
Składniki
1 kilogram
1 kilogram
4 sztuki
0.25 sztuki
4 sztuki
3 sztuki
2 sztuki
250 gramów
10 ziaren
5 sztuk
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jeśli buraki są niegotowane, należy je ugotować, ostudzić i obrać.
Krok 2
Buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka, dodać ziele angielskie, liść laurowy, czosnek przetarty, pieprz i sól do smaku, zalać zimną wodą, przykryć przykrywką i zagotować.
Krok 3
Marchewki, seler i pietruszki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do buraków i gotować razem.
Krok 4
Fasolkę szparagową umyć, pokroić na drobne kawałki i wrzucić do gotujących się warzyw. Gotować tak długo, aż warzywa staną się lekko miękkie.
Krok 5
Mięso opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do drugiego garnka, zalać 4 litrami zimnej wody, dodać przyprawy (sól, pieprz, Vegeta, czosnek według uznania). Gotować1 -1,5 godz. Do gotującego mięsa dodać starte na tarce cebule. W czasie gotowania powstałą szumowinę (biało- szarą pianę) zebrać łyżką cedzakową. Gotować tak długo aż mięso stanie się miękkie i lekko będzie „odchodzić” od kości.
Krok 6
Następnie ugotowane mięso razem z połową wywaru wlać do garnka z burakami i warzywami. Gotować na lekkim ogniu pod przykryciem około 15 min. Drugą połowę wywaru odstawić na bok w celu wykorzystania później do zrobienia sosu do drugiego dania.
Krok 7
Sprawdzić smak i gęstość zupy. Można dodać śmietanę lub jogurt naturalny.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.
Czytaj więcejBez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.
Czytaj więcej