Barszcz wigilijny

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

607 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

311 osób wydrukowało

Pobierz pdf

294 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżeczki

1 sztuka

30 dekagramów

1 kilogram

1 sztuka

1 kilogram

0

2 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

30 dekagramów

3 litry

2 dekagramy

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj dokładnie buraki. Warzywa i jabłka rozdrobnij na mniejsze kawałki i zalej 3 litrami wody.

Krok 2

Dodaj przyprawy i całą główkę obranego czosnku. Następnie dodaj ocet oraz cukier i zaczekaj, aż barszcz się zagotuje. Wszystko razem gotuj jeszcze około 2 godzin na wolnym ogniu. Po tym czasie odstaw zupę w chłodne miejsce i pozostaw pod przykryciem do następnego dnia.

Krok 3

Następnie przecedź barszcz (powinno być około 2 litrów czystego buraczanego wywaru) i dopraw go do smaku torebką Barszczu czerwonego Knorr, co z pewnością poprawi smak i korzystnie wpłynie zarówno na aromat, jak i kolor.

Krok 4

Uszka: Zagnieć ciasto z mąki, jajka, wody i szczypty soli.

Krok 5

Posiekaj kapustę i ugotuj z grzybami oraz masłem (lub margaryną).

Krok 6

Dodaj pokruszoną Przyprawę w mini kostkach Czosnek Knorr, gałkę muszkatołową i pieprz. Wszystko razem wymieszaj.

Krok 7

Rozwałkuj ciasto na grubość 2 milimetrów. Wykrój szklanką krążki, po czym na każdy nałóż farsz i zawijaj uszka. Gotuj je 6-8 minut, po czym podawaj zalane barszczem.

0

Opinie o przepisie

Ziele angielskie z Meksyku Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Ziele angielskie z Meksyku Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Barszcz wigilijnyBarszcz wigilijny

Barszcz jest jedną z najpopularniejszych zup podawanych w okresie świąt Bożego Narodzenia. Wywar przygotowany na burakach to gwarancja intensywnie czerwonej barwy gotowego dania. Wersja z tego przepisu charakteryzuje się użyciem wielu składników. Intensywności nadaje jej czosnek, który możesz wcześniej przez krótki czas przesmażyć na patelni. Mimo tego, że w przepisie sugeruje się użycie całej główki obranego warzywa, nie musisz się obawiać, że zdominuje ono gotową zupę. Jego smak neutralizuje bowiem marchew, pietruszka, seler i por. Używa się również cebuli, którą warto wcześniej przypalić na palniku. Dzięki takiemu zabiegowi jej zewnętrzna warstwa skarmelizuje się, a samo danie nabierze charakterystycznego zapachu. Warto wykorzystać również kwaśne jabłka, które podkreślą smak buraków. Godną polecenia odmianą jest szara reneta. Gotowy barszcz serwuj z samodzielnie przygotowanymi uszkami. Odpowiednim farszem do nich będzie posiekana i ugotowana wraz z suszonymi grzybami kiszona kapusta. Zainspiruj się naszym przepisem, układając wigilijne menu.