Kopytka kartoflane przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kopytka kartoflane

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
1337 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

203 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

361 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

2 łyżki

1 sztuka

20 dekagramów

1 szczypta

2 łyżki

null

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ziemniaki w łupinach. Ostudź, obierz (najlepiej dzień wcześniej), następnie przeciśnij przez praskę.

Kopytka kartoflane - Krok 1

Krok 2

Posól ziemniaki, dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajko i żółtko. Masę dopraw mini kostką Knorr. Zagnieć ciasto.

Kopytka kartoflane - Krok 2

Krok 3

Uformuj z ciasta wałek, spłaszcz nożem i pokrój skośnie na kluski o szerokości 1,5 - 2 centymetra.

Kopytka kartoflane - Krok 3

Krok 4

Gotuj we wrzącej, osolonej wodzie 4 - 5 minut. Wyjmij łyżką cedzakową. Podawaj do dań mięsnych zaraz po wyjęciu lub podgrzej na patelni tłuszcz, wsyp tartą bułkę, włóż kopytka i podgrzewaj na małym ogniu.

Kopytka kartoflane - Krok 4
3

Opinie o przepisie

  • Luiza Zbróg

    Luiza Zbróg , 18.10.2019

    super wychodzą

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Lesiewicz

    Robert Lesiewicz , 16.12.2017

    Robie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łukasz Gozdal

    Łukasz Gozdal , 03.11.2016

    taa

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kopytka kartoflane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kopytka kartoflane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kopytka kartoflane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kopytka kartoflane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kopytka kartoflane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kopytka kartoflane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kopytka kartoflane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kopytka kartoflane - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kopytka kartoflaneKopytka kartoflane

Ugotuj ziemniaki w łupinach. Ostudź, obierz (najlepiej dzień wcześniej), następnie przeciśnij przez praskę.