Tradycyjny barszcz czerwony – ekspresowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tradycyjny barszcz czerwony – ekspresowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
355 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

132 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

190 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

0.25 sztuki

1 opakowanie

4 sztuki

5 sztuk

1 łyżka

1 sztuka

4 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz buraki i pokrój w plastry. Dodaj dwa ząbki czosnku i chleb razowy. Zagotuj 1 litr wody z przyprawami, zalej nim przygotowane buraki. Całość odstaw na około dwa tygodnie w ciepłe miejsce, aby powstał zakwas.

Krok 2

Przecedź wywar i dodaj do niego Barszcz czerwony ekspresowy Knorr, co poprawi kolor i nada zupie odpowiedni smak.

Krok 3

Całość dopraw do smaku majerankiem, cukrem i sokiem z cytryny.

Krok 4

Zalej warzywa powstałym zakwasem. Dodaj buraki, przyprawy, resztę czosnku i ugotuj buraczano - warzywny wywar.

Krok 5

Podawaj barszcz z kołdunami mięsnymi lub grzybowymi.

przepisy.pl

Dobra rada:

Barszcz powinien być gotowany na bardzo małym ogniu i najlepiej pozostawiony z warzywami na drugi dzień, aby naciągnął ich smakiem i aromatem.

1

Opinie o przepisie

  • Milena

    Milena , 01.12.2022

    TAK Od kiedy zaczęłam korzystać z tego przepisu, barszcz zawsze wychodzi doskonały.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tradycyjny barszcz czerwony – ekspresowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tradycyjny barszcz czerwony – ekspresowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tradycyjny barszcz czerwony – ekspresowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tradycyjny barszcz czerwony – ekspresowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tradycyjny barszcz czerwony – ekspresowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tradycyjny barszcz czerwony – ekspresowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tradycyjny barszcz czerwony – ekspresowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tradycyjny barszcz czerwony – ekspresowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tradycyjny barszcz czerwony – ekspresowyTradycyjny barszcz czerwony – ekspresowy

Czy w kuchni da się połączyć klasykę z nowoczesnością? Odpowiedź na to pytanie jest banalnie prosta: tak. Przekonasz się o jej prawdziwości, przyrządzając barszcz czerwony ekspresowy w tradycyjny sposób. Do jego przygotowania będziesz potrzebować przede wszystkim buraków ćwikłowych. Obierz je i pokrój w plastry średniej grubości. Po dodaniu do nich ząbków czosnku, chleba razowego, przypraw, zalaniu wrzątkiem i odstawieniu na odpowiednio długi czas, przyrządzisz intensywny w smaku zakwas. Należy go przecedzić przez sito i dodać Barszcz czerwony Ekspresowy Knorr, który sprawi, że kolor gotowej zupy będzie jeszcze bardziej efektowny, a smak wyrazistszy. Całość należy doprawić. Sprawdzi się majeranek, cukier, sok z cytryny czy ziarenka czarnego pieprzu. Wywar ugotuj z pietruszką, marchewką, selerem i cebulą. Jeśli preferujesz klarowny wariant przygotowywanej zupy, przed podaniem przecedź ją przez sito. Gotowy barszcz z tego przepisu warto serwować z kołdunami mięsnymi lub grzybowymi. Koniecznie sprawdź ten przepis. Dzięki niemu przygotujesz wyjątkową zupę, która sprawdzi się nie tylko na święta Bożego Narodzenia.