Brukselka duszona z orzechami laskowymi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Brukselka duszona z orzechami laskowymi

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

100 gramów

2 łyżki

1 łyżeczka

600 gramów

0.5 szklanki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Orzechy upraż na patelni.

Krok 2

Brukselkę zblanszuj, osusz.

Krok 3

Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle*.

Krok 4

Dodaj orzechy i brukselkę. Dopraw estragonem. Duś około 25 minut.

Krok 5

Dopraw cukrem solą i pieprzem. Zdejmij z ognia, dodaj sok i skórkę otartą z cytryny. Wymieszaj. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Brukselka duszona z orzechami laskowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Brukselka duszona z orzechami laskowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Brukselka duszona z orzechami laskowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Brukselka duszona z orzechami laskowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Brukselka duszona z orzechami laskowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Brukselka duszona z orzechami laskowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Brukselka duszona z orzechami laskowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Brukselka duszona z orzechami laskowymi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej