Brukselka duszona z orzechami laskowymi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Brukselka duszona z orzechami laskowymi

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

100 gramów

2 łyżki

1 łyżeczka

600 gramów

0.5 szklanki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Orzechy upraż na patelni.

Krok 2

Brukselkę zblanszuj, osusz.

Krok 3

Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle*.

Krok 4

Dodaj orzechy i brukselkę. Dopraw estragonem. Duś około 25 minut.

Krok 5

Dopraw cukrem solą i pieprzem. Zdejmij z ognia, dodaj sok i skórkę otartą z cytryny. Wymieszaj. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Brukselka duszona z orzechami laskowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Brukselka duszona z orzechami laskowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Brukselka duszona z orzechami laskowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Brukselka duszona z orzechami laskowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Brukselka duszona z orzechami laskowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Brukselka duszona z orzechami laskowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Brukselka duszona z orzechami laskowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Brukselka duszona z orzechami laskowymi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dynia to wyjątkowo pyszne warzywo, z którego można stworzyć wiele potraw. Jedną z nich jest zupa krem, która doskonale sprawdzi się w chłodniejsze dni. Zastanawiacie się, który rodzaj dyni najlepiej pasuje do tego dania?
Przychodzimy z pomocą!

Czytaj więcej

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia.

Czytaj więcej