Obiady do zamrożenia – przepisy na szybkie posiłki, które włożysz do zamrażarki

Przez pracę nie macie czasu na codzienne gotowanie? Brakuje Wam pomysłów na obiady, a stanie przy kuchence każdego dnia zabiera czas na odpoczynek? Poznajcie kilka pomysłów na obiady do zamrożenia, które z powodzeniem zastąpią Wam codzienne przygotowywanie posiłków.

Obiady do zamrożenia – jak mrozić?

Żywność, która ma wylądować w zamrażalniku, musi być do tego odpowiednio przygotowana.

Dlatego przed umieszczeniem jej w szufladach zaleca się by:

  • Umieścić ją w opakowaniach z symbolem kieliszka i widelca – jest to oznaczenie materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
  • Opakowania miały symbol śnieżynki, który oznacza, że materiał nadaje się do zamrażania.

Obiady do zamrażarki – co można mrozić?

Skoro wiecie już jak mrozić, to teraz warto byście dowiedzieli się, co można mrozić. Okazuje się bowiem, że nie każdy produkt dobrze znosi kontakt z niskimi temperaturami.

Mrożenie doskonale znoszą:

  • Produkty mączne: pierogi, kluski, pyzy, kopytka
  • Ciasta: drożdżowe, kruche, francuskie, filo
  • Zupy czyste, tj. bez dodatku makaronu, ryżu lub kaszy
  • Sosy
  • Dania jednogarnkowe: np. gulasz z mięsem
  • Upieczone mięso

I choć taki produkt po rozmrożeniu nie zawsze jest pełnym obiadem, to wystarczy kilka prostych dodatków i mamy pyszny posiłek w niecały kwadrans.

Obiad do zamrożenia, który nie będzie smaczny to…

Chociaż mrozić można wiele produktów, to są i takie, które źle znoszą kontakt z ujemną temperaturą. Po rozmrożeniu produkty tracą jakość i smak.

Do takich produktów zaliczają się:

  • Jaja i sosy na ich bazie
  • Ogórek, pomidor, rzodkiewka, sałata, kapusta
  • Jogurt, śmietana, serek wiejski
  • Ryby przechowywane wcześniej w lodówce

Przepisy na obiad do mrożenia – pierogi w roli głównej

Doskonałym pomysłem na szybki obiad, który można zamrozić, są pierogi. Świetnie znoszą ujemne temperatury, więc można je przechowywać w zamrażalniku naprawdę długo. Poniżej znajdziecie przepis na pierogi z grzybami, które po przygotowaniu z powodzeniem możecie zamrozić.

Składniki:

  • 700 g mąki pszennej
  • 200 ml gorącej wody
  • 3 jajka
  • 200 g suszonych grzybów: prawdziwki i podgrzybki
  • 200 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • Łyżeczka soli
  • 1 kostka bulionu grzybowego

Przygotowanie:

  1. Z mąki, gorącej wody i jajek ugniećcie ciasto i wyrabiajcie je ok. 20 minut, po czym odstawcie na 30 minut, by odpoczęło.
  2. Suszone grzyby namoczcie i gdy będą miękkie, dokładnie posiekajcie. Pieczarki i cebulę pokrójcie w kostkę, a czosnek posiekajcie. Podsmażcie wszystkie warzywa na maśle.
  3. Przygotujcie bulion i dodajcie go do farszu i duście, aż całość zrobi się kleista i cały płyn odparuje. Po tym odstawcie do ostygnięcia.
  4. Ciasto wyłóżcie na stolnice posypaną mąką i rozwałkujcie, po czym wytnijcie za pomocą szklanki kółka pod pierogi. Do kółek nałóżcie łyżeczką farsz i zlepcie pierogi.
  5. Pierogi gotujcie w osolonym wrzątku przez ok. 3 minuty od wypłynięcia ich na powierzchnię.
  6. Tak ugotowane pierogi dokładnie ostudźcie, przełóżcie do woreczków do zamrażania i ułóżcie w zamrażalniku.

Sprawdźcie też przepisy na pierogi z cukinią, pierogi z soczewicą, a także pierogi z mięsem. Każde z nich po rozmrożeniu będą pyszne i aromatyczne.

Szybkie obiady do zamrożenia

Osoby pracujące na pewno docenią fakt, że obiady do zamrożenia bardzo łatwo później przygotować. Z racji tego, że dobrze mrożą się produkty mączne, przygotowaliśmy kilka propozycji, które mogą Wam się spodobać. Fanom gotowanych ziemniaków szczególnie polecamy kopytka kartoflane. Spośród kopytkowych dań warto także przygotować kozie kopytka, ziołowe kopytka, a także serowe kopytka. Doskonałym obiadem do zamrożenia są także pyzy ziemniaczane, a zwłaszcza pyzy z mięsem i grzybami.