Składniki
zakwas:
7 sztuk
50 dekagramów
zupa:
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
5 ziaren
6 ziaren
2 ziarna
1 sztuka
3 sztuki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zakwas: buraki obierz i pokrój w plasterki, chleb pokrój w cienkie kromki.
Krok 2
Układaj je na zmianę w kamionkowym garnku lub dużym słoju. Zalej przegotowaną i ostudzoną wodą (wody powinno być tyle, aby przykryła składniki). Naczynie z zakwasem odstaw na 2 - 3 godziny w ciepłe, zaciszne miejsce, następnie dobrze wymieszaj i przykryj podwójnie złożoną gazą. Odstaw w ciepłe miejsce na 2-3 dni.
Krok 3
Zupa: gotowy zakwas przecedź przez gęste sitko.
Krok 4
Włoszczyznę poszatkuj.
Krok 5
Dodaj bulionetkę Knorr, przyprawy i umyte suszone grzybki. Zalej wodą i gotuj 20 min. Przecedź i ostudź.
Krok 6
Buraki obierz i zetrzyj na tarce z małymi otworami.
Krok 7
Zalej przygotowanym wywarem i zagotuj na maleńkim ogniu. Przecedź, wymieszaj z zakwasem i sokiem wiśniowym, spróbuj potrawę, ewentualnie dopraw.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Barszcz na zakwasie
Jeśli szukasz idealnej potrawy na niedzielny lub świąteczny obiad, koniecznie przygotuj barszcz wileński. Sekret dobrej zupy tkwi w zakwasie, który wykonasz na bazie obranych buraków i kromek chleba. Ułożone warstwowo składniki zalej przegotowaną i przestudzoną wodą. Pamiętaj, że naczynie z gotowym zakwasem powinno poleżeć kilka godzin w ciepłym miejscu. Zanim przystąpisz do przygotowania zupy, gotowy zakwas przecedź przez gęste sito. Następnie bulionetkę, porcję włoszczyzny i suszone grzyby zalej wodą i zagotuj. Na koniec dodaj do wywaru starte buraki, a całość wymieszaj z zakwasem oraz sokiem z wiśni (ewentualnie możesz sok wiśniowy zastąpić sokiem z czerwonych porzeczek lub użyć gotowej zaprawy buraczanej). Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkreślić smak dania, dodaj do niego aromatyczne przyprawy, np. świeżo mielony pieprz, ziele angielskie czy liść laurowy. Jako dodatek do barszczu doskonale sprawdzą się kruche pierożki. Już teraz pobierz listę składników i do dzieła. Życzymy smacznego.