Tradycyjny barszcz czerwony – ekspresowy
łatwe
159 osób zapisało
Składniki
5 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
0.25 sztuki
1 opakowanie
4 sztuki
5 sztuk
1 łyżka
1 sztuka
4 sztuki
2 sztuki
2 łyżki
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz buraki i pokrój w plastry. Dodaj dwa ząbki czosnku i chleb razowy. Zagotuj 1 litr wody z przyprawami, zalej nim przygotowane buraki. Całość odstaw na około dwa tygodnie w ciepłe miejsce, aby powstał zakwas.
Krok 2
Przecedź wywar i dodaj do niego Barszcz czerwony ekspresowy Knorr, co poprawi kolor i nada zupie odpowiedni smak.
Krok 3
Całość dopraw do smaku majerankiem, cukrem i sokiem z cytryny.
Krok 4
Zalej warzywa powstałym zakwasem. Dodaj buraki, przyprawy, resztę czosnku i ugotuj buraczano - warzywny wywar.
Krok 5
Podawaj barszcz z kołdunami mięsnymi lub grzybowymi.
Dobra rada:
Barszcz powinien być gotowany na bardzo małym ogniu i najlepiej pozostawiony z warzywami na drugi dzień, aby naciągnął ich smakiem i aromatem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tradycyjny barszcz czerwony – ekspresowy
Czy w kuchni da się połączyć klasykę z nowoczesnością? Odpowiedź na to pytanie jest banalnie prosta: tak. Przekonasz się o jej prawdziwości, przyrządzając barszcz czerwony ekspresowy w tradycyjny sposób. Do jego przygotowania będziesz potrzebować przede wszystkim buraków ćwikłowych. Obierz je i pokrój w plastry średniej grubości. Po dodaniu do nich ząbków czosnku, chleba razowego, przypraw, zalaniu wrzątkiem i odstawieniu na odpowiednio długi czas, przyrządzisz intensywny w smaku zakwas. Należy go przecedzić przez sito i dodać Barszcz czerwony Ekspresowy Knorr, który sprawi, że kolor gotowej zupy będzie jeszcze bardziej efektowny, a smak wyrazistszy. Całość należy doprawić. Sprawdzi się majeranek, cukier, sok z cytryny czy ziarenka czarnego pieprzu. Wywar ugotuj z pietruszką, marchewką, selerem i cebulą. Jeśli preferujesz klarowny wariant przygotowywanej zupy, przed podaniem przecedź ją przez sito. Gotowy barszcz z tego przepisu warto serwować z kołdunami mięsnymi lub grzybowymi. Koniecznie sprawdź ten przepis. Dzięki niemu przygotujesz wyjątkową zupę, która sprawdzi się nie tylko na święta Bożego Narodzenia.