Barszcz na zakwasie – czerwony: wielkanocny | Przepisy.pl pixel

Barszcz na zakwasie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
175 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

161 osób wydrukowało

Pobierz pdf

278 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

zakwas:

7 sztuk

50 dekagramów

zupa:

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

5 ziaren

6 ziaren

2 ziarna

1 sztuka

3 sztuki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zakwas: buraki obierz i pokrój w plasterki, chleb pokrój w cienkie kromki.

Barszcz na zakwasie - Krok 1

Krok 2

Układaj je na zmianę w kamionkowym garnku lub dużym słoju. Zalej przegotowaną i ostudzoną wodą (wody powinno być tyle, aby przykryła składniki). Naczynie z zakwasem odstaw na 2 - 3 godziny w ciepłe, zaciszne miejsce, następnie dobrze wymieszaj i przykryj podwójnie złożoną gazą. Odstaw w ciepłe miejsce na 2-3 dni.

Barszcz na zakwasie - Krok 2

Krok 3

Zupa: gotowy zakwas przecedź przez gęste sitko.

Barszcz na zakwasie - Krok 3

Krok 4

Włoszczyznę poszatkuj.

Barszcz na zakwasie - Krok 4

Krok 5

Dodaj bulionetkę Knorr, przyprawy i umyte suszone grzybki. Zalej wodą i gotuj 20 min. Przecedź i ostudź.

Barszcz na zakwasie - Krok 5

Krok 6

Buraki obierz i zetrzyj na tarce z małymi otworami.

Barszcz na zakwasie - Krok 6

Krok 7

Zalej przygotowanym wywarem i zagotuj na maleńkim ogniu. Przecedź, wymieszaj z zakwasem i sokiem wiśniowym, spróbuj potrawę, ewentualnie dopraw.

Barszcz na zakwasie - Krok 7
1

Opinie o przepisie

  • Kasia

    Kasia , 07.12.2020

    TAK. Barszcz... Bez niego Wigilia to jak Wielkanoc bez jajek :) Dlatego musi być perfekcyjny! Nie idę na łatwiznę i staram się nie kupować tych gotowych w słoiczkach, wolę zrobić samemu w domu. Co roku robię z innego przepisu i zawsze jestem zdumiona, jak taki prosty zwykły barszcz ma wiele odsłon! Myślę, że w tym roku postawię na ten, bo ma w sobie tarte buraki. Nie wiem dlaczego, ale unikałam zawsze te z tartymi burakami. Być może dlatego, że nie pasowało mi ich połączenie z uszkami? A teraz myślę, że byłam w błędzie. Danie wtedy jest bardziej treściwe i sycące, idealne nawet na mały głód po Pasterce, tym bardziej, że w Wigilię siedzimy z rodziną do późnych godzin nocnych :) Przepis bardzo dobry, ale na pewno wydłużę czynność z kroku 1. Moja ciocia poradziła mi kiedyś, żeby zakwas robić co najmniej 4 dni. Wtedy jest konkretny w smaku. Resztę pozostawię bez zmian :) Przepis świetny, prosty i rzeczywiście "tani jak barszcz" - składniki dostępne i tanie w każdym sklepie i miejscu.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Barszcz na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Barszcz na zakwasieBarszcz na zakwasie

Jeśli szukasz idealnej potrawy na niedzielny lub świąteczny obiad, koniecznie przygotuj barszcz wileński. Sekret dobrej zupy tkwi w zakwasie, który wykonasz na bazie obranych buraków i kromek chleba. Ułożone warstwowo składniki zalej przegotowaną i przestudzoną wodą. Pamiętaj, że naczynie z gotowym zakwasem powinno poleżeć kilka godzin w ciepłym miejscu. Zanim przystąpisz do przygotowania zupy, gotowy zakwas przecedź przez gęste sito. Następnie bulionetkę, porcję włoszczyzny i suszone grzyby zalej wodą i zagotuj. Na koniec dodaj do wywaru starte buraki, a całość wymieszaj z zakwasem oraz sokiem z wiśni (ewentualnie możesz sok wiśniowy zastąpić sokiem z czerwonych porzeczek lub użyć gotowej zaprawy buraczanej). Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkreślić smak dania, dodaj do niego aromatyczne przyprawy, np. świeżo mielony pieprz, ziele angielskie czy liść laurowy. Jako dodatek do barszczu doskonale sprawdzą się kruche pierożki. Już teraz pobierz listę składników i do dzieła. Życzymy smacznego.