Barszcz na zakwasie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

152 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

142 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

219 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

zakwas:

7 sztuk

50 dekagramów

zupa:

1 sztuka

2 sztuki

2 ziarna

3 sztuki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zakwas: buraki obierz i pokrój w plasterki, chleb pokrój w cienkie kromki.

Barszcz na zakwasie - Krok 1

Krok 2

Układaj je na zmianę w kamionkowym garnku lub dużym słoju. Zalej przegotowaną i ostudzoną wodą (wody powinno być tyle, aby przykryła składniki). Naczynie z zakwasem odstaw na 2 - 3 godziny w ciepłe, zaciszne miejsce, następnie dobrze wymieszaj i przykryj podwójnie złożoną gazą. Odstaw w ciepłe miejsce na 2-3 dni.

Barszcz na zakwasie - Krok 2

Krok 3

Zupa: gotowy zakwas przecedź przez gęste sitko.

Barszcz na zakwasie - Krok 3

Krok 4

Włoszczyznę poszatkuj.

Barszcz na zakwasie - Krok 4

Krok 5

Dodaj bulionetkę Knorr, przyprawy i umyte suszone grzybki. Zalej wodą i gotuj 20 min. Przecedź i ostudź.

Barszcz na zakwasie - Krok 5

Krok 6

Buraki obierz i zetrzyj na tarce z małymi otworami.

Barszcz na zakwasie - Krok 6

Krok 7

Zalej przygotowanym wywarem i zagotuj na maleńkim ogniu. Przecedź, wymieszaj z zakwasem i sokiem wiśniowym, spróbuj potrawę, ewentualnie dopraw.

Barszcz na zakwasie - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Barszcz na zakwasieBarszcz na zakwasie

Jeśli szukasz idealnej potrawy na niedzielny lub świąteczny obiad, koniecznie przygotuj barszcz wileński. Sekret dobrej zupy tkwi w zakwasie, który wykonasz na bazie obranych buraków i kromek chleba. Ułożone warstwowo składniki zalej przegotowaną i przestudzoną wodą. Pamiętaj, że naczynie z gotowym zakwasem powinno poleżeć kilka godzin w ciepłym miejscu. Zanim przystąpisz do przygotowania zupy, gotowy zakwas przecedź przez gęste sito. Następnie bulionetkę, porcję włoszczyzny i suszone grzyby zalej wodą i zagotuj. Na koniec dodaj do wywaru starte buraki, a całość wymieszaj z zakwasem oraz sokiem z wiśni (ewentualnie możesz sok wiśniowy zastąpić sokiem z czerwonych porzeczek lub użyć gotowej zaprawy buraczanej). Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkreślić smak dania, dodaj do niego aromatyczne przyprawy, np. świeżo mielony pieprz, ziele angielskie czy liść laurowy. Jako dodatek do barszczu doskonale sprawdzą się kruche pierożki. Już teraz pobierz listę składników i do dzieła. Życzymy smacznego.