Tradycyjny barszcz czerwony – ekspresowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

325 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

110 osób wydrukowało

Pobierz pdf

147 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

0.25 sztuki

4 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz buraki i pokrój w plastry. Dodaj dwa ząbki czosnku i chleb razowy. Zagotuj 1 litr wody z przyprawami, zalej nim przygotowane buraki. Całość odstaw na około dwa tygodnie w ciepłe miejsce, aby powstał zakwas.

Krok 2

Przecedź wywar i dodaj do niego Barszcz czerwony ekspresowy Knorr, co poprawi kolor i nada zupie odpowiedni smak.

Krok 3

Całość dopraw do smaku majerankiem, cukrem i sokiem z cytryny.

Krok 4

Zalej warzywa powstałym zakwasem. Dodaj buraki, przyprawy, resztę czosnku i ugotuj buraczano - warzywny wywar.

Krok 5

Podawaj barszcz z kołdunami mięsnymi lub grzybowymi.

przepisy.pl

Dobra rada:

Barszcz powinien być gotowany na bardzo małym ogniu i najlepiej pozostawiony z warzywami na drugi dzień, aby naciągnął ich smakiem i aromatem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tradycyjny barszcz czerwony – ekspresowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tradycyjny barszcz czerwony – ekspresowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tradycyjny barszcz czerwony – ekspresowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tradycyjny barszcz czerwony – ekspresowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tradycyjny barszcz czerwony – ekspresowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tradycyjny barszcz czerwony – ekspresowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tradycyjny barszcz czerwony – ekspresowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tradycyjny barszcz czerwony – ekspresowyTradycyjny barszcz czerwony – ekspresowy

Czy w kuchni da się połączyć klasykę z nowoczesnością? Odpowiedź na to pytanie jest banalnie prosta: tak. Przekonasz się o jej prawdziwości, przyrządzając barszcz czerwony ekspresowy w tradycyjny sposób. Do jego przygotowania będziesz potrzebować przede wszystkim buraków ćwikłowych. Obierz je i pokrój w plastry średniej grubości. Po dodaniu do nich ząbków czosnku, chleba razowego, przypraw, zalaniu wrzątkiem i odstawieniu na odpowiednio długi czas, przyrządzisz intensywny w smaku zakwas. Należy go przecedzić przez sito i dodać Barszcz czerwony Ekspresowy Knorr, który sprawi, że kolor gotowej zupy będzie jeszcze bardziej efektowny, a smak wyrazistszy. Całość należy doprawić. Sprawdzi się majeranek, cukier, sok z cytryny czy ziarenka czarnego pieprzu. Wywar ugotuj z pietruszką, marchewką, selerem i cebulą. Jeśli preferujesz klarowny wariant przygotowywanej zupy, przed podaniem przecedź ją przez sito. Gotowy barszcz z tego przepisu warto serwować z kołdunami mięsnymi lub grzybowymi. Koniecznie sprawdź ten przepis. Dzięki niemu przygotujesz wyjątkową zupę, która sprawdzi się nie tylko na święta Bożego Narodzenia.