Kopytka na słodko przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kopytka na słodko

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
763 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

157 osób wydrukowało

Pobierz pdf

411 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

2 łyżki

2 sztuki

450 mililitrów

0.3 szklanki

1 łyżka

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix Knorr połącz z mlekiem, jajkami i cukrem pudrem. Wymieszaj ciasto i odstaw na 10 minut.

Kopytka na słodko   - Krok 1

Krok 2

Ciasto podsyp delikatnie mąką, podziel na mniejsze kawałki i z każdego uformuj wałek.

Kopytka na słodko   - Krok 2

Krok 3

Wałki ciasta pokrój nożem na kopytka. Gotuj w wodzie 2-3 minuty.

Kopytka na słodko   - Krok 3

Krok 4

Na patelni rozpuść masło z cukrem wanilinowym i bułką tartą. Dodaj kopytka, delikatnie wymieszaj i natychmiast podawaj.

Kopytka na słodko   - Krok 4
2

Opinie o przepisie

  • Juner Marley

    Juner Marley , 30.08.2016

    o jesu..some like profenejszyn ? :P nie ma to jak ze smażoną cebulką, boczkiem/kiełbaską ( okrasa ) i do tego zimne mleko. ewentualnie polane śmietaną i posypane na wierzch piepszem. czarnym lub ziołowym :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Mierzejewski

    Krzysztof Mierzejewski , 30.08.2016

    czyli leniwe

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kopytka na słodko   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kopytka na słodko   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kopytka na słodko   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kopytka na słodko   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kopytka na słodko   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kopytka na słodko   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kopytka na słodko   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kopytka na słodko   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Ziołowe kopytka
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kopytka na słodko  Kopytka na słodko

Kopytka to danie przywołujące w pamięci smaki dzieciństwa. Delikatne ziemniaczane kluseczki, skąpane w słodkim sosie to kwintesencja prostej, a bardzo smacznej kuchni. Możesz podać je na obiad lub jako smaczną przekąskę w ciągu dnia. Ziemniaczane kopytka są doskonałym dodatkiem do wielu dań. Są bardzo uniwersalne i proste w przygotowaniu, a świetnie urozmaicające każdą propozycję kulinarną. Nadają się tak samo dobrze do potraw na słono, jak i na słodko. Tym razem proponujemy ich wariant na słodko – z bardzo smaczną omastą, którą zrobisz z tartej bułki i cukru pudru. Delikatne kopytka z chrupiącym dodatkiem stanowią doskonałą alternatywę dla innej znanej kombinacji – śmietany i cukru. Jeśli chcesz dodać daniu nieco więcej aromatu, dodaj szczyptę cukru waniliowego lub cynamonu. Nie uwierzysz, że tak łatwo można przygotować posiłek, który błyskawicznie zniknie z talerzy.