Grillowany kurczak w marynacie cytrynowej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowany kurczak w marynacie cytrynowej

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
29 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

42 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

120 mililitrów

0.5 pęczka

4 łyżki

2 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Majonez wymieszaj z jogurtem, posiekanymi ziołami i otartą skórką z cytryny. W tak przygotowanej marynacie umieść mięso i odstaw na co najmniej jedną godzinę.

Grillowany kurczak w marynacie cytrynowej  - Krok 1

Krok 2

Kurczaka grilluj po 5-6 minut z każdej strony. Podawaj z extra majonezem Lemon na boku z warzywami lub sałatką.

Grillowany kurczak w marynacie cytrynowej  - Krok 2
przepisy.pl

Dobra rada:

Tak przygotowany kurczak idealnie pasuje na letniego grilla. Możesz go podawać również z sosem tzatziki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowany kurczak w marynacie cytrynowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowany kurczak w marynacie cytrynowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowany kurczak w marynacie cytrynowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowany kurczak w marynacie cytrynowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowany kurczak w marynacie cytrynowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowany kurczak w marynacie cytrynowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowany kurczak w marynacie cytrynowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowany kurczak w marynacie cytrynowej  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pieczony kurczak
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowany kurczak w marynacie cytrynowej Grillowany kurczak w marynacie cytrynowej

Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak w oryginalny sposób przyrządzić na grillu mięso z piersi kurczaka. Smak drobiowego filetu jest bardzo subtelny, dlatego nadaj mu wyrazistości marynatą cytrynową z dodatkiem pikantnego japońskiego chrzanu wasabi. Do jej przygotowania będziesz potrzebować gęstego jogurtu naturalnego, najlepiej typu greckiego, sosu sojowego oraz dwóch rodzajów majonezu: cytrynowego i wasabi. Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj skórkę z cytryny i dodaj ją do pozostałych składników. Na koniec wsyp garść drobno posiekanych świeżych ziół – natkę pietruszki albo kolendrę, która nada marynacie lekko orientalny charakter. Filety umyj, osusz, umieść w naczyniu z cytrynowym sosem i odstaw na godzinę do lodówki. W ten sposób smak mięsa stanie się intensywniejszy. Wyjętego z marynaty kurczaka smaż ze wszystkich stron na grillu. Mięso będzie równie smaczne, jeśli przyrządzisz je na patelni grillowej. Kurczaka podawaj z majonezowym dipem oraz sałatką. Przekonaj się, jakie to pyszne.