Risotto w ananasie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto w ananasie

Autor: Joanna Sz

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni rozgrzałam oliwę dodałam pokrojoną w kosteczkę paprykę i kukurydzę, ananasa.

Krok 2

Dodałam surowy ryż i dalej smażyłam. Powinno to potrwać ok. 2-3 minuty. Po tym czasie dolewam przygotowany wcześniej bulion ok 1,5 szkl. Wszystko przykryłam i dusiłam ok 15 min

Krok 3

Gdy wszystko jest juz miękkie dodałam pokrojoną w kosteczke i podsmażoną pierś z kurczaka i przełożyłam do wydrążonej miseczki z ananasa

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto w ananasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto w ananasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto w ananasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto w ananasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto w ananasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto w ananasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto w ananasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto w ananasie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej