Domowy baton przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Domowy baton

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

79 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

50 gramów

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżka

175 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ustaw piekarnik na pieczenie w temperaturze 160 stopni. Wsyp wszystkie orzechy, suszone owoce, przyprawy Knorr i pestki do naczynia miksującego, następnie lekko zmiel aby były grube kawałki 4s/obr. 6. Przełóż do innej miski.

Krok 2

Zetnij zesty z pomarańczy. Zesty dodaj do orzechów. Pomarańcz oraz banana obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Umieść owoce w naczyniu miksującym ważąc składniki. Zapamiętaj wartość. Zmiksuj 15s/obr. 3.

Krok 3

Dodaj miód i uzupełnij całość wodą aż uzyskach łącznie 500g dodając do wagi owoców wodę. Teraz zagotuj wszystko 8min/100C/obr. 2

Krok 4

Dodaj do naczynia miksującego mieszankę orzechów, płatki owsiane i mieszaj 15s/obroty wsteczne/obr. 2

Krok 5

Przygotuj nieprzywierającą foremkę do pieczenia. Za pomocą kopystki przełóż całą masę do foremki, rozsmaruj płasko i piecz przez ok 45 minut aż wszystko zrobi się lekko rumiane i sklejone. Wystudź i pokrój na mniejsze batoniki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Doskonałe jako zdrowa i słodka przekąska w ciągu dnia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Domowy baton - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Domowy baton - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Domowy baton - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Domowy baton - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Domowy baton - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Domowy baton - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Domowy baton - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Domowy baton - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Domowy batonDomowy baton

Oto batony, które każdemu sceptykowi przywrócą wiarę w to, że słodka przekąska nie musi być grzechem i porcją wątpliwej jakości składników, których lepiej unikać w jadłospisie. W przepisie na domowe batony energetyczne znajdziecie solidną dawkę świeżych i suszonych owoców, orzechów oraz nasion.

Dla kogo?

Niektórym trudno przychodzi wyeliminowanie z diety słodkości. Okazuje się jednak, że bolesne rozstanie wcale nie jest konieczne. Warunkiem jest użycie do ich zrobienia różnorodnych i wartościowych produktów.

Na jaką okazję?

Domowe batony energetyczne sprawdzą się jako deser lub sposób na urozmaicenie drugiego śniadania. Wspaniale prezentują się w pudełku śniadaniowym – nie zapomnijcie o nich, wychodząc z domu.

Czy wiesz, że?

Po wystygnięciu i pokrojeniu batony z suszonych owoców i orzechów przechowujcie w szczelnym pojemniku.

Dla urozmaicenia:

Wiórki kokosowe zapewnią domowym batonom przyjemny aromat. Miód można zastąpić syropem z agawy.