Składniki
4 sztuki
120 mililitrów
0.5 pęczka
4 łyżki
2 sztuki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Majonez wymieszaj z jogurtem, posiekanymi ziołami i otartą skórką z cytryny. W tak przygotowanej marynacie umieść mięso i odstaw na co najmniej jedną godzinę.
Krok 2
Kurczaka grilluj po 5-6 minut z każdej strony. Podawaj z extra majonezem Lemon na boku z warzywami lub sałatką.
Dobra rada:
Tak przygotowany kurczak idealnie pasuje na letniego grilla. Możesz go podawać również z sosem tzatziki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowany kurczak w marynacie cytrynowej
Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak w oryginalny sposób przyrządzić na grillu mięso z piersi kurczaka. Smak drobiowego filetu jest bardzo subtelny, dlatego nadaj mu wyrazistości marynatą cytrynową z dodatkiem pikantnego japońskiego chrzanu wasabi. Do jej przygotowania będziesz potrzebować gęstego jogurtu naturalnego, najlepiej typu greckiego, sosu sojowego oraz dwóch rodzajów majonezu: cytrynowego i wasabi. Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj skórkę z cytryny i dodaj ją do pozostałych składników. Na koniec wsyp garść drobno posiekanych świeżych ziół – natkę pietruszki albo kolendrę, która nada marynacie lekko orientalny charakter. Filety umyj, osusz, umieść w naczyniu z cytrynowym sosem i odstaw na godzinę do lodówki. W ten sposób smak mięsa stanie się intensywniejszy. Wyjętego z marynaty kurczaka smaż ze wszystkich stron na grillu. Mięso będzie równie smaczne, jeśli przyrządzisz je na patelni grillowej. Kurczaka podawaj z majonezowym dipem oraz sałatką. Przekonaj się, jakie to pyszne.