Składniki
ciasto:
2 sztuki
140 gramów
120 gramów
70 gramów
2 łyżeczki
2 łyżeczki
60 mililitrów
1 łyżka
polewa czekoladowa:
150 gramów
75 gramów
75 mililitrów
krem waniliowy:
60 mililitrów
200 mililitrów
2 sztuki
50 gramów
30 gramów
30 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zacznij od przygotowania kremu. W garnku zagotuj śmietanę z mlekiem i miąższem wanilii. W misce utrzyj żółtka z cukrem i mąką aż masa będzie jasna. Zalej żółtka gorącym płynem mlecznym mieszając energicznie. Przelej wszystko z powrotem do garnka i podgrzewaj jeszcze kilka minut nieustannie mieszają. Gotowy krem zdejmij z ognia, dodaj masło i wymieszaj rózgą. Odstaw do ostygnięcia.
Krok 2
Przygotuj ciasto. Oddziel żółtka od białek. Żółtka ubij z połową cukru, na białą puszystą masę . Białka ubij na pianę z resztą cukru. Do ubitych żółtek dodaj wodę, mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz olej. Delikatnie połącz miękką łyżką.
Krok 3
Podziel ciasto na pół i do jednej części dodaj kakao. Dwie małe foremki keksowe o wymiarach ok 6cm na 15cm wysmaruj masłem. Przelej każdy kolor ciasta do przygotowanej foremki. Piecz w temperaturze 170C przez 20 minut.
Krok 4
W między czasie przygotuj polewę czekoladową. Zagrzej mleko z masłem aż się rozpuści, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż wszystko się połączy. Trzymaj w ciepłym miejscu.
Krok 5
Upieczone i ostudzone ciasto pokrój na kromki o grubości ok 2 cm. Każdą kromkę posmaruj kremem i układaj na przemian kolorami. Gotowe ciasto polej polewą czekoladową.
Dobra rada:
Na polewę czekoladową możesz dać prażone orzechy, kawałki czekolady, płatki migdałów lub kandyzowane owoce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej
Ciasto metrowiec
Metrowiec, czyli dwukolorowe ciasto, które dodatkowo przekładane jest apetycznym kremem. Dotychczas pomijaliście je w swoich kulinarnych doświadczeniach, obawiając się, że jest zbyt skomplikowane? Niepotrzebnie! Z naszym przepisem przekonacie się, że z metrowcem poradzą sobie nawet mniej wprawieni cukiernicy.
Dla kogo?
Uważacie, że słodkości nigdy za wiele? Dzięki metrowcowi przyjemność jedzenia może trwać naprawdę długo.
Na jaką okazję?
Jeśli spodziewacie się dużej liczby gości w porze deseru, metrowiec jest wyborem idealnym. Dokładki? Żaden problem! Planując przyjęcie, nie musicie już pracować nad dwoma ciastami i zastanawiać się, czy dla wszystkich wystarczy.
Czy wiesz, że?
Wypiek należy kroić po skosie na kawałki o grubości około 1,5 centymetra – każda porcja będzie zawierać oba rodzaje ciasta oraz krem.
Dla urozmaicenia:
Cisto metrowiec wyśmienicie smakuje również z masą budyniową.