
Składniki
100 gramów
50 gramów
100 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżka
175 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ustaw piekarnik na pieczenie w temperaturze 160 stopni. Wsyp wszystkie orzechy, suszone owoce, przyprawy Knorr i pestki do naczynia miksującego, następnie lekko zmiel aby były grube kawałki 4s/obr. 6. Przełóż do innej miski.
Krok 2
Zetnij zesty z pomarańczy. Zesty dodaj do orzechów. Pomarańcz oraz banana obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Umieść owoce w naczyniu miksującym ważąc składniki. Zapamiętaj wartość. Zmiksuj 15s/obr. 3.
Krok 3
Dodaj miód i uzupełnij całość wodą aż uzyskach łącznie 500g dodając do wagi owoców wodę. Teraz zagotuj wszystko 8min/100C/obr. 2
Krok 4
Dodaj do naczynia miksującego mieszankę orzechów, płatki owsiane i mieszaj 15s/obroty wsteczne/obr. 2
Krok 5
Przygotuj nieprzywierającą foremkę do pieczenia. Za pomocą kopystki przełóż całą masę do foremki, rozsmaruj płasko i piecz przez ok 45 minut aż wszystko zrobi się lekko rumiane i sklejone. Wystudź i pokrój na mniejsze batoniki.

Dobra rada:
Doskonałe jako zdrowa i słodka przekąska w ciągu dnia.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Domowy baton
Oto batony, które każdemu sceptykowi przywrócą wiarę w to, że słodka przekąska nie musi być grzechem i porcją wątpliwej jakości składników, których lepiej unikać w jadłospisie. W przepisie na domowe batony energetyczne znajdziecie solidną dawkę świeżych i suszonych owoców, orzechów oraz nasion.
Dla kogo?
Niektórym trudno przychodzi wyeliminowanie z diety słodkości. Okazuje się jednak, że bolesne rozstanie wcale nie jest konieczne. Warunkiem jest użycie do ich zrobienia różnorodnych i wartościowych produktów.
Na jaką okazję?
Domowe batony energetyczne sprawdzą się jako deser lub sposób na urozmaicenie drugiego śniadania. Wspaniale prezentują się w pudełku śniadaniowym – nie zapomnijcie o nich, wychodząc z domu.
Czy wiesz, że?
Po wystygnięciu i pokrojeniu batony z suszonych owoców i orzechów przechowujcie w szczelnym pojemniku.
Dla urozmaicenia:
Wiórki kokosowe zapewnią domowym batonom przyjemny aromat. Miód można zastąpić syropem z agawy.