Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami

Autor: Anna Włodarczyk

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
28 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 pęczek

1.5 kilograma

1 łyżka

1 sztuka

2 łyżki

1 kilogram

2 litry

1 pęczek

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowujemy wywar wołowo-warzywny. Gotujemy przez ok. godzinę rostbef wołowy razem z włoszczyzną i burakami.

Krok 2

W międzyczasie gotujemy ziemniaki w mundurkach. Odcedzamy, obieramy i kroimy w ćwiartki.

Krok 3

Powstały wywar odcedzamy, doprawiamy majerankiem. Dla wzmocnienia buraczkowego smaku dodajemy barszcz czerwony Knorr.

Krok 4

Gotujemy 5 minut i zabielamy śmietaną wymieszaną z mąką, dodając je stopniowo do zupy, tak aby śmietana się nie zważyła.

Krok 5

Podajemy z ziemniakami i posiekanym szczypiorkiem. Jest to świetna propozycja na Święta Bożego Narodzenia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Barszcz czerwony zabielany z ziemniakamiBarszcz czerwony zabielany z ziemniakami

Barszcz czerwony przygotowany na mięsnym wywarze z rostbefu, zabielony śmietaną i podawany z ziemniakami to propozycja nie tylko na świąteczny obiad – równie dobrze sprawdzi się bowiem na co dzień. Ziemniaki do zupy gotuje się w mundurkach, co sprawia, że mają bardziej intensywny smak. Zupę doprawia się głównie majerankiem – sprawdzą się jednak do niej również inne przyprawy, np. czosnek, ziele angielskie, liść laurowy czy świeży imbir. Całość posypuje się bezpośrednio przed podaniem posiekanym szczypiorkiem. Potrawę serwuje się też często z ziemniaczanym purée z dodatkiem podsmażonej na złoto cebuli. Dobrze komponuje się z nią także gotowane jajko, podzielone na ćwiartki i posypane natką pietruszki. Jeśli chcesz podać zupę jako ciepłą kolację, dołącz do niej grzanki z podsmażonymi grzybami oraz cebulą. W takiej wersji barszcz zabielany z ziemniakami może też zastąpić danie główne podczas obiadu. Koniecznie wypróbuj przepis na tę smaczną zupę i podziel się z nami opinią w komentarzu. Życzymy smacznego.