska. Pychotka to za mało powiedziane! Łatwo będzie się przekonać, że bardziej złożone receptury takie jak przepis na Panią Walewską przynoszą kucharzom jeszcze więcej satysfakcji. Przecież ileż można opierać swoje kulinarne poczynania na znanych na wylot recepturach? Sprawdźcie ciasto Pani Walewska!

Na jaką okazję?

Ciasto pychotka – sprawdzony przepis będzie waszą tajną bronią podczas organizowania ważnego przyjęcia lub bankietu. Planujecie proszony obiad z okazji świąt? Niech jego pysznym zwieńczeniem będzie równie efektowny deser. Ciasto Pani Walewska to gość honorowy podczas przyjęć i imprez.

Czy wiesz, że?

Po złożeniu wszystkich warstw, placek Pani Walewska dobrze jest odłożyć w chłodne miejsce na około 2 godziny. Kruche ciasto odrobinę zmięknie, dzięki czemu wygodniej będzie je kroić. To ważne, ponieważ trzeba dołożyć wszelkich starań, by ciasto pychotka zachowało swoją efektowną prezencję.

Dla urozmaicenia:

Powidła śliwkowe do ciasta Pani Walewska można zastąpić dżemem z czarnej porzeczki lub aronii. Grunt, by użyty produkt miał kwaskowaty smak. Zbyt duża ilość wyłącznie słodkich dodatków nie służy Pani Walewskiej. Przepis powinien być różnorodny, by z każdym kęsem placku pychotka mogła zaskakiwać i rozpieszczać kubki smakowe.