Empanadas z mięsem mielonym, chorizo i fasolą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

483 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

322 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

555 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

1 słoik

1 pęczek

2 łyżki

3 łyżki

1 sztuka

ciasto:

200 gramów

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce pomieszaj Kasię, kmin rzymski, ser i mąkę, uformuj rękami gruby placek, zawiń go w folię spożywczą I wstaw do zamrażalki.

Empanadas z mięsem mielonym, chorizo i fasolą - Krok 1

Krok 2

W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż kiełbasę chorizo pokrojoną w drobną kosteczkę, gdy się wytopi z niej tłuszcz, dodaj mięso mielone. Całość dopraw przyprawą do mięsa mielonego, która nada potrawie odpowiedniego smaku.

Empanadas z mięsem mielonym, chorizo i fasolą - Krok 2

Krok 3

Całość smaż, aż mięso będzie zupełnie suche, dodaj wtedy przecier pomidorowy i smaż chwilę następnie dodaj fasolę z puszki i posiekaną natkę kolendry. Farsz odstaw do wystudzenia.

Empanadas z mięsem mielonym, chorizo i fasolą - Krok 3

Krok 4

Schłodzone ciasto przełóż na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkuj na około 5 mm, szklanką lub innym narzędziem wytnij kółko, w środek nałóż łyżeczkę farszu. Ciasto złóż na pół tak jak w przypadku pierogów brzegi zaciskając widelcem. Gotowe pierożki ułóż na pergaminie na blasze do pieczenia, ponakłuwaj widelcem, posmaruj z wierzchu rozkłóconym jajkiem i piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez około 10 minut.

Empanadas z mięsem mielonym, chorizo i fasolą - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz zdecydowane ostre smaki dodaj do farszu trochę ostrej papryki.

5

Opinie o przepisie

  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Szymacha

    Piotr Szymacha

    Robilem kiedys..Pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Janiczek

    Marta Janiczek

    Pieczone coś dla mnie :-) muszę zadziałać w tym temacie :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Justyna Szymborscy

    Jacek Justyna Szymborscy

    zrobiłam po swojemu pyszotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz  kowalczyk

    Tomasz kowalczyk

    pycha!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Empanadas z mięsem mielonym, chorizo i fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Empanadas z mięsem mielonym, chorizo i fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Empanadas z mięsem mielonym, chorizo i fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Empanadas z mięsem mielonym, chorizo i fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Empanadas z mięsem mielonym, chorizo i fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Empanadas z mięsem mielonym, chorizo i fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Empanadas z mięsem mielonym, chorizo i fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Kmin rzymski z Indii mielony Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Kmin rzymski z Indii mielony Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Empanadas z mięsem mielonym, chorizo i fasoląEmpanadas z mięsem mielonym, chorizo i fasolą

Empanadas to niewielkie pierożki z ciasta drożdżowego, kruchego lub francuskiego, popularne szczególnie w Ameryce Południowej i Hiszpanii. Nadziewa się je rożnymi farszami, dzięki czemu są potrawą bardzo uniwersalną. Stanowią świetną przekąskę na przyjęcie, nadają się także na drugie śniadanie czy podwieczorek. Przygotuj wersję empanadas z mięsem mielonym, chorizo i fasolą. Chorizo zastąpisz równie dobrze inną kiełbasą, np. paprykowym salami. Zacznij jednak od przygotowania ciasta, ponieważ powinno się mocno schłodzić przed nadziewaniem. Ciekawym sposobem na pierożki jest dodanie do ciasta serka śmietankowego. Dopraw je również rzymskim kminem. Zagniecione ciasto schłodź w zamrażarce i przygotuj mięsne nadzienie. Dobrze odparuj z niego wodę, tak, by było bardzo gęste i nie sprawiało trudności w lepieniu empanadas. Przed włożeniem ich do piekarnika, nakłuj ciasto widelcem, by nie wybrzuszało się w trakcie pieczenia. Gotowe pierożki serwuj na ciepłu lub zimno z różnymi sosami, np. pomidorową salsą, guacamole albo dipem czosnkowym.