Brukselka duszona z orzechami laskowymi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Brukselka duszona z orzechami laskowymi

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

100 gramów

2 łyżki

1 łyżeczka

600 gramów

0.5 szklanki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Orzechy upraż na patelni.

Krok 2

Brukselkę zblanszuj, osusz.

Krok 3

Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle*.

Krok 4

Dodaj orzechy i brukselkę. Dopraw estragonem. Duś około 25 minut.

Krok 5

Dopraw cukrem solą i pieprzem. Zdejmij z ognia, dodaj sok i skórkę otartą z cytryny. Wymieszaj. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Brukselka duszona z orzechami laskowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Brukselka duszona z orzechami laskowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Brukselka duszona z orzechami laskowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Brukselka duszona z orzechami laskowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Brukselka duszona z orzechami laskowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Brukselka duszona z orzechami laskowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Brukselka duszona z orzechami laskowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Brukselka duszona z orzechami laskowymi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej