Domowy baton przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Domowy baton

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
83 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

50 gramów

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżka

175 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ustaw piekarnik na pieczenie w temperaturze 160 stopni. Wsyp wszystkie orzechy, suszone owoce, przyprawy Knorr i pestki do naczynia miksującego, następnie lekko zmiel aby były grube kawałki 4s/obr. 6. Przełóż do innej miski.

Krok 2

Zetnij zesty z pomarańczy. Zesty dodaj do orzechów. Pomarańcz oraz banana obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Umieść owoce w naczyniu miksującym ważąc składniki. Zapamiętaj wartość. Zmiksuj 15s/obr. 3.

Krok 3

Dodaj miód i uzupełnij całość wodą aż uzyskach łącznie 500g dodając do wagi owoców wodę. Teraz zagotuj wszystko 8min/100C/obr. 2

Krok 4

Dodaj do naczynia miksującego mieszankę orzechów, płatki owsiane i mieszaj 15s/obroty wsteczne/obr. 2

Krok 5

Przygotuj nieprzywierającą foremkę do pieczenia. Za pomocą kopystki przełóż całą masę do foremki, rozsmaruj płasko i piecz przez ok 45 minut aż wszystko zrobi się lekko rumiane i sklejone. Wystudź i pokrój na mniejsze batoniki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Doskonałe jako zdrowa i słodka przekąska w ciągu dnia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Domowy baton - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Domowy baton - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Domowy baton - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Domowy baton - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Domowy baton - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Domowy baton - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Domowy baton - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Domowy baton - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Domowy batonDomowy baton

Oto batony, które każdemu sceptykowi przywrócą wiarę w to, że słodka przekąska nie musi być grzechem i porcją wątpliwej jakości składników, których lepiej unikać w jadłospisie. W przepisie na domowe batony energetyczne znajdziecie solidną dawkę świeżych i suszonych owoców, orzechów oraz nasion.

Dla kogo?

Niektórym trudno przychodzi wyeliminowanie z diety słodkości. Okazuje się jednak, że bolesne rozstanie wcale nie jest konieczne. Warunkiem jest użycie do ich zrobienia różnorodnych i wartościowych produktów.

Na jaką okazję?

Domowe batony energetyczne sprawdzą się jako deser lub sposób na urozmaicenie drugiego śniadania. Wspaniale prezentują się w pudełku śniadaniowym – nie zapomnijcie o nich, wychodząc z domu.

Czy wiesz, że?

Po wystygnięciu i pokrojeniu batony z suszonych owoców i orzechów przechowujcie w szczelnym pojemniku.

Dla urozmaicenia:

Wiórki kokosowe zapewnią domowym batonom przyjemny aromat. Miód można zastąpić syropem z agawy.