Barszcz ukraiński nieco inaczej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Barszcz ukraiński nieco inaczej

Autor: Michał Letkiewicz

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 kilogram

4 sztuki

0.25 sztuki

4 sztuki

3 sztuki

2 sztuki

250 gramów

10 ziaren

5 sztuk

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jeśli buraki są niegotowane, należy je ugotować, ostudzić i obrać.

Krok 2

Buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka, dodać ziele angielskie, liść laurowy, czosnek przetarty, pieprz i sól do smaku, zalać zimną wodą, przykryć przykrywką i zagotować.

Krok 3

Marchewki, seler i pietruszki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do buraków i gotować razem.

Krok 4

Fasolkę szparagową umyć, pokroić na drobne kawałki i wrzucić do gotujących się warzyw. Gotować tak długo, aż warzywa staną się lekko miękkie.

Krok 5

Mięso opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do drugiego garnka, zalać 4 litrami zimnej wody, dodać przyprawy (sól, pieprz, Vegeta, czosnek według uznania). Gotować1 -1,5 godz. Do gotującego mięsa dodać starte na tarce cebule. W czasie gotowania powstałą szumowinę (biało- szarą pianę) zebrać łyżką cedzakową. Gotować tak długo aż mięso stanie się miękkie i lekko będzie „odchodzić” od kości.

Krok 6

Następnie ugotowane mięso razem z połową wywaru wlać do garnka z burakami i warzywami. Gotować na lekkim ogniu pod przykryciem około 15 min. Drugą połowę wywaru odstawić na bok w celu wykorzystania później do zrobienia sosu do drugiego dania.

Krok 7

Sprawdzić smak i gęstość zupy. Można dodać śmietanę lub jogurt naturalny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz ukraiński nieco inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz ukraiński nieco inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz ukraiński nieco inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz ukraiński nieco inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz ukraiński nieco inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz ukraiński nieco inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz ukraiński nieco inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Barszcz ukraiński nieco inaczej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej