Barszcz biały podawany z kulkami mięsnymi
łatwe
28 osób zapisało
Składniki
1 szklanka
2 łyżeczki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
10 sztuk
2 sztuki
1 łyżeczka
1 szczypta
4 łyżki
1 łyżka
300 gramów
1 sztuka
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa obieramy, myjemy i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą. Do warzyw dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz. Gotujemy 20 min.
Krok 2
Cebule obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Zeszkloną cebulę posypujemy mąką, przesmażamy, rozpuszczamy w łyżce wazowej wywaru i dodajemy wszystko do zupy.
Krok 3
Do zupy dodajemy zakwas oraz przeciśnięte ząbki czosnku. Gotujemy jeszcze 10 min doprawiając do smaku.
Krok 4
Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem i fixem. Wbijamy jajko. Wyrabiamy gładką masę. Z masy formujemy małe okrągłe kotleciki. Kotleciki układamy na blaszce i pieczemy 30 min w 180st.
Krok 5
Gorący barszcz biały podajemy z pieczywem i kotlecikami.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej