Kopytka na słodko przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kopytka na słodko

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

740 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

152 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

384 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

2 łyżki

2 sztuki

450 mililitrów

0.3 szklanki

1 łyżka

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix Knorr połącz z mlekiem, jajkami i cukrem pudrem. Wymieszaj ciasto i odstaw na 10 minut.

Kopytka na słodko   - Krok 1

Krok 2

Ciasto podsyp delikatnie mąką, podziel na mniejsze kawałki i z każdego uformuj wałek.

Kopytka na słodko   - Krok 2

Krok 3

Wałki ciasta pokrój nożem na kopytka. Gotuj w wodzie 2-3 minuty.

Kopytka na słodko   - Krok 3

Krok 4

Na patelni rozpuść masło z cukrem wanilinowym i bułką tartą. Dodaj kopytka, delikatnie wymieszaj i natychmiast podawaj.

Kopytka na słodko   - Krok 4
2

Opinie o przepisie

  • Juner Marley

    Juner Marley , 30.08.2016

    o jesu..some like profenejszyn ? :P nie ma to jak ze smażoną cebulką, boczkiem/kiełbaską ( okrasa ) i do tego zimne mleko. ewentualnie polane śmietaną i posypane na wierzch piepszem. czarnym lub ziołowym :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Mierzejewski

    Krzysztof Mierzejewski , 30.08.2016

    czyli leniwe

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kopytka na słodko   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kopytka na słodko   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kopytka na słodko   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kopytka na słodko   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kopytka na słodko   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kopytka na słodko   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kopytka na słodko   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kopytka na słodko   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia. Jak więc oczyścić grzyby leśne? Podpowiadamy!

Czytaj więcej

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kopytka na słodko  Kopytka na słodko

Kopytka to danie przywołujące w pamięci smaki dzieciństwa. Delikatne ziemniaczane kluseczki, skąpane w słodkim sosie to kwintesencja prostej, a bardzo smacznej kuchni. Możesz podać je na obiad lub jako smaczną przekąskę w ciągu dnia. Ziemniaczane kopytka są doskonałym dodatkiem do wielu dań. Są bardzo uniwersalne i proste w przygotowaniu, a świetnie urozmaicające każdą propozycję kulinarną. Nadają się tak samo dobrze do potraw na słono, jak i na słodko. Tym razem proponujemy ich wariant na słodko – z bardzo smaczną omastą, którą zrobisz z tartej bułki i cukru pudru. Delikatne kopytka z chrupiącym dodatkiem stanowią doskonałą alternatywę dla innej znanej kombinacji – śmietany i cukru. Jeśli chcesz dodać daniu nieco więcej aromatu, dodaj szczyptę cukru waniliowego lub cynamonu. Nie uwierzysz, że tak łatwo można przygotować posiłek, który błyskawicznie zniknie z talerzy.