Barszcz wigilijny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Barszcz wigilijny

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

38

heart
614 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

434 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

496 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

1 sztuka

3 litry

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 kilogram

2 łyżki

1 szczypta

1 sztuka

4 ziarna

1 sztuka

2 łyżeczki

2 łyżki

30 dekagramów

1 sztuka

1 szczypta

30 dekagramów

2 dekagramy

1 łyżka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj dokładnie buraki. Warzywa i jabłka rozdrobnij na mniejsze kawałki i zalej 3 litrami wody.

Krok 2

Dodaj przyprawy i całą główkę obranego czosnku. Następnie dodaj ocet oraz cukier i zaczekaj, aż barszcz się zagotuje. Wszystko razem gotuj jeszcze około 2 godzin na wolnym ogniu. Po tym czasie odstaw zupę w chłodne miejsce i pozostaw pod przykryciem do następnego dnia.

Krok 3

Następnie przecedź barszcz (powinno być około 2 litrów czystego buraczanego wywaru) i dopraw go do smaku torebką Barszczu czerwonego Knorr, co z pewnością poprawi smak i korzystnie wpłynie zarówno na aromat, jak i kolor.

Krok 4

Uszka: Zagnieć ciasto z mąki, jajka, wody i szczypty soli.

Krok 5

Posiekaj kapustę i ugotuj z grzybami oraz masłem (lub margaryną).

Krok 6

Dodaj pokruszoną Przyprawę w mini kostkach Czosnek Knorr, gałkę muszkatołową i pieprz. Wszystko razem wymieszaj.

Krok 7

Rozwałkuj ciasto na grubość 2 milimetrów. Wykrój szklanką krążki, po czym na każdy nałóż farsz i zawijaj uszka. Gotuj je 6-8 minut, po czym podawaj zalane barszczem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • Gabriela Greń

    Gabriela Greń , 02.12.2020

    TAK. Nie ma to jak barszczyk mamy i wspólne lepienie uszek przed Świętami. To nie tylko tradycja, cudowne wspomnienia, ale też mieszanina niepowtarzalnych smaków, które zawsze będą przypominać Święta z bliskimi w rodzinnym domu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • iwona0103 iwona0103

    iwona0103 iwona0103 , 30.11.2020

    TAK Od USZKA do USZKA się uśmiechamy, Gdy ten BARSZCZ CZERWONY przyrządzamy. Nie wyobrażam sobie bez niego wigilijnego wieczoru. Nawet czerwona plama na obrusie nie psuje humoru. Bo co roku smakuje nam tak, że aż trzęsą się nam USZKA, Wpadając szybko do pustego brzuszka. Myślę, że jabłko jest sekretnym składnikiem. Barszcz wychodzi pyszny nawet, gdy jesteśmy laikiem. Jest bogaty w smaku dzięki mnogości składników. Bardzo łatwo go przyrządzić dla gości i domowników. Polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz wigilijny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz wigilijny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz wigilijny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz wigilijny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz wigilijny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz wigilijny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz wigilijny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Barszcz wigilijny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Barszcz wigilijnyBarszcz wigilijny

Barszcz jest jedną z najpopularniejszych zup podawanych w okresie świąt Bożego Narodzenia. Wywar przygotowany na burakach to gwarancja intensywnie czerwonej barwy gotowego dania. Wersja z tego przepisu charakteryzuje się użyciem wielu składników. Intensywności nadaje jej czosnek, który możesz wcześniej przez krótki czas przesmażyć na patelni. Mimo tego, że w przepisie sugeruje się użycie całej główki obranego warzywa, nie musisz się obawiać, że zdominuje ono gotową zupę. Jego smak neutralizuje bowiem marchew, pietruszka, seler i por. Używa się również cebuli, którą warto wcześniej przypalić na palniku. Dzięki takiemu zabiegowi jej zewnętrzna warstwa skarmelizuje się, a samo danie nabierze charakterystycznego zapachu. Warto wykorzystać również kwaśne jabłka, które podkreślą smak buraków. Godną polecenia odmianą jest szara reneta. Gotowy barszcz serwuj z samodzielnie przygotowanymi uszkami. Odpowiednim farszem do nich będzie posiekana i ugotowana wraz z suszonymi grzybami kiszona kapusta. Zainspiruj się naszym przepisem, układając wigilijne menu.