Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
1 sztuka
3 litry
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 kilogram
2 łyżki
1 szczypta
1 sztuka
4 ziarna
1 sztuka
2 łyżeczki
2 łyżki
30 dekagramów
1 sztuka
1 szczypta
30 dekagramów
2 dekagramy
1 łyżka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj dokładnie buraki. Warzywa i jabłka rozdrobnij na mniejsze kawałki i zalej 3 litrami wody.
Krok 2
Dodaj przyprawy i całą główkę obranego czosnku. Następnie dodaj ocet oraz cukier i zaczekaj, aż barszcz się zagotuje. Wszystko razem gotuj jeszcze około 2 godzin na wolnym ogniu. Po tym czasie odstaw zupę w chłodne miejsce i pozostaw pod przykryciem do następnego dnia.
Krok 3
Następnie przecedź barszcz (powinno być około 2 litrów czystego buraczanego wywaru) i dopraw go do smaku torebką Barszczu czerwonego Knorr, co z pewnością poprawi smak i korzystnie wpłynie zarówno na aromat, jak i kolor.
Krok 4
Uszka: Zagnieć ciasto z mąki, jajka, wody i szczypty soli.
Krok 5
Posiekaj kapustę i ugotuj z grzybami oraz masłem (lub margaryną).
Krok 6
Dodaj pokruszoną Przyprawę w mini kostkach Czosnek Knorr, gałkę muszkatołową i pieprz. Wszystko razem wymieszaj.
Krok 7
Rozwałkuj ciasto na grubość 2 milimetrów. Wykrój szklanką krążki, po czym na każdy nałóż farsz i zawijaj uszka. Gotuj je 6-8 minut, po czym podawaj zalane barszczem.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Barszcz czerwony Ulubione Smaki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Barszcz wigilijny
Barszcz jest jedną z najpopularniejszych zup podawanych w okresie świąt Bożego Narodzenia. Wywar przygotowany na burakach to gwarancja intensywnie czerwonej barwy gotowego dania. Wersja z tego przepisu charakteryzuje się użyciem wielu składników. Intensywności nadaje jej czosnek, który możesz wcześniej przez krótki czas przesmażyć na patelni. Mimo tego, że w przepisie sugeruje się użycie całej główki obranego warzywa, nie musisz się obawiać, że zdominuje ono gotową zupę. Jego smak neutralizuje bowiem marchew, pietruszka, seler i por. Używa się również cebuli, którą warto wcześniej przypalić na palniku. Dzięki takiemu zabiegowi jej zewnętrzna warstwa skarmelizuje się, a samo danie nabierze charakterystycznego zapachu. Warto wykorzystać również kwaśne jabłka, które podkreślą smak buraków. Godną polecenia odmianą jest szara reneta. Gotowy barszcz serwuj z samodzielnie przygotowanymi uszkami. Odpowiednim farszem do nich będzie posiekana i ugotowana wraz z suszonymi grzybami kiszona kapusta. Zainspiruj się naszym przepisem, układając wigilijne menu.