Składniki
1 opakowanie
2 łyżki
2 sztuki
450 mililitrów
0.3 szklanki
1 łyżka
2 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Fix Knorr połącz z mlekiem, jajkami i cukrem pudrem. Wymieszaj ciasto i odstaw na 10 minut.
Krok 2
Ciasto podsyp delikatnie mąką, podziel na mniejsze kawałki i z każdego uformuj wałek.
Krok 3
Wałki ciasta pokrój nożem na kopytka. Gotuj w wodzie 2-3 minuty.
Krok 4
Na patelni rozpuść masło z cukrem wanilinowym i bułką tartą. Dodaj kopytka, delikatnie wymieszaj i natychmiast podawaj.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kopytka na słodko
Kopytka to danie przywołujące w pamięci smaki dzieciństwa. Delikatne ziemniaczane kluseczki, skąpane w słodkim sosie to kwintesencja prostej, a bardzo smacznej kuchni. Możesz podać je na obiad lub jako smaczną przekąskę w ciągu dnia. Ziemniaczane kopytka są doskonałym dodatkiem do wielu dań. Są bardzo uniwersalne i proste w przygotowaniu, a świetnie urozmaicające każdą propozycję kulinarną. Nadają się tak samo dobrze do potraw na słono, jak i na słodko. Tym razem proponujemy ich wariant na słodko – z bardzo smaczną omastą, którą zrobisz z tartej bułki i cukru pudru. Delikatne kopytka z chrupiącym dodatkiem stanowią doskonałą alternatywę dla innej znanej kombinacji – śmietany i cukru. Jeśli chcesz dodać daniu nieco więcej aromatu, dodaj szczyptę cukru waniliowego lub cynamonu. Nie uwierzysz, że tak łatwo można przygotować posiłek, który błyskawicznie zniknie z talerzy.