Ciasto metrowiec - przepis na metrowca, jak zrobić | Przepisy.pl pixel

Ciasto metrowiec

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

992

926 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9668 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22150 osób zapisało

Udostępnij
Ciasto metrowiec

Składniki

ciasto:

2 sztuki

140 gramów

120 gramów

70 gramów

2 łyżeczki

2 łyżeczki

60 mililitrów

1 łyżka

polewa czekoladowa:

150 gramów

75 gramów

75 mililitrów

krem waniliowy:

60 mililitrów

200 mililitrów

2 sztuki

50 gramów

30 gramów

30 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij od przygotowania kremu. W garnku zagotuj śmietanę z mlekiem i miąższem wanilii. W misce utrzyj żółtka z cukrem i mąką aż masa będzie jasna. Zalej żółtka gorącym płynem mlecznym mieszając energicznie. Przelej wszystko z powrotem do garnka i podgrzewaj jeszcze kilka minut nieustannie mieszają. Gotowy krem zdejmij z ognia, dodaj masło i wymieszaj rózgą. Odstaw do ostygnięcia.

Ciasto metrowiec - Krok 1

Krok 2

Przygotuj ciasto. Oddziel żółtka od białek. Żółtka ubij z połową cukru, na białą puszystą masę . Białka ubij na pianę z resztą cukru. Do ubitych żółtek dodaj wodę, mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz olej. Delikatnie połącz miękką łyżką.

Ciasto metrowiec - Krok 2

Krok 3

Podziel ciasto na pół i do jednej części dodaj kakao. Dwie małe foremki keksowe o wymiarach ok 6cm na 15cm wysmaruj masłem. Przelej każdy kolor ciasta do przygotowanej foremki. Piecz w temperaturze 170C przez 20 minut.

Ciasto metrowiec - Krok 3

Krok 4

W między czasie przygotuj polewę czekoladową. Zagrzej mleko z masłem aż się rozpuści, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż wszystko się połączy. Trzymaj w ciepłym miejscu.

Ciasto metrowiec - Krok 4

Krok 5

Upieczone i ostudzone ciasto pokrój na kromki o grubości ok 2 cm. Każdą kromkę posmaruj kremem i układaj na przemian kolorami. Gotowe ciasto polej polewą czekoladową.

Ciasto metrowiec - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Na polewę czekoladową możesz dać prażone orzechy, kawałki czekolady, płatki migdałów lub kandyzowane owoce. 

5

Opinie o przepisie

  • Piotr Chojnowski

    Piotr Chojnowski , 07.12.2020

    Witam. Jaki jest wymiar blaszki konkretnie do tego przepisu. To co podane jest 6-15 cm to wysokość i szerokość? Jaka długość. Dzięki za odpowiedź.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Marta Raczyńska

    Marta Raczyńska , 06.12.2020

    TAK.Ciasto metrowiec niestety troszkę zapomniany przez nas a szkoda bo jest przepyszny.Metrowiec w naszej rodzinie przygotowywany jest od dwudziestu kilku lat.Robiła go moja babcia z podwójnej porcji , aby starczyło dla wszystkich.Ciasto to pokochała moja mama a teraz piekę go ja .Bardzo łatwy do zrobienia, przepyszny krem i bardzo podzielny.Najczęściej robię standardowy choć zdaża mi się zaszaleć z kremem.W Święta robię np o smaku piernika.Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata

    Agata , 05.12.2020

    TAK * mój mężczyzna uwielbia więc chcąc nie chcąc musiałam się nauczyć robić ☺️☺️ wychodzi przepyszne, mięciutkie. A jak szybko znika hihi. Przepis idealny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka

    Agnieszka , 02.12.2020

    TAK. Ciasto metrowiec to ciasto do którego lubię powracać, gdy nie mam pomysłu na coś innego. Jest sprawdzone i smakuje wszystkim domownikom. Puszyste, miękkie, bardzo ładnie wyrastające. Takie inne w wykonaniu końcowym czyli przekładaniu kremem i krojeniu później w ''kromeczki'' . Polecam z całego serca, zawsze się udaje!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto metrowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto metrowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto metrowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto metrowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto metrowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto metrowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto metrowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto metrowiec - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto metrowiecCiasto metrowiec

Metrowiec, czyli dwukolorowe ciasto, które dodatkowo przekładane jest apetycznym kremem. Dotychczas pomijaliście je w swoich kulinarnych doświadczeniach, obawiając się, że jest zbyt skomplikowane? Niepotrzebnie! Z naszym przepisem przekonacie się, że z metrowcem poradzą sobie nawet mniej wprawieni cukiernicy.

Dla kogo?

Uważacie, że słodkości nigdy za wiele? Dzięki metrowcowi przyjemność jedzenia może trwać naprawdę długo.

Na jaką okazję?

Jeśli spodziewacie się dużej liczby gości w porze deseru, metrowiec jest wyborem idealnym. Dokładki? Żaden problem! Planując przyjęcie, nie musicie już pracować nad dwoma ciastami i zastanawiać się, czy dla wszystkich wystarczy.

Czy wiesz, że?

Wypiek należy kroić po skosie na kawałki o grubości około 1,5 centymetra – każda porcja będzie zawierać oba rodzaje ciasta oraz krem.

Dla urozmaicenia:

Cisto metrowiec wyśmienicie smakuje również z masą budyniową.