Barszcz czerwony z grzybowym mieszkiem
łatwe
207 osób zapisało

Składniki
barszcz czerwony:
1 opakowanie
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
0.25 sztuki
2 łyżki
2 sztuki
4 sztuki
1 sztuka
1 łyżka
1 szczypta
1 litr
grzybowy mieszek:
1 sztuka
50 gramów
250 mililitrów
50 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
0.5 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj barszcz czerwony: umyj i obierz warzywa i zalej je około 1 litrem zimnej wody. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy, następnie ugotuj na wolnym ogniu warzywny wywar.
Krok 2
Przecedź wywar przez sito, dodaj Barszcz czerwony i dokładnie wymieszaj. Dopraw zupę czosnkiem, majerankiem, sokiem z cytryny oraz pieprzem.
Krok 3
Przygotuj grzybowy mieszek: przesiej mąkę do miski, dodaj jajko i mleko, dokładnie zmiksuj, uzyskując w ten sposób ciasto naleśnikowe.
Krok 4
Następnie usmaż naleśniki na oleju, na gorącej patelni o małej średnicy.
Krok 5
Podgotuj grzyby i posiekaj je na drobne kawałki, cebulę pokrój w drobną kostkę. Następnie podsmaż, rozgnieć czosnek i dodaj wraz z majerankiem do przygotowywanego farszu. Potem włóż szczypiorek na kilka sekund do wrzątku, aby zmiękł.
Krok 6
Nałóż farsz grzybowy na środek naleśnika, całość zwiń w sakiewkę i obwiąż szczypiorkiem tak, by się nie rozwinęła. Serwuj zupę w głębokim talerzu, umieszczając pośrodku grzybową sakiewkę.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Barszcz czerwony Ulubione Smaki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Barszcz czerwony z grzybowym mieszkiem
Barszcz to popularna zupa, przygotowywana na wiele sposobów. Jedną z najbardziej rozpowszechnionych jest barszcz czerwony, który przygotowuje się często z okazji świąt i innych uroczystości. Na początek ugotuj warzywny wywar. Nie zapomnij o przyprawach, zwłaszcza o majeranku. Na końcowym etapie pamiętaj o tym, by nie zagotować zupy. Doprowadzenie jej do wrzenia sprawi, że kolor stanie się zbyt ciemny. Jeśli lubisz barszcz zabielany, dodaj do niego trochę śmietany albo jogurtu naturalnego. Możesz urozmaicać go różnymi dodatkami. Ze smakiem barszczu doskonale komponują się grzyby, przygotuj więc mieszki z ciasta naleśnikowego. Do nadzienia wykorzystaj grzyby suszone, np. podgrzybki, prawdziwki, kurki lub kozaki. Jeśli planujesz serwować zupę w filiżankach, podaj do niej drożdżowe lub kruche paszteciki i paluszki z ciasta francuskiego. Udekoruj każdą porcję świeżym majerankiem albo natką pietruszki. Dobrze będą wyglądały również liście lubczyku. Koniecznie skorzystaj z przepisu i ugotuj ten smaczny barszcz!


































