Grillowany kurczak w marynacie cytrynowej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowany kurczak w marynacie cytrynowej

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

27 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

30 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

120 mililitrów

0.5 pęczka

4 łyżki

2 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Majonez wymieszaj z jogurtem, posiekanymi ziołami i otartą skórką z cytryny. W tak przygotowanej marynacie umieść mięso i odstaw na co najmniej jedną godzinę.

Grillowany kurczak w marynacie cytrynowej  - Krok 1

Krok 2

Kurczaka grilluj po 5-6 minut z każdej strony. Podawaj z extra majonezem Lemon na boku z warzywami lub sałatką.

Grillowany kurczak w marynacie cytrynowej  - Krok 2
przepisy.pl

Dobra rada:

Tak przygotowany kurczak idealnie pasuje na letniego grilla. Możesz go podawać również z sosem tzatziki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowany kurczak w marynacie cytrynowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowany kurczak w marynacie cytrynowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowany kurczak w marynacie cytrynowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowany kurczak w marynacie cytrynowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowany kurczak w marynacie cytrynowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowany kurczak w marynacie cytrynowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowany kurczak w marynacie cytrynowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowany kurczak w marynacie cytrynowej  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowany kurczak w marynacie cytrynowej Grillowany kurczak w marynacie cytrynowej

Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak w oryginalny sposób przyrządzić na grillu mięso z piersi kurczaka. Smak drobiowego filetu jest bardzo subtelny, dlatego nadaj mu wyrazistości marynatą cytrynową z dodatkiem pikantnego japońskiego chrzanu wasabi. Do jej przygotowania będziesz potrzebować gęstego jogurtu naturalnego, najlepiej typu greckiego, sosu sojowego oraz dwóch rodzajów majonezu: cytrynowego i wasabi. Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj skórkę z cytryny i dodaj ją do pozostałych składników. Na koniec wsyp garść drobno posiekanych świeżych ziół – natkę pietruszki albo kolendrę, która nada marynacie lekko orientalny charakter. Filety umyj, osusz, umieść w naczyniu z cytrynowym sosem i odstaw na godzinę do lodówki. W ten sposób smak mięsa stanie się intensywniejszy. Wyjętego z marynaty kurczaka smaż ze wszystkich stron na grillu. Mięso będzie równie smaczne, jeśli przyrządzisz je na patelni grillowej. Kurczaka podawaj z majonezowym dipem oraz sałatką. Przekonaj się, jakie to pyszne.