Ragout warzywne

w sosie curry

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

96 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

95 osób wydrukowało

Pobierz pdf

130 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

400 mililitrów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

0.5 szklanki

0.5 pęczka

1 łyżeczka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w niedużą kostkę i zeszklij na oliwie. Dynię obierz i pokrój w kostkę 2 cm, a cukinię w plastry pod skosem. Warzywa dodaj do garnka i smaż razem z cebulą.

Krok 2

Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z mlekiem kokosowym oraz curry i wlej do garnka z warzywami. Zagotuj.

Krok 3

Dodaj ciecierzycę. Całość wymieszaj, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 10 minut.

Krok 4

Pod koniec gotowania dodaj posiekaną kolendrę i dopraw do smaku. Gotowe danie podawaj z ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ragout warzywne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ragout warzywne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ragout warzywne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ragout warzywne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ragout warzywne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ragout warzywne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ragout warzywne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ragout warzywneRagout warzywne

Odważ się na kulinarny eksperyment i połącz inspiracje dwiema kuchniami – francuską oraz indyjską – w jednym smakowitym daniu. Ragout z dyni, cukinii i ciecierzycy nabierze orientalnego smaku dzięki takim dodatkom jak mleko kokosowe i kolendra. Przygotowanie tej potrawy rozpocznij od zeszklenia w garnku na rozgrzanej oliwie drobno posiekanej cebuli. Dynię, np. piżmową, obierz ze skóry i pokrój w kostkę, a cukinię potnij w dość grube plastry. Oba warzywa dodaj do garnka i podsmaż, a całość zalej kompozycją przypraw chińskich połączoną z mlekiem kokosowym oraz łyżeczką curry. Ragout doprowadź do wrzenia i dorzuć odsączoną z zalewy ciecierzycę z puszki. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodaj do potrawy posiekaną świeżą kolendrę. Podawaj na ciepło z ugotowanym ryżem, np. jaśminowym. Świetnie będzie smakować także z indyjskim chlebkiem naan. Przygotuj kulinarny klasyk w zupełnie nowej odsłonie z naszym oryginalnym przepisem na warzywne ragout w sosie curry.