Empanadas z mięsem mielonym, chorizo i fasolą
łatwe
624 osoby zapisały

Składniki
300 gramów
1 sztuka
1 puszka
1 pęczek
2 łyżki
3 łyżki
1 opakowanie
1 sztuka
ciasto:
200 gramów
300 gramów
1 łyżka
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W misce pomieszaj masło, kmin rzymski, ser i mąkę, uformuj rękami gruby placek, zawiń go w folię spożywczą I wstaw do zamrażalki.

Krok 2
W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż kiełbasę chorizo pokrojoną w drobną kosteczkę, gdy się wytopi z niej tłuszcz, dodaj mięso mielone. Całość dopraw przyprawą do mięsa mielonego, która nada potrawie odpowiedniego smaku.

Krok 3
Całość smaż, aż mięso będzie zupełnie suche, dodaj wtedy przecier pomidorowy i smaż chwilę następnie dodaj fasolę z puszki i posiekaną natkę kolendry. Farsz odstaw do wystudzenia.

Krok 4
Schłodzone ciasto przełóż na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkuj na około 5 mm, szklanką lub innym narzędziem wytnij kółko, w środek nałóż łyżeczkę farszu. Ciasto złóż na pół tak jak w przypadku pierogów brzegi zaciskając widelcem. Gotowe pierożki ułóż na pergaminie na blasze do pieczenia, ponakłuwaj widelcem, posmaruj z wierzchu rozkłóconym jajkiem i piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez około 10 minut.


Dobra rada:
Jeśli lubisz zdecydowane ostre smaki dodaj do farszu trochę ostrej papryki.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Empanadas z mięsem mielonym, chorizo i fasolą
Empanadas to niewielkie pierożki z ciasta drożdżowego, kruchego lub francuskiego, popularne szczególnie w Ameryce Południowej i Hiszpanii. Nadziewa się je rożnymi farszami, dzięki czemu są potrawą bardzo uniwersalną. Stanowią świetną przekąskę na przyjęcie, nadają się także na drugie śniadanie czy podwieczorek. Przygotuj wersję empanadas z mięsem mielonym, chorizo i fasolą. Chorizo zastąpisz równie dobrze inną kiełbasą, np. paprykowym salami. Zacznij jednak od przygotowania ciasta, ponieważ powinno się mocno schłodzić przed nadziewaniem. Ciekawym sposobem na pierożki jest dodanie do ciasta serka śmietankowego. Dopraw je również rzymskim kminem. Zagniecione ciasto schłodź w zamrażarce i przygotuj mięsne nadzienie. Dobrze odparuj z niego wodę, tak, by było bardzo gęste i nie sprawiało trudności w lepieniu empanadas. Przed włożeniem ich do piekarnika, nakłuj ciasto widelcem, by nie wybrzuszało się w trakcie pieczenia. Gotowe pierożki serwuj na ciepłu lub zimno z różnymi sosami, np. pomidorową salsą, guacamole albo dipem czosnkowym.