Grillowany kurczak w marynacie cytrynowej
łatwe
30 osób zapisało
Składniki
4 sztuki
120 mililitrów
0.5 pęczka
4 łyżki
2 sztuki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Majonez wymieszaj z jogurtem, posiekanymi ziołami i otartą skórką z cytryny. W tak przygotowanej marynacie umieść mięso i odstaw na co najmniej jedną godzinę.
Krok 2
Kurczaka grilluj po 5-6 minut z każdej strony. Podawaj z extra majonezem Lemon na boku z warzywami lub sałatką.
Dobra rada:
Tak przygotowany kurczak idealnie pasuje na letniego grilla. Możesz go podawać również z sosem tzatziki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowany kurczak w marynacie cytrynowej
Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak w oryginalny sposób przyrządzić na grillu mięso z piersi kurczaka. Smak drobiowego filetu jest bardzo subtelny, dlatego nadaj mu wyrazistości marynatą cytrynową z dodatkiem pikantnego japońskiego chrzanu wasabi. Do jej przygotowania będziesz potrzebować gęstego jogurtu naturalnego, najlepiej typu greckiego, sosu sojowego oraz dwóch rodzajów majonezu: cytrynowego i wasabi. Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj skórkę z cytryny i dodaj ją do pozostałych składników. Na koniec wsyp garść drobno posiekanych świeżych ziół – natkę pietruszki albo kolendrę, która nada marynacie lekko orientalny charakter. Filety umyj, osusz, umieść w naczyniu z cytrynowym sosem i odstaw na godzinę do lodówki. W ten sposób smak mięsa stanie się intensywniejszy. Wyjętego z marynaty kurczaka smaż ze wszystkich stron na grillu. Mięso będzie równie smaczne, jeśli przyrządzisz je na patelni grillowej. Kurczaka podawaj z majonezowym dipem oraz sałatką. Przekonaj się, jakie to pyszne.