Brukselka duszona z orzechami laskowymi
średnie
2 osoby zapisały

Składniki
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
100 gramów
2 łyżki
1 łyżeczka
600 gramów
0.5 szklanki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Orzechy upraż na patelni.
Krok 2
Brukselkę zblanszuj, osusz.
Krok 3
Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle*.
Krok 4
Dodaj orzechy i brukselkę. Dopraw estragonem. Duś około 25 minut.
Krok 5
Dopraw cukrem solą i pieprzem. Zdejmij z ognia, dodaj sok i skórkę otartą z cytryny. Wymieszaj. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej




























