Brukselka duszona z orzechami laskowymi
średnie
2 osoby zapisały

Składniki
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
100 gramów
2 łyżki
1 łyżeczka
600 gramów
0.5 szklanki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Orzechy upraż na patelni.
Krok 2
Brukselkę zblanszuj, osusz.
Krok 3
Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle*.
Krok 4
Dodaj orzechy i brukselkę. Dopraw estragonem. Duś około 25 minut.
Krok 5
Dopraw cukrem solą i pieprzem. Zdejmij z ognia, dodaj sok i skórkę otartą z cytryny. Wymieszaj. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej




























