Barszcz ukraiński nieco inaczej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Barszcz ukraiński nieco inaczej

Autor: Michał Letkiewicz

ratingratingratingratingrating

1

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 kilogram

4 sztuki

0.25 sztuki

4 sztuki

3 sztuki

2 sztuki

250 gramów

10 ziaren

5 sztuk

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jeśli buraki są niegotowane, należy je ugotować, ostudzić i obrać.

Krok 2

Buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka, dodać ziele angielskie, liść laurowy, czosnek przetarty, pieprz i sól do smaku, zalać zimną wodą, przykryć przykrywką i zagotować.

Krok 3

Marchewki, seler i pietruszki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do buraków i gotować razem.

Krok 4

Fasolkę szparagową umyć, pokroić na drobne kawałki i wrzucić do gotujących się warzyw. Gotować tak długo, aż warzywa staną się lekko miękkie.

Krok 5

Mięso opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do drugiego garnka, zalać 4 litrami zimnej wody, dodać przyprawy (sól, pieprz, Vegeta, czosnek według uznania). Gotować1 -1,5 godz. Do gotującego mięsa dodać starte na tarce cebule. W czasie gotowania powstałą szumowinę (biało- szarą pianę) zebrać łyżką cedzakową. Gotować tak długo aż mięso stanie się miękkie i lekko będzie „odchodzić” od kości.

Krok 6

Następnie ugotowane mięso razem z połową wywaru wlać do garnka z burakami i warzywami. Gotować na lekkim ogniu pod przykryciem około 15 min. Drugą połowę wywaru odstawić na bok w celu wykorzystania później do zrobienia sosu do drugiego dania.

Krok 7

Sprawdzić smak i gęstość zupy. Można dodać śmietanę lub jogurt naturalny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz ukraiński nieco inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz ukraiński nieco inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz ukraiński nieco inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz ukraiński nieco inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz ukraiński nieco inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz ukraiński nieco inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz ukraiński nieco inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej