Kopytka kartoflane przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kopytka kartoflane

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

1220 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

177 osób wydrukowało

Pobierz pdf

257 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

null

2 łyżki

20 dekagramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ziemniaki w łupinach. Ostudź, obierz (najlepiej dzień wcześniej), następnie przeciśnij przez praskę.

Kopytka kartoflane - Krok 1

Krok 2

Posól ziemniaki, dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajko i żółtko. Masę dopraw mini kostką Knorr. Zagnieć ciasto.

Kopytka kartoflane - Krok 2

Krok 3

Uformuj z ciasta wałek, spłaszcz nożem i pokrój skośnie na kluski o szerokości 1,5 - 2 centymetra.

Kopytka kartoflane - Krok 3

Krok 4

Gotuj we wrzącej, osolonej wodzie 4 - 5 minut. Wyjmij łyżką cedzakową. Podawaj do dań mięsnych zaraz po wyjęciu lub podgrzej na patelni tłuszcz, wsyp tartą bułkę, włóż kopytka i podgrzewaj na małym ogniu.

Kopytka kartoflane - Krok 4
3

Opinie o przepisie

  • Luiza Zbróg

    Luiza Zbróg , 18.10.2019

    super wychodzą

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Lesiewicz

    Robert Lesiewicz , 16.12.2017

    Robie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łukasz Gozdal

    Łukasz Gozdal , 03.11.2016

    taa

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kopytka kartoflane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kopytka kartoflane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kopytka kartoflane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kopytka kartoflane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kopytka kartoflane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kopytka kartoflane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kopytka kartoflane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kopytka kartoflane - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej