Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami

Autor: Anna Włodarczyk

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
28 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 pęczek

1.5 kilograma

1 łyżka

1 sztuka

2 łyżki

1 kilogram

2 litry

1 pęczek

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowujemy wywar wołowo-warzywny. Gotujemy przez ok. godzinę rostbef wołowy razem z włoszczyzną i burakami.

Krok 2

W międzyczasie gotujemy ziemniaki w mundurkach. Odcedzamy, obieramy i kroimy w ćwiartki.

Krok 3

Powstały wywar odcedzamy, doprawiamy majerankiem. Dla wzmocnienia buraczkowego smaku dodajemy barszcz czerwony Knorr.

Krok 4

Gotujemy 5 minut i zabielamy śmietaną wymieszaną z mąką, dodając je stopniowo do zupy, tak aby śmietana się nie zważyła.

Krok 5

Podajemy z ziemniakami i posiekanym szczypiorkiem. Jest to świetna propozycja na Święta Bożego Narodzenia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Barszcz czerwony zabielany z ziemniakamiBarszcz czerwony zabielany z ziemniakami

Barszcz czerwony przygotowany na mięsnym wywarze z rostbefu, zabielony śmietaną i podawany z ziemniakami to propozycja nie tylko na świąteczny obiad – równie dobrze sprawdzi się bowiem na co dzień. Ziemniaki do zupy gotuje się w mundurkach, co sprawia, że mają bardziej intensywny smak. Zupę doprawia się głównie majerankiem – sprawdzą się jednak do niej również inne przyprawy, np. czosnek, ziele angielskie, liść laurowy czy świeży imbir. Całość posypuje się bezpośrednio przed podaniem posiekanym szczypiorkiem. Potrawę serwuje się też często z ziemniaczanym purée z dodatkiem podsmażonej na złoto cebuli. Dobrze komponuje się z nią także gotowane jajko, podzielone na ćwiartki i posypane natką pietruszki. Jeśli chcesz podać zupę jako ciepłą kolację, dołącz do niej grzanki z podsmażonymi grzybami oraz cebulą. W takiej wersji barszcz zabielany z ziemniakami może też zastąpić danie główne podczas obiadu. Koniecznie wypróbuj przepis na tę smaczną zupę i podziel się z nami opinią w komentarzu. Życzymy smacznego.