
Składniki
1 szklanka
1 sztuka
2 sztuki
0.5 szklanki
80 dekagramów
3 łyżki
2 łyżki
0.5 pęczka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż ugotować w 2 szklankach wody z dodatkiem bulionetki drobiowej.
Krok 2
W głębokim rondlu rozgrzać oliwę. Cebulę, czosnek posiekać. Zeszklić.
Krok 3
Pieczarki oczyścić. Pokroić w ćwiartki. Wrzucić do rondla. Podsmażać na małym ogniu 10 minut.
Krok 4
Dodać ugotowany ryż, posiekany tymianek oraz 2 łyżki masła. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Krok 5
Podawać posypane parmezanem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej

































