Barszcz czerwony z grzybowym mieszkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Barszcz czerwony z grzybowym mieszkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
202 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

149 osób wydrukowało

Pobierz pdf

206 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

barszcz czerwony:

1 opakowanie

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

0.25 sztuki

2 łyżki

2 sztuki

4 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

1 litr

grzybowy mieszek:

1 sztuka

50 gramów

250 mililitrów

50 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

0.5 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj barszcz czerwony: umyj i obierz warzywa i zalej je około 1 litrem zimnej wody. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy, następnie ugotuj na wolnym ogniu warzywny wywar.

Krok 2

Przecedź wywar przez sito, dodaj Barszcz czerwony i dokładnie wymieszaj. Dopraw zupę czosnkiem, majerankiem, sokiem z cytryny oraz pieprzem.

Krok 3

Przygotuj grzybowy mieszek: przesiej mąkę do miski, dodaj jajko i mleko, dokładnie zmiksuj, uzyskując w ten sposób ciasto naleśnikowe.

Krok 4

Następnie usmaż naleśniki na oleju, na gorącej patelni o małej średnicy.

Krok 5

Podgotuj grzyby i posiekaj je na drobne kawałki, cebulę pokrój w drobną kostkę. Następnie podsmaż, rozgnieć czosnek i dodaj wraz z majerankiem do przygotowywanego farszu. Potem włóż szczypiorek na kilka sekund do wrzątku, aby zmiękł.

Krok 6

Nałóż farsz grzybowy na środek naleśnika, całość zwiń w sakiewkę i obwiąż szczypiorkiem tak, by się nie rozwinęła. Serwuj zupę w głębokim talerzu, umieszczając pośrodku grzybową sakiewkę.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz czerwony z grzybowym mieszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz czerwony z grzybowym mieszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz czerwony z grzybowym mieszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz czerwony z grzybowym mieszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz czerwony z grzybowym mieszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz czerwony z grzybowym mieszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz czerwony z grzybowym mieszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Barszcz czerwony z grzybowym mieszkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Barszcz czerwony z grzybowym mieszkiemBarszcz czerwony z grzybowym mieszkiem

Barszcz to popularna zupa, przygotowywana na wiele sposobów. Jedną z najbardziej rozpowszechnionych jest barszcz czerwony, który przygotowuje się często z okazji świąt i innych uroczystości. Na początek ugotuj warzywny wywar. Nie zapomnij o przyprawach, zwłaszcza o majeranku. Na końcowym etapie pamiętaj o tym, by nie zagotować zupy. Doprowadzenie jej do wrzenia sprawi, że kolor stanie się zbyt ciemny. Jeśli lubisz barszcz zabielany, dodaj do niego trochę śmietany albo jogurtu naturalnego. Możesz urozmaicać go różnymi dodatkami. Ze smakiem barszczu doskonale komponują się grzyby, przygotuj więc mieszki z ciasta naleśnikowego. Do nadzienia wykorzystaj grzyby suszone, np. podgrzybki, prawdziwki, kurki lub kozaki. Jeśli planujesz serwować zupę w filiżankach, podaj do niej drożdżowe lub kruche paszteciki i paluszki z ciasta francuskiego. Udekoruj każdą porcję świeżym majerankiem albo natką pietruszki. Dobrze będą wyglądały również liście lubczyku. Koniecznie skorzystaj z przepisu i ugotuj ten smaczny barszcz!