Tradycyjny barszcz czerwony – ekspresowy
łatwe
179 osób zapisało

Składniki
5 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
0.25 sztuki
1 opakowanie
4 sztuki
5 sztuk
1 łyżka
1 sztuka
4 sztuki
2 sztuki
2 łyżki
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz buraki i pokrój w plastry. Dodaj dwa ząbki czosnku i chleb razowy. Zagotuj 1 litr wody z przyprawami, zalej nim przygotowane buraki. Całość odstaw na około dwa tygodnie w ciepłe miejsce, aby powstał zakwas.
Krok 2
Przecedź wywar i dodaj do niego Barszcz czerwony ekspresowy Knorr, co poprawi kolor i nada zupie odpowiedni smak.
Krok 3
Całość dopraw do smaku majerankiem, cukrem i sokiem z cytryny.
Krok 4
Zalej warzywa powstałym zakwasem. Dodaj buraki, przyprawy, resztę czosnku i ugotuj buraczano - warzywny wywar.
Krok 5
Podawaj barszcz z kołdunami mięsnymi lub grzybowymi.

Dobra rada:
Barszcz powinien być gotowany na bardzo małym ogniu i najlepiej pozostawiony z warzywami na drugi dzień, aby naciągnął ich smakiem i aromatem.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Barszcz czerwony Ekspresowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tradycyjny barszcz czerwony – ekspresowy
Czy w kuchni da się połączyć klasykę z nowoczesnością? Odpowiedź na to pytanie jest banalnie prosta: tak. Przekonasz się o jej prawdziwości, przyrządzając barszcz czerwony ekspresowy w tradycyjny sposób. Do jego przygotowania będziesz potrzebować przede wszystkim buraków ćwikłowych. Obierz je i pokrój w plastry średniej grubości. Po dodaniu do nich ząbków czosnku, chleba razowego, przypraw, zalaniu wrzątkiem i odstawieniu na odpowiednio długi czas, przyrządzisz intensywny w smaku zakwas. Należy go przecedzić przez sito i dodać Barszcz czerwony Ekspresowy Knorr, który sprawi, że kolor gotowej zupy będzie jeszcze bardziej efektowny, a smak wyrazistszy. Całość należy doprawić. Sprawdzi się majeranek, cukier, sok z cytryny czy ziarenka czarnego pieprzu. Wywar ugotuj z pietruszką, marchewką, selerem i cebulą. Jeśli preferujesz klarowny wariant przygotowywanej zupy, przed podaniem przecedź ją przez sito. Gotowy barszcz z tego przepisu warto serwować z kołdunami mięsnymi lub grzybowymi. Koniecznie sprawdź ten przepis. Dzięki niemu przygotujesz wyjątkową zupę, która sprawdzi się nie tylko na święta Bożego Narodzenia.