Barszcz biały – przepis babci na żeberkach | Przepisy.pl pixel

Barszcz biały

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

41

1768 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

445 osób wydrukowało

Pobierz pdf

741 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

100 gramów

100 gramów

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

150 gramów

3 ziarna

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w ćwiartki, po czym odstaw na bok.

Barszcz biały - Krok 1

Krok 2

Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie umyj mięso i razem z warzywami włóż do garnka, zalej około 2 litrami zimnej wody i doprowadź do wrzenia.

Barszcz biały - Krok 2

Krok 3

Zbierz powstałą na wierzchu pianę, a następnie dodaj przyprawy.

Barszcz biały - Krok 3

Krok 4

Wywar na barszcz biały gotuj powoli przez około 2 godziny, po czym usuń z niego warzywa.

Barszcz biały - Krok 4

Krok 5

Przesyp zawartość torebki Barszcz biały Knorr do miski, dodaj śmietanę, a następnie rozprowadź całość w niewielkiej ilości wywaru.

Barszcz biały - Krok 5

Krok 6

Całość połącz z gotującą się zupą, nieustannie mieszając – by nie powstały grudki. Gotuj jeszcze przez około 5 minut. Gotowy barszcz biały podawaj z cząstkami jajka i kawałkiem żeberka.

Barszcz biały - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieść w lodówce.

 

 

4

Opinie o przepisie

  • Agata Trzeciak

    Agata Trzeciak , 13.02.2017

    Wyśmienita Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta  K...

    Edyta K... , 26.03.2016

    Jak już po swojemu poprzyprawiałam, to dobry

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Czajka

    Agnieszka Czajka , 11.10.2015

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angelika Krak

    Angelika Krak , 11.06.2015

    pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz biały - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz biały - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz biały - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz biały - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz biały - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz biały - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz biały - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Barszcz biały - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Barszcz białyBarszcz biały

Popularny barszcz biały na wieprzowych żeberkach w naszym kraju kojarzy się bardzo pozytywnie. Gorący talerz takiej zupy kusi cudownym aromatem majeranku, czosnku i dobrego, mocnego zakwasu. To ulubiona zupa Polaków i każdy ma własny sposób jej przyrządzania. Dziś spróbuj barszczu białego z przepisu babci w naszej wersji, którą wyróżniają dwie rzeczy – szybkość przygotowania i idealna kompozycja przypraw. Postawą zupy jest Barszcz biały Knorr na wywarze z włoszczyzny, wzbogacony zielem angielskim i sporą ilością majeranku, a następnie zabielony gęstą śmietaną.

Dla kogo?

Najlepszy obiad w niedzielę? Barszcz biały! Przepis babci przeniesie wszystkich do radosnych lat dzieciństwa i przypomni wspólne chwile spędzone przy rodzinnym stole.

Na jaką okazję?

Barszcz biały z przepisu babci to doskonała propozycja na wielkanocny obiad. Barszcz będzie wyglądał bardzo efektownie, jeśli zamiast w ceramicznej zastawie, podasz go w kokilkach z bułek lub chleba.

Czy wiesz, że?

Nieodzownym elementem barszczu białego jest ugotowane na twardo jajko, które w zależności od upodobań twoich i reszty domowników, możesz posiekać drobno lub położyć na talerzu w cząstkach lub w całości, pozwalając by każdy podczas jedzenia zupy, pokroił je sobie łyżką.

Dla urozmaicenia:

Przepis babci na barszcz biały możesz wzbogacić kremowym piure z ziemniaków. Jak je podać? Piure uformuj w płaski okrąg na dnie talerza i zalej go barszczem białym. Wierzch możesz posypać posiekaną natką pietruszki.