Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami
średnie
24 osoby zapisały

Składniki
1 kilogram
1 pęczek
1.5 kilograma
1 łyżka
1 sztuka
2 łyżki
1 kilogram
2 litry
1 pęczek
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotowujemy wywar wołowo-warzywny. Gotujemy przez ok. godzinę rostbef wołowy razem z włoszczyzną i burakami.
Krok 2
W międzyczasie gotujemy ziemniaki w mundurkach. Odcedzamy, obieramy i kroimy w ćwiartki.
Krok 3
Powstały wywar odcedzamy, doprawiamy majerankiem. Dla wzmocnienia buraczkowego smaku dodajemy barszcz czerwony Knorr.
Krok 4
Gotujemy 5 minut i zabielamy śmietaną wymieszaną z mąką, dodając je stopniowo do zupy, tak aby śmietana się nie zważyła.
Krok 5
Podajemy z ziemniakami i posiekanym szczypiorkiem. Jest to świetna propozycja na Święta Bożego Narodzenia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Barszcz czerwony Ulubione Smaki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami
Barszcz czerwony przygotowany na mięsnym wywarze z rostbefu, zabielony śmietaną i podawany z ziemniakami to propozycja nie tylko na świąteczny obiad – równie dobrze sprawdzi się bowiem na co dzień. Ziemniaki do zupy gotuje się w mundurkach, co sprawia, że mają bardziej intensywny smak. Zupę doprawia się głównie majerankiem – sprawdzą się jednak do niej również inne przyprawy, np. czosnek, ziele angielskie, liść laurowy czy świeży imbir. Całość posypuje się bezpośrednio przed podaniem posiekanym szczypiorkiem. Potrawę serwuje się też często z ziemniaczanym purée z dodatkiem podsmażonej na złoto cebuli. Dobrze komponuje się z nią także gotowane jajko, podzielone na ćwiartki i posypane natką pietruszki. Jeśli chcesz podać zupę jako ciepłą kolację, dołącz do niej grzanki z podsmażonymi grzybami oraz cebulą. W takiej wersji barszcz zabielany z ziemniakami może też zastąpić danie główne podczas obiadu. Koniecznie wypróbuj przepis na tę smaczną zupę i podziel się z nami opinią w komentarzu. Życzymy smacznego.
























