Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami

- Krok 1Zagotuj wodę lub wywar. Dodaj zawartość opakowania Barszcz biały Knorr.
- Krok 2Kiełbasę pokrój w półplasterki i dodaj do zupy. Barszcz dopraw chrzanem i gotuj 5 minut.
- Krok 3Ugotuj ziemniaki. Gdy będą miękkie, odcedź je i ugnieć tłuczkiem. Przełóż do miseczki.
- Krok 4Boczek lub słoninę pokrój w kostkę i wytop na patelni, aż powstaną skwarki. Polej tłuszczykiem ziemniaki i podawaj z barszczem. Ziemniaki serwowane w oddzielnej miseczce i jadane z zupą to częsty zwyczaj w tradycyjnej kuchni polskiej.

Jeśli masz ochotę na pyszną, wyrazistą zupę, przepis na barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami będzie dobrym rozwiązaniem. Do przygotowania tego dania potrzebujesz kiełbasy, np. białej, ale doskonale sprawdzi się również wędzona. Pokrój ją w plasterki i gotuj pod przykryciem. Chcesz, żeby smak zupy był bardziej intensywny? Koniecznie dodaj do niej ziele angielskie, liść laurowy, świeżo zmielony pieprz i majeranek. Doskonale sprawdzi się również czosnek, który w całości można wrzucić do gotującej się zupy. Zamiast niego możesz również użyć chrzanu ze słoiczka – potrawa będzie równie smaczna. Pod koniec gotowania dodaj posiekaną natkę pietruszki. Ugotowane ziemniaki ugnieć tłuczkiem lub przeciśnij przez praskę, natomiast boczek lub słoninę podsmaż na patelni wraz z posiekaną cebulą. Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami podawaj w chlebowych miseczkach lub tradycyjnie – na talerzach. Do dekoracji użyj natki pietruszki. Koniecznie wypróbuj ten przepis na przyrządzenie pysznego barszczu białego.