
Składniki
500 gramów
100 gramów
100 gramów
100 gramów
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
150 gramów
3 ziarna
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w ćwiartki, po czym odstaw na bok.

Krok 2
Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie umyj mięso i razem z warzywami włóż do garnka, zalej około 2 litrami zimnej wody i doprowadź do wrzenia.

Krok 3
Zbierz powstałą na wierzchu pianę, a następnie dodaj przyprawy.

Krok 4
Wywar na barszcz biały gotuj powoli przez około 2 godziny, po czym usuń z niego warzywa.

Krok 5
Przesyp zawartość torebki Barszcz biały Knorr do miski, dodaj śmietanę, a następnie rozprowadź całość w niewielkiej ilości wywaru.

Krok 6
Całość połącz z gotującą się zupą, nieustannie mieszając – by nie powstały grudki. Gotuj jeszcze przez około 5 minut. Gotowy barszcz biały podawaj z cząstkami jajka i kawałkiem żeberka.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieść w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Barszcz Biały z Majerankiem Ulubione Smaki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Barszcz biały
Popularny barszcz biały na wieprzowych żeberkach w naszym kraju kojarzy się bardzo pozytywnie. Gorący talerz takiej zupy kusi cudownym aromatem majeranku, czosnku i dobrego, mocnego zakwasu. To ulubiona zupa Polaków i każdy ma własny sposób jej przyrządzania. Dziś spróbuj barszczu białego z przepisu babci w naszej wersji, którą wyróżniają dwie rzeczy – szybkość przygotowania i idealna kompozycja przypraw. Postawą zupy jest Barszcz biały Knorr na wywarze z włoszczyzny, wzbogacony zielem angielskim i sporą ilością majeranku, a następnie zabielony gęstą śmietaną.
Dla kogo?
Najlepszy obiad w niedzielę? Barszcz biały! Przepis babci przeniesie wszystkich do radosnych lat dzieciństwa i przypomni wspólne chwile spędzone przy rodzinnym stole.
Na jaką okazję?
Barszcz biały z przepisu babci to doskonała propozycja na wielkanocny obiad. Barszcz będzie wyglądał bardzo efektownie, jeśli zamiast w ceramicznej zastawie, podasz go w kokilkach z bułek lub chleba.
Czy wiesz, że?
Nieodzownym elementem barszczu białego jest ugotowane na twardo jajko, które w zależności od upodobań twoich i reszty domowników, możesz posiekać drobno lub położyć na talerzu w cząstkach lub w całości, pozwalając by każdy podczas jedzenia zupy, pokroił je sobie łyżką.
Dla urozmaicenia:
Przepis babci na barszcz biały możesz wzbogacić kremowym piure z ziemniaków. Jak je podać? Piure uformuj w płaski okrąg na dnie talerza i zalej go barszczem białym. Wierzch możesz posypać posiekaną natką pietruszki.