Barszcz czerwony z grzybowym mieszkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Barszcz czerwony z grzybowym mieszkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
202 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

149 osób wydrukowało

Pobierz pdf

206 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

barszcz czerwony:

1 opakowanie

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

0.25 sztuki

2 łyżki

2 sztuki

4 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

1 litr

grzybowy mieszek:

1 sztuka

50 gramów

250 mililitrów

50 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

0.5 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj barszcz czerwony: umyj i obierz warzywa i zalej je około 1 litrem zimnej wody. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy, następnie ugotuj na wolnym ogniu warzywny wywar.

Krok 2

Przecedź wywar przez sito, dodaj Barszcz czerwony i dokładnie wymieszaj. Dopraw zupę czosnkiem, majerankiem, sokiem z cytryny oraz pieprzem.

Krok 3

Przygotuj grzybowy mieszek: przesiej mąkę do miski, dodaj jajko i mleko, dokładnie zmiksuj, uzyskując w ten sposób ciasto naleśnikowe.

Krok 4

Następnie usmaż naleśniki na oleju, na gorącej patelni o małej średnicy.

Krok 5

Podgotuj grzyby i posiekaj je na drobne kawałki, cebulę pokrój w drobną kostkę. Następnie podsmaż, rozgnieć czosnek i dodaj wraz z majerankiem do przygotowywanego farszu. Potem włóż szczypiorek na kilka sekund do wrzątku, aby zmiękł.

Krok 6

Nałóż farsz grzybowy na środek naleśnika, całość zwiń w sakiewkę i obwiąż szczypiorkiem tak, by się nie rozwinęła. Serwuj zupę w głębokim talerzu, umieszczając pośrodku grzybową sakiewkę.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz czerwony z grzybowym mieszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz czerwony z grzybowym mieszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz czerwony z grzybowym mieszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz czerwony z grzybowym mieszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz czerwony z grzybowym mieszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz czerwony z grzybowym mieszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz czerwony z grzybowym mieszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Barszcz czerwony z grzybowym mieszkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Barszcz czerwony z grzybowym mieszkiemBarszcz czerwony z grzybowym mieszkiem

Barszcz to popularna zupa, przygotowywana na wiele sposobów. Jedną z najbardziej rozpowszechnionych jest barszcz czerwony, który przygotowuje się często z okazji świąt i innych uroczystości. Na początek ugotuj warzywny wywar. Nie zapomnij o przyprawach, zwłaszcza o majeranku. Na końcowym etapie pamiętaj o tym, by nie zagotować zupy. Doprowadzenie jej do wrzenia sprawi, że kolor stanie się zbyt ciemny. Jeśli lubisz barszcz zabielany, dodaj do niego trochę śmietany albo jogurtu naturalnego. Możesz urozmaicać go różnymi dodatkami. Ze smakiem barszczu doskonale komponują się grzyby, przygotuj więc mieszki z ciasta naleśnikowego. Do nadzienia wykorzystaj grzyby suszone, np. podgrzybki, prawdziwki, kurki lub kozaki. Jeśli planujesz serwować zupę w filiżankach, podaj do niej drożdżowe lub kruche paszteciki i paluszki z ciasta francuskiego. Udekoruj każdą porcję świeżym majerankiem albo natką pietruszki. Dobrze będą wyglądały również liście lubczyku. Koniecznie skorzystaj z przepisu i ugotuj ten smaczny barszcz!