
Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
1 sztuka
3 litry
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 kilogram
2 łyżki
1 szczypta
1 sztuka
4 ziarna
1 sztuka
2 łyżeczki
2 łyżki
30 dekagramów
1 sztuka
1 szczypta
30 dekagramów
2 dekagramy
1 łyżka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj dokładnie buraki. Warzywa i jabłka rozdrobnij na mniejsze kawałki i zalej 3 litrami wody.
Krok 2
Dodaj przyprawy i całą główkę obranego czosnku. Następnie dodaj ocet oraz cukier i zaczekaj, aż barszcz się zagotuje. Wszystko razem gotuj jeszcze około 2 godzin na wolnym ogniu. Po tym czasie odstaw zupę w chłodne miejsce i pozostaw pod przykryciem do następnego dnia.
Krok 3
Następnie przecedź barszcz (powinno być około 2 litrów czystego buraczanego wywaru) i dopraw go do smaku torebką Barszczu czerwonego Knorr, co z pewnością poprawi smak i korzystnie wpłynie zarówno na aromat, jak i kolor.
Krok 4
Uszka: Zagnieć ciasto z mąki, jajka, wody i szczypty soli.
Krok 5
Posiekaj kapustę i ugotuj z grzybami oraz masłem (lub margaryną).
Krok 6
Dodaj pokruszoną Przyprawę w mini kostkach Czosnek Knorr, gałkę muszkatołową i pieprz. Wszystko razem wymieszaj.
Krok 7
Rozwałkuj ciasto na grubość 2 milimetrów. Wykrój szklanką krążki, po czym na każdy nałóż farsz i zawijaj uszka. Gotuj je 6-8 minut, po czym podawaj zalane barszczem.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Barszcz czerwony Ulubione Smaki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Barszcz wigilijny
Barszcz jest jedną z najpopularniejszych zup podawanych w okresie świąt Bożego Narodzenia. Wywar przygotowany na burakach to gwarancja intensywnie czerwonej barwy gotowego dania. Wersja z tego przepisu charakteryzuje się użyciem wielu składników. Intensywności nadaje jej czosnek, który możesz wcześniej przez krótki czas przesmażyć na patelni. Mimo tego, że w przepisie sugeruje się użycie całej główki obranego warzywa, nie musisz się obawiać, że zdominuje ono gotową zupę. Jego smak neutralizuje bowiem marchew, pietruszka, seler i por. Używa się również cebuli, którą warto wcześniej przypalić na palniku. Dzięki takiemu zabiegowi jej zewnętrzna warstwa skarmelizuje się, a samo danie nabierze charakterystycznego zapachu. Warto wykorzystać również kwaśne jabłka, które podkreślą smak buraków. Godną polecenia odmianą jest szara reneta. Gotowy barszcz serwuj z samodzielnie przygotowanymi uszkami. Odpowiednim farszem do nich będzie posiekana i ugotowana wraz z suszonymi grzybami kiszona kapusta. Zainspiruj się naszym przepisem, układając wigilijne menu.