Ciasto metrowiec

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

984

809 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

9502 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

21856 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

450 gramów

400 gramów

8 sztuk

250 mililitrów

12 gramów

2 łyżeczki

45 gramów

1 litr

200 gramów

80 gramów

80 gramów

1 łyżka

polewa:

200 gramów

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oddziel białka od żółtek. Z mąki odsyp trzy czubate łyżki. Kasię roztop w rondelku i wymieszaj z wodą. Żółtka zmiksuj z cukrem i cukrem wanilinowym na puch. Cały czas miksując, dodaj roztopioną Kasię z wodą i pozostałą mąkę.

Ciasto metrowiec - Krok 1

Krok 2

Otrzymane ciasto podziel na dwie części. Do jednej dodaj odłożoną mąkę, do drugiej kakao. Wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, podziel na pół i dodaj do każdej porcji ciasta, delikatnie mieszając.

Ciasto metrowiec - Krok 2

Krok 3

Ciasta przełóż do dwóch wyłożonych papierem do pieczenia foremek keksowych o wymiarach 12 x 28 cm. Wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i piecz około 50 minut. Wystudź.

Ciasto metrowiec - Krok 3

Krok 4

Dwie szklanki mleka zagotuj z cukrem. Do pozostałego mleka wsyp mąkę i dokładnie roztrzep rózgą. Otrzymaną masę wlej do gotującego mleka i gotuj, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Zdejmij z ognia. Na powierzchni otrzymanej masy budyniowej połóż folię spożywczą (aby nie powstał kożuch) i odstaw do całkowitego wystygnięcia.

Ciasto metrowiec - Krok 4

Krok 5

Miękką Kasię Ekstra ubij mikserem na puch, dodając partiami wystudzoną masę budyniową i alkohol.

Ciasto metrowiec - Krok 5

Krok 6

Wystudzone ciasto pokrój na centymetrowe porcje. Każdą porcję posmaruj przygotowanym kremem i układaj na przemian raz jasne, raz ciemne ciasto. Lekko dociśnij.

Ciasto metrowiec - Krok 6

Krok 7

W rondelku podgrzej śmietankę razem z Kasią. Następnie zdejmij z ognia, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż otrzymana masa będzie gładka i lśniąca.

Ciasto metrowiec - Krok 7

Krok 8

Ciasto polej przygotowaną polewą i odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin. Schłodzone ciasto krój po skosie, tak by każdy kawałek obejmował przynajmniej trzy plastry.

Ciasto metrowiec - Krok 8
8

Opinie o przepisie

  • Barbara Rybacka

    Barbara Rybacka

    ja też zastępuje olejem zamiast margaryny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Miko Mano

    Miko Mano

    W przepisie autor zapomniał o dodaniu proszku do pieczenia do mąki, jak się ktoś zawiesi na chwilę to mu ciasto nie wyrośnie podczas pieczenia pozatym

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jola Samek

    Jola Samek

    Moniko,ale podaj proporcje oleju i wody zamiast Kasi.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Czaban

    Danuta Czaban

    Metrowiec piekę juz około 36 lat temu u mnie trochę inny przepis.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • dori klim

    dori klim

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Jeziorna

    Monika Jeziorna

    Od lat robię metrowiec, ale z lżejszego przepisu gdzie margaryna, która jest utwardzonym tłuszczem trans zastępuje olejem rzepakowym i wodą. Biszkopt dzięki temu jest lżejszy i bardziej puszysty.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Wojciech

    Bożena Wojciech

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Wojciech

    Bożena Wojciech

    Super ciasto robie go juz po raz kolejny.

    Odpowiedz Odpowiedz
1 osoba ogląda przepis:
Placek jogurtowy
czas przygotowania
70 min.
stopień trudności

łatwe

Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto metrowiecCiasto metrowiec

Ciasto metrowiec jest efektownym ciastem, które doskonale sprawdzi się podczas przyjęcia, np. przy grillu. Swoją nazwę zawdzięcza długości – łączy w sobie bowiem aż dwie porcje wypieków. Składa się z trzech układanych naprzemiennie warstw: jasnego i ciemnego puszystego ciasta oraz masy budyniowej. Całość łączy pyszna polewa czekoladowa. Na początek przygotuj ciasto i podziel je na dwie części, do jednej z nich dodając mąkę, a do drugiej kakao. Wymieszaj i dołącz do każdej porcji ubite na sztywną pianę białka. Tak przygotowane ciasta upiecz w osobnych keksówkach, a kiedy wystygną, pokrój na podobnej wielkości porcje. Układaj je naprzemiennie: raz jasną, raz ciemną, łącząc je przygotowaną wcześniej budyniową masą. Na koniec polej całość czekoladą – opcjonalnie możesz dodatkowo posypać wierzch mielonymi migdałami lub wiórkami kokosowymi. Kiedy ciasto zastygnie, pokrój je po skosie, aby wyraźnie wyeksponować jego warstwy. Ciasto metrowiec świetnie sprawdzi się na wiele okazji – nie tylko na grill. Spróbuj i przekonaj się, jak apetycznie wygląda.