Rogaliki z nadzieniem
Słodki drobiazg, jakim jest rogalik, w pełni zasługuje na miano ciasta studenckiego. Można wygodnie schować go do torby lub plecaka, można też od razu upiec całą blachę i zrobić zapas na kilka dni, albo poczęstować znajomych z grupy zajęciowej. Rogaliki z nadzieniem to wyborne połączenie dżemu z ciastem drożdżowym. Rogaliki będą pyszne również z jabłkami. Skorzystaj z sezonu jesiennego i upiecz rogaliki z jabłkami. Kruche, lekko kwaśne w środku – będą pasować do szybkiej herbaty między zajęciami.
Domowe batony
Chociaż uczelniane korytarze pełne są automatów ze słodyczami i innymi przekąskami, znakomitą metodą na coś dobrego w ciągu dnia będą domowe domowy baton. Ich skład jest prosty: mieszanka orzechów i nasion, suszone owoce, przyprawy, płatki owsiane, owoce i miód. Z dodatkiem jogurtu, kefiru albo świeżych owoców będą alternatywą dla klasycznej owsianki. Warto przygotować również batony kokosowe Dodatkowo nie wymagają pieczenia, co jest istotne w przypadku ciasta studenckiego. Łatwo można przygotować je w akademiku czy mieszkaniu bez piekarnika. Ważne jest jedynie dobre schłodzenie wyłożonej na blasze masy, aby łatwo było pokroić ją na batony.
Ciasto studenckie – drożdżówki
Ciasto drożdżowe jest dość proste w przygotowaniu – zwłaszcza w czasach, w których dostępne są drożdże instant, więc jego pieczenie nie wymaga sporządzania rozczynu. Klasyczne ciasto drożdżowe dobrze jest urozmaicić świeżymi owocami. Jesienne owoce to węgierki, więc bułeczki ze śliwkami to dobra propozycja dla wszystkich tych, którzy wolą wypieki bez kremów czy dżemów. Domowe ciasta studenckie są z pewnością smaczniejsze niż gotowe, a ich przygotowanie może być ciekawym sposobem na spędzenie wolnego czasu – do pieczenia warto zaangażować znajomych z roku. Upieczcie też wspólnie ciasto drożdżowe z kruszonką, wyśmienite sauté albo z dodatkiem miodu, konfitury czy dżemu.
Muffinki, czyli coś na szybko
Październik to pracowity czas dla studentów i nie zawsze wystarcza go jeszcze na pieczenie czy gotowanie. Dobrym wyjściem z takiej sytuacji będą muffinki. Pyszne puszyste babeczki wymagają jedynie wymieszania składników suchych i mokrych – nie trzeba nic ucierać, wałkować czy czekać, aż ciasto studenckie wyrośnie. Muffinki marchewkowe przygotowuje się w klasyczny sposób, jednak dla wszystkich, którzy lubią cukiernicze eksperymenty, godne polecenia są muffinki czekoladowe.
Oprócz drożdżówek czy batonów, warto upiec też coś wykwintniejszego, np. tort. Spotkanie przy kawałku ciasta, muzyce i rozmowach to dobry początek kilku miesięcy nauki.