
Składniki
ciasto:
2 sztuki
140 gramów
120 gramów
70 gramów
2 łyżeczki
2 łyżeczki
60 mililitrów
1 łyżka
polewa czekoladowa:
150 gramów
75 gramów
75 mililitrów
krem waniliowy:
60 mililitrów
200 mililitrów
2 sztuki
50 gramów
30 gramów
30 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zacznij od przygotowania kremu. W garnku zagotuj śmietanę z mlekiem i miąższem wanilii. W misce utrzyj żółtka z cukrem i mąką aż masa będzie jasna. Zalej żółtka gorącym płynem mlecznym mieszając energicznie. Przelej wszystko z powrotem do garnka i podgrzewaj jeszcze kilka minut nieustannie mieszają. Gotowy krem zdejmij z ognia, dodaj masło i wymieszaj rózgą. Odstaw do ostygnięcia.

Krok 2
Przygotuj ciasto. Oddziel żółtka od białek. Żółtka ubij z połową cukru, na białą puszystą masę . Białka ubij na pianę z resztą cukru. Do ubitych żółtek dodaj wodę, mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz olej. Delikatnie połącz miękką łyżką.

Krok 3
Podziel ciasto na pół i do jednej części dodaj kakao. Dwie małe foremki keksowe o wymiarach ok 6cm na 15cm wysmaruj masłem. Przelej każdy kolor ciasta do przygotowanej foremki. Piecz w temperaturze 170C przez 20 minut.

Krok 4
W między czasie przygotuj polewę czekoladową. Zagrzej mleko z masłem aż się rozpuści, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż wszystko się połączy. Trzymaj w ciepłym miejscu.

Krok 5
Upieczone i ostudzone ciasto pokrój na kromki o grubości ok 2 cm. Każdą kromkę posmaruj kremem i układaj na przemian kolorami. Gotowe ciasto polej polewą czekoladową.


Dobra rada:
Na polewę czekoladową możesz dać prażone orzechy, kawałki czekolady, płatki migdałów lub kandyzowane owoce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto metrowiec
Metrowiec, czyli dwukolorowe ciasto, które dodatkowo przekładane jest apetycznym kremem. Dotychczas pomijaliście je w swoich kulinarnych doświadczeniach, obawiając się, że jest zbyt skomplikowane? Niepotrzebnie! Z naszym przepisem na ciasto metrowiec przekonacie się, że z tym deserem poradzą sobie nawet mniej wprawieni cukiernicy.
Dla kogo?
Uważacie, że słodkości nigdy za wiele? Dzięki przepisowi na metrowca przyjemność jedzenia może trwać naprawdę długo. Co prawda stopień trudności określiliśmy jako średni, ale wysiłek zostanie nagrodzony. Ciasto metrowiec nie tylko wygląda spektakularnie, ale przede wszystkim wybornie smakuje.
Na jaką okazję?
Jeśli spodziewacie się dużej liczby gości w porze deseru, metrowiec jest wyborem idealnym. Dokładki? Żaden problem! Planując przyjęcie, nie musicie już pracować nad dwoma ciastami i zastanawiać się, czy dla wszystkich wystarczy. Nie ma to, jak ciasto metrowiec! Sprawdzony przepis pomoże ci zaplanować imprezę idealną. Bez wpadek i zbędnych komplikacji.
Czy wiesz, że?
Metrowiec należy kroić po skosie na kawałki o grubości około 1,5 centymetra – każda porcja będzie zawierać oba rodzaje ciasta oraz krem. Polecamy trzymać się tej zasady, ponieważ to ostatni, ale kluczowy fragment przepisu na metrowiec.
Dla urozmaicenia:
Ciasto metrowiec – przepis ten wyśmienicie smakuje również z masą budyniową. Nie bójcie się eksperymentować, a każde wejście do kuchni zamieni się w ekscytującą i bardzo satysfakcjonującą przygodę, którą będziecie miło wspominać, zajadając pyszny, domowy metrowiec.