Ciasto metrowiec - przepis na metrowca, jak zrobić | Przepisy.pl

Ciasto metrowiec

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

986

869 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9516 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21878 osób zapisało

Udostępnij
Ciasto metrowiec

Składniki

ciasto:

2 sztuki

140 gramów

120 gramów

70 gramów

2 łyżeczki

2 łyżeczki

60 mililitrów

1 łyżka

polewa czekoladowa:

150 gramów

75 gramów

75 mililitrów

krem waniliowy:

60 mililitrów

200 mililitrów

2 sztuki

50 gramów

30 gramów

30 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij od przygotowania kremu. W garnku zagotuj śmietanę z mlekiem i miąższem wanilii. W misce utrzyj żółtka z cukrem i mąką aż masa będzie jasna. Zalej żółtka gorącym płynem mlecznym mieszając energicznie. Przelej wszystko z powrotem do garnka i podgrzewaj jeszcze kilka minut nieustannie mieszają. Gotowy krem zdejmij z ognia, dodaj masło i wymieszaj rózgą. Odstaw do ostygnięcia.

Ciasto metrowiec - Krok 1

Krok 2

Przygotuj ciasto. Oddziel żółtka od białek. Żółtka ubij z połową cukru, na białą puszystą masę . Białka ubij na pianę z resztą cukru. Do ubitych żółtek dodaj wodę, mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz olej. Delikatnie połącz miękką łyżką.

Ciasto metrowiec - Krok 2

Krok 3

Podziel ciasto na pół i do jednej części dodaj kakao. Dwie małe foremki keksowe o wymiarach ok 6cm na 15cm wysmaruj masłem. Przelej każdy kolor ciasta do przygotowanej foremki. Piecz w temperaturze 170C przez 20 minut.

Ciasto metrowiec - Krok 3

Krok 4

W między czasie przygotuj polewę czekoladową. Zagrzej mleko z masłem aż się rozpuści, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż wszystko się połączy. Trzymaj w ciepłym miejscu.

Ciasto metrowiec - Krok 4

Krok 5

Upieczone i ostudzone ciasto pokrój na kromki o grubości ok 2 cm. Każdą kromkę posmaruj kremem i układaj na przemian kolorami. Gotowe ciasto polej polewą czekoladową.

Ciasto metrowiec - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Na polewę czekoladową możesz dać prażone orzechy, kawałki czekolady, płatki migdałów lub kandyzowane owoce. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto metrowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto metrowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto metrowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto metrowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto metrowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto metrowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto metrowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Placek jogurtowy
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto metrowiecCiasto metrowiec

Metrowiec, czyli dwukolorowe ciasto, które dodatkowo przekładane jest apetycznym kremem. Dotychczas pomijaliście je w swoich kulinarnych doświadczeniach, obawiając się, że jest zbyt skomplikowane? Niepotrzebnie! Z naszym przepisem przekonacie się, że z metrowcem poradzą sobie nawet mniej wprawieni cukiernicy.

Dla kogo?

Uważacie, że słodkości nigdy za wiele? Dzięki metrowcowi przyjemność jedzenia może trwać naprawdę długo.

Na jaką okazję?

Jeśli spodziewacie się dużej liczby gości w porze deseru, metrowiec jest wyborem idealnym. Dokładki? Żaden problem! Planując przyjęcie, nie musicie już pracować nad dwoma ciastami i zastanawiać się, czy dla wszystkich wystarczy.

Czy wiesz, że?

Wypiek należy kroić po skosie na kawałki o grubości około 1,5 centymetra – każda porcja będzie zawierać oba rodzaje ciasta oraz krem.

Dla urozmaicenia:

Cisto metrowiec wyśmienicie smakuje również z masą budyniową.